Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kineska kompanija CRRC Zhuzhou Locomotive zainteresovana za veće učešće na srpskom tržištu
Potpredsednik kineske kompanije CRRC Zhuzhou Locomotive Co. LTD Luo Čongfu kaže da je geografski položaj Srbije odličan, bilo da je reč o izgradnji logističkog centra, ili lokaciji za izgradnju proizvodnih postrojenja.

Sa odnosom cena i kvaliteta proizvoda koji nudi kineska kompanija, niko ne može da se takmiči, a jedino što traže je fer odnos pri poslovanju, pogotovo prilikom postavljanja uslova tendera, rekao je Luo.

On se sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem koji je rekao da je Srbija potpuno otvorena za investicije kineskih kompanija, u skladu sa strateškim partnerstvom naše dve zemlje i svime što je dogovoreno sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećiangom.

- Kineski kapital je dobrodošao u Srbiju i uveren sam da ćemo zajedničkim radom i ostvarenjem zajedničkih proizvodnih projekata, uspeti da realizujemo sve što je planirano, a samim tim i da u značajnoj meri razvijemo našu ekonomsku saradnju - rekao je Nikolić.

Nikolić i Luo saglasili su se da je Srbiji potreban podstrek u vidu dugoročne saradnje sa najznačajnijim kineskim kompanijama, kao što je CRRC Zhuzhou Locomotive Co. LTD, koja je po veličini 266. kompanija na svetu, zapošljava više od 170.000 radnika, a pokazala je jasnu nameru da se razvija i na srpskom tržištu.

Prema Luovim rečima, u Kini je sa velikim interesovanjem primljen poziv predsednika Nikolića privrednicima da ulažu u Srbiju, jer je građanima Kine jasno da naše dve zemlje vezuje, sa jedne strane tradicionalno prijateljstvo, a sa druge i lično prijateljstvo predsednika Nikolića i Si Đinpinga.

Kineska kompanija CRRC Zhuzhou Locomotive Co. LTD bavi se proizvodnjom opreme i transportnih uređaja u železnici, opreme za civilni saobraćaj, novim izvorima energije i istraživanjem novih materijala u građevinarstvu. U Srbiji zasad sarađuje sa Elektroprivredom Srbije.


Za privatizaciju preduzeća Yumco zainteresovane kompanije iz Turske i Nemačke
Za privatizaciju preduzeća Yumco zainteresovano je nekoliko kompanija iz Turske i Nemačke, izjavio je u sredu (16. novembra 2016. godine) predsednik Nadzornog odbora Yumca Branislav Popović i dodao da se još ne zna kada će početi proces privatizacije.

- Odluku o privatizaciji donosi Ministarstvo privrede, a mi zasad nemamo informacije kada će taj proces početi. Za nas je najbitnije da Yumco i sada pozitivno posluje, da imamo obezbeđene poslove i da možemo da smanjujemo dugovanja - kazao je Popović agenciji Beta.

On je dodao da su predstavnici zainteresovanih kompanija iz Turske i Nemačke tokom utorka i srede posetili to vranjansko preduzeće.

Popović je ocenio da bi Yumco mogao i ovu godinu da završi pozitivno, ali da ima nekoliko milijardi dinara raznih dugovanja iz prethodnog perioda. Prema njegovim rečima kompanija je, zahvaljujući izdvajanjima iz tekućih prihoda, uspela da u proteklih godinu dana ukupno dugovanje smanji za oko milijardu dinara.

- Yumco pozitivno posluje i zato za državu više nije prioritet za privatizaciju. Država prvo mora da privatizuje preduzeća za koja izdvaja novac - rekao je Popović i dodao da Yumco od septembra 2014. godine ne dobija nikakvu novčanu pomoć od države.

Yumco je jedina tekstilna kompanija u Srbiji koja ima zaokružen proces proizvodnje, poseduje oko 150.000 kvadrata poslovnog prostora u Vranju i u nekoliko pogona u drugim opštinama Pčinjskog okruga.

U tom akcionarskom društvu, 62% je u vlasništvo države. Yumco zapošljava 1.600 radnika od kojih se 300 izjasnilo za socijalni program.


Companies from Turkey and Germany interested in privatization of Yumco
Several companies from Turkey and Germany are interested in privatizing Yumco, stated the chairman of the Supervisory Board of Yumco, Branislav Popovic on Wednesday, November 16. He added the it was not known at the moment when the privatization process would begin.

– The decision on privatization is made by the Ministry of Economy, and we have not received information on when the process will begin yet. What-s most important for us is that Yumco is operating in the red even now, that jobs are secured and that we are able to reduce debts – Popovic said for Beta.

He added that representatives of the interested companies from Turkey and Germany had visited the Vranje company on Tuesday and Wednesday.

Popovic estimated that Yumco might end the year 2016 in the red as well, but that there were several billion dinars of various debts from the preceding period. According to him, the company has managed, thanks to setting aside funds from the current revenues, to reduce its total debts by around a billion dinars in the past year.

– Yumco is operating in the red and is accordingly no longer the state-s priority for privatization. The state first needs to privatize enterprises it-s setting aside money for – Popovic said and added that Yumco had not been receiving any kind of monetary aid by the state since September 2014.

Yumco is the only textile company in Serbia with a full production cycle. It owns around 150,000 square meters of business premises in Vranje and several facilities in other municipalities of the Pcinja district.

The JSC is 62% owned by the state. Yumco employs 1,600 workers, of which 300 have opted for the social program.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta