Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Komercijalna: Rast prihoda 11% i novi NPL otpisi
Komercijalna banka je na kraju trećeg kvartala 2016. imala neto prihode od 5,6 milijardi dinara, što je 11 odsto više nego u 2015. godini, saopštila je ta banka

"Posle nove analize kreditnog rizika, dodatno je sprovedena ispravka kreditnog portfolija - teško naplativih kredita (NPL), što je imalo za posledicu rast rashoda po osnovu obezvređenja finansijskih sredstava i kreditno rizičnih vanbilansnih stavki, te je banka iskazala gubitak od 1,8 milijardi dinara", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da formirane rezerve iz dobiti za procenjene gubitke iznose 18,8 milijardi dinara, što je za 5,7 milijardi više od potrebnih rezervi obračunatih po propisima Narodne banke Srbije (NBS) koje iznose 13,1 milijardi dinara.

Komercijalna banka je i dalje rekorder po visini štednje građana na bankarskom tržištu u Srbiji jer su štedni ulozi iznosili 1,59 milijardi evra, odnosno 15,5 miliona evra više nego na kraju prošle godine.

Adekvatnost kapitala banke na kraju septembra iznosila je 23,06 odsto, što je znatno iznad regulatornog limita od 12 odsto koji propisuje NBS.


Radnici osnovali preduzeće da nastave rad Prve petoletke
Radnici nekadašnjeg industrijskog giganta Prve petoletke iz Trstenika, formirali su konzorcijum, osnovali novo preduzeće pod nazivom PPT Petoletka doo, zakupili pogone fabrika u stečaju i nastavili raniju proizvodnju, kako ne bi dozvolili da fabrika propadne.

Oko 700 radnika se nakon sprovođenja socijalnog programa odlučilo da u januaru ove godine osnuje novo društvo, nastave sa radom i ostanu konkurentni sa drugim firmama.

Direktor Ljubisav Panić rekao je da nisu imali drugog izbora, jer su jedino tako mogli da ostanu na tržištu i zadrže sve ranije ugovore, koji iznose oko 1 mil EUR na mesečnom nivou.

- Proizvodnju smo u februaru prvo započeli sa oko 200 radnika, a iz meseca u mesec se njihov broj uvećavao do sadašnjih preko 800 radnika, angažovanih u proizvodnji u PPT Petoletka. Najvažnije kupce smo uspeli da sačuvamo, jer smo kompletnu ugovorenu proizvodnju u rokovima isporučili - rekao je Panić, naglasavši da radnici redovno primaju platu, čiji je prosek 30.000 dinara.

Prema njegovim rečima, veoma je bilo bitno da se poslovi nastave i dalje, ali i sklope novi. Njihovo najvažnije tržište je Rusija, koje im trenutno donosi polovinu ukupnih poslova, a vredno je 500.000 EUR mesečno.

Rukovodstvo, prema rečima Panića, trenutno razmatra ponuđeni ugovor vredan 2 mil USD, a koji bi se realizovao sa Tehničkim remontnim zavodom iz Kragujevca.

- Ugovori o zakupu su potpisani sa stečajnim upravnicima do privatizacije Prve petoletke, koji se očekuje u drugoj polovini naredne godine. Do tada će se sačiniti izveštaj o vrednosti imovine fabrike, kako bi se raspisao javni poziv. Naš cilj je da učestvujemo u prodaji, kako mogli da otkupimo proizvodne hale koje smo uzeli pod zakup - rekao je Panić, napominjući da im je za to potrebna podrška Ministarstva privrede.


Panasonic odustao od preuzimanja Gorenja
Panasonic neće povećati svoj vlasnički udeo u kompaniji Gorenje u kojoj trenutno ima oko 12% deonica, objavila je japanska korporacija koja je od jula sprovodila dubinski pregled poslovanja slovenačkog proizvođača kućnih aparata.

- Nakon obavljenog dubinskog pregleda i uvažavajući sve relevantne činioce kao što su prilike na tržištu, trenutna vlasnička struktura Gorenja i analiza rezultata pregleda, zaključili smo da Panasonic u ovom trenutku ne može da nastavi na aktivnostima povećanja vlasničkog udela, niti s postupkom preuzimanja - navela je ta japanska kompanija.

Inače, Gorenje je objavilo da je na nivou cele grupe u prvih devet meseci ove godine zabeležilo 900,9 mil EUR prihoda od prodaje, dok je čista dobit od 4,1 mil EUR mnogo bolji rezultat u odnosu na gubitak od 6,9 mil EUR u istom razdoblju 2015, prenosi Seebiz.

- Prema dobijenim narudžbinama, ocenjujemo da ćemo u poslednja tri meseca ove godine postići najvišu kvartalnu prodaju u ovoj godini, te prihode od 340 do 350 mil EUR - navela je u saopštenju uprava Gorenja.


Panasonic gives up on Gorenje acquisition
Panasonic will not be increasing its current stock in Gorenje (around 12%), as reported by the Japanese corporation, which was performing due diligence of the Slovenian home appliances producer-s operation from July 2016.

– Following the due diligence and taking all relevant factors into account, such as the market circumstances, the current ownership structure of Gorenje and the analysis of the results of the due diligence, we have decided that Panasonic can-t continue the activities of increasing the ownership stock nor the procedure of acquisition – the Japanese company stated.

Gorenje has reported that the group had EUR 900,9 million in revenues in the first nine months of 2016, whereas the pure profit of EUR 4.1 million marked a considerable improvement compared to the loss of EUR 6.9 million in the corresponding period of 2015, Seebiz reports.

– According to the orders received, we estimate that we will have the highest quarterly revenues in 2016 in the final three months of the year, with income of EUR 340-350 million – Gorenje reports.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta