Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EBRD emituje trogodišnje dinarske obveznice vredne 2,5 milijardi dinara
Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je emisiju trogodišnjih dinarskih obveznica, ukupne nominalne vrednosti 2,5 milijardi dinara.

U pitanju je 250 obveznica, definisane denominacije od 10 miliona dinara, sa varijabilnom kamatnom stopom - tromesečni BELIBOR + 0,4% godišnje. Kamata se obračunava i plaća kvartalno, a rok dospeća obveznica je 5. decembar 2019. godine.

Pokrovitelj emisije je Raiffeisen bank a.d. Beograd. Prospekt emisije objavljen je na internet stranici izdavaoca i internet stranici pokrovitelja emisije, i može se videti i preuzeti do 2. decembra 2016. Period upisa i uplate je od 28. novembra (uključujući i taj datum) do 2. decembra 2016. (uključujući i taj datum), od 9 do 16 časova, u sedištu pokrovitelja, na adresi Đorđa Stanojevića 16, Novi Beograd.

Obveznice će biti registrovane u Centralnom registru hartija od vrednosti, i uključene na Prime listing Beogradske berze nakon registracije.

Ponuda Obveznica nije usmerena na određene kategorije investitora, a prodaju se po ceni od 100% iznosa definisane denominacije. Rezultati ponude Obveznica biće objavljeni najkasnije tri radna dana nakon završetka Perioda upisa, u štampanom formatu, besplatno, u kancelarijama Banke u Londonu, kao i u regionalnoj kancelariji Banke u Beogradu, na adresi Španskih boraca 3, Novi Beograd, na internet stranici Banke (www.ebrd.com), u kancelarijama Beogradske berze kao i na njenoj internet stranici (www.belex.rs) i u registrovanom sedištu Pokrovitelja u Beogradu i na njegovoj internet stranici (www.raiffeisenbank.rs)

- Obveznice će biti izdate po 100% njihove definisane denominacije, bez ograničenja prenosa, u dematerijalizovanom obliku i registrovane na ime zakonitih imaoca, u informacionom sistemu Centralnog registra depoa i kliringa hartija od vrednosti, 5. decembra 2016. godine - navedeno je u Prospektu.

Ovo je prva emisija dinarskih obveznica Evropske banke za obnovu i razvoj. Međunarodnim organizacijama je od ove godine omogućeno emitovanje dinarskih hartija od vrednosti, Zakonom o izmenama i dopunama zakona o tržištu kapitala (usvojen u decembru 2015), čija je primena počela u januaru 2016.

- Tim Zakonom omogućeno je da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) emituje HoV u dinarima na domaćem finansijskom tržištu. Na ovaj način, domaćim pravnim licima koja vrše pozajmljivanje od EBRD, se omogućava uzimanje dinarskih zajmova - kažu za eKapiju u Ministarstvu finansija.


EBRD releases three-year dinar bonds totaling RSD 2,5 billion
The European Bank for Reconstruction and Development has announced the program of three-year local currency bonds with a total nominal value of RSD 2.5 billion.It is 250 bonds, with defined denomination of RSD 10 m, with a variable interest rate - quarterly BELIBOR + 0.4% per year. Interest is calculated and paid quarterly, and the maturity of the bond is December 5, 2019.

Sponsor of the esmission is Raiffeisen bank ad Beograd. Prospect of emissions was published on the website of the issuer and emisson sponsor , and can be seen and downloaded by December 2, 2016. The period of subscription and payment is from November 28 (including that date) to December 2, 2016 (including that date), from 9 am to 16 pm, at the headquarters of the sponsor, at Djordje Stanojevic 16, Novi Beograd.

The bonds will be registered in the Central Registry of Securities, and included at Prime listing on the BSE after registration.


Prodata zgrada Beobanke na Zelenom vencu za 4,25 mil EUR
Zgrada Beobanke na Zelenom vencu prodata je danas na javnom nadmetanju za 4.250.000 EUR, objavio je Tanjug.

Novi vlasnik je preduzeće Stattwerk Beograd, sa glavnim sedištem u Štutgartu.

Gradska sekretarka za imovinsko pravne poslove Slavica Savičić je dodala da su na javnom nadmetanju učestvovale ukupno tri kompanije.

Uz Stattwerk, učestvovala je još jedna domaća kompanija, kao i izraelska firma Yossi Avrahami koja je zajedno sa Almogim holdings kupila bivšu zgradu američke ambasade, gde će graditi poslovni kompleks, piše Blic.

Ispred firme Stattwerk, čije se sedište nalazi u Nemačkoj, na javnoj licitaciji prisutan je bio Miraš Mirašević. On, međutim, nije želeo ništa još da priča o planovima sa zgradom na atraktivnoj lokaciji, objavio je Blic.


TOP 10 po profitu: Telekom Srbija prvi
Telekom Srbija je najprofitabilnija kompanija u Srbiji 2015. godine, sa neto dobitkom od 16,317 milijardi dinara i na vrhu je top liste časopisa "Biznis i finansije".

Telekom je zabeležio rast poslovnih prihoda za 3,5 odsto u poređenju sa 2014. godinom i potisnuo na drugo mesto NIS, dugogodišnjeg lidera po ostvarenoj dobiti, čija se dobit prepolovila sa 30,559 milijardi dinara u 2014. godini na 16,105 milijardi u 2015. godini. U prvih pet su kompanije iz oblasti telekomunikacija i energetike i kompanija Miroslava Miškovića Delta real estate, koja se bavi nekretninama, a koja je u 2015. godini duplirala profit. Na devetom mestu je kompanija Miodraga Kostića Sunoko, koja se bavi proizvodnjom šećera.

TOP 10 NAJPROFITABILNIJIH KOMPANIJA U SRBIJI 2015. GODINE:

1. Telekom Srbija - neto dobitak: 16,317 milijardi dinara; broj zaposlenih: 8.660

2. NIS - neto dobitak: 16,105 milijarde; zaposlenih: 3.992

3. Elektroprivreda Srbije - neto dobitak: 10,992 milijarde; broj zaposlenih: 21.299

NAPOMENA: EPS je istovremeno i drugi na listi najvećih gubitaša (posle Srbijagasa), jer ima kumulirani gubitak iz prethodnog perioda od 103,527 milijardi dinara.

4. Telenor - neto dobitak: 9,677 milijardi; broj zaposlenih: 882

5. Delta real estate - neto dobitak: 7,829 milijardi; broj zaposlenih: 113

6. Tigar tyres - neto dobitak: 6,905 milijardi; broj zaposlenih: 2.825

7. EPS distribucija - neto dobitak: 5,724 milijarde; broj zaposlenih: 6.038

8. Tarkett - neto dobitak: 4,529 milijardi; broj zaposlenih: 634

9. Sunoko - neto dobitak: 4,324 milijarde; broj zaposlenih 490

10. Tetra pak - neto dobitak: 3,814 milijardi; broj zaposlkenih 189

TOP 10 KOMPANIJA NA BALKANU PO PROMETU U MILIJARDAMA EVRA (lista Coface):

1. Petrol (Slovenija - nafta) - 3,114

2. INA (Hrvatska - nafta) - 2,246

3. GEN-I (Slovenija - komunalne i javne službe) - 1,791

4. Konzum (Hrvatska - trgovina) - 1,706

5. NIS (Srbija - nafta) - 1,641

6. Mercator (Slovenija - trgovina) - 1,445

7. Slovenske elektrane (Slovenija - komunalne i javne službe) - 1,310

8. EPS (Srbija - komunalne i javne službe) - 1,259

9. Džonson Meti (Makedonija - automobilska industrija i transport) - 1,189

10. Fiat Chrysler Srbija (Srbija - automobilska industrija i transport) - 1,126


FAP od danas vlasništvo države - Više od osam milijardi dinara duga konvertovano u kapital
Fabrika automobila Priboj, i deftinitivno, neće otići u stečaj, već će poslovanje nastaviti bez tereta ijednog dinara duga. Pred Trgovinskim sudom u Užicu danas je usvojen Unapred pripremljeni plan reograzacije FAP-a, na osnovu koga je nekadašnji gigant "nastavio da živi" kao vlasništvo države.

- Većina državnih i komercijalnih poverilacaca i radnika podržala je UPPR čime je osam milijardi i 692 miliona dinara našeg duga pretvoreno u kapital. Država će ovim imati 95% kapitala preduzeća, 3% je u rukama komercijalnih poverioca, a 2% vlasništva pripada radnicima - kaže Ranko Vuković, generalni direktor FAP-a.

FAP Priboj koji je proletos bio na ivici gašenja, nastavlja dalje čistih računa, bez balasta duga.

- Počeli smo proizvodnju 30 kamiona koji će posredstvom domaćeg kupca biti izvezeni u Emirate. Nadamo se skorom ugovoru sa Vojskom Srbije za izradu 20 kamiona, a na pomolu su unosni poslovi sa kompanijama iz Egipta, Alžira, Gane i Rusije - kazao je Vuković.


As of today,FAP belongs to the state - More than eight billion dinars of debt converted into capital
Fabrika automobila Priboj will definitely not go bankrupt, but it will continue operations without the burden of a single dinar debt. Before the Commercial Court in Uzice today, prepack plan of FAP was adopted, on the basis of which former giant "is kept alive" as property of the state. FAP Priboj which last spring was on the verge of extinction, continues operations with clean account, without the ballast of debt.


Hellenic Sugar uskoro objavljuje tender za prodaju dve šećerane u Srbiji
Uprava grčke kompanije Hellenic Sugar Industry je najavila za kraj novembra međunarodni tender za prodaju dve šećerane u Srbiji, u Žablju i Crvenki. Minimalna cena po kojoj bi dve fabrike šećera u Srbiji bile prodate je 25 mil EUR, naveli su predstavnici te kompanije.

Po pisanju grčkih medija, predsednik te kompanije Hristos Rosios je izjavio da je takva odluka doneta je jer su veliki investitori zainteresovani za kupovinu tih šećerana.

Interesovanje za kupovinu dveju šećerana ranije je pokazivala kompanija Sunoko koja je u sastavu MK grupe i u Srbiji je najveći proizvođač šećera.

Prodaja dveju šećerana bi Hellenic Sugaru omogućila da se "rastereti dugovanja, omogućavajući upravi da okonča sprovođenje poslovnog plana za međunarodnu aktivnost, uz obnavljanje kredibiliteta izgubljenog i među partnerima, i među proizvođačima".

Rosios je rekao i da će do kraja iduće nedelje grčkim proizvođačima šećerne repe u potpunosti biti plaćene isporuke iz 2015. godine što im kompanija još duguje. Dodao je da je razgovarao s poljoprivrednim proizvođačima u srednjoj i severnoj Grčkoj da bi popravili međusoban odnos i da bi se povećala površina pod repom.

Ove godine su u Grčkoj izvađene 32.000 tona šećerne repe što je 30% više nego prošle, kada je proizvodnja bila 24.000 tona.

Proizvođači u Grčkoj zahtevaju garanacije plaćnja kao uslov za povećanje proizvodnje. U Grčkoj šećernu repu gaje 4.000 proizvodača što je upola manje nego 2009, kada ih je bilo 8.000.


Hellenic Sugar releases tender for sale of two sugar plants in Serbia soon
Management of Greek company Hellenic Sugar Industry has announced for the end of November an international tender for sale of two sugar refineries in Serbia, Zabalj and Crvenka. The minimum price at which the two sugar factories in Serbia would be sold is EUR 25 m, the company representatives said.According to the Greek press, the President of the company Christos Rosios said the decision was made because large investors are interested in buying these sugar mills.The interest in the purchase of the two sugar refineries was earlier showed by Sunoko, which is a part of MK Group in Serbia and is the largest producer of sugar.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta