Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Grci očekuju da šećerane u Žablju i Crvenki kupe Nemci ili Brazilci
Grčka kompanija Hellenic Sugar planira da proda dve šećerane u Srbiji, u Žablju i Crvenki, ali dok se ne nađe strateški partner, obe će raditi uobičajeno, kao što i sada prerađuju ovogodišnji rod šećerne repe, kaže portparol grčke kompanije Hristos Aleksopulos.

Kao razlog prodaje šećerana, Aleksopulos ističe da je posredi poslovna politika na koju ne utiče samo vlasnik kapitala. U protekle dve sezone, kazao je, vrednost obe srpske šećerane dostigla je oko 100 mil EUR, što je znatno više nego ranijih godina.

– U poslednje dve godine duplirali smo proizvodnju šećerne repe i uložili trud u edukaciju ratara pa smo postigli da po hektaru dobijemo 70 tona šećera, što je nezapamćen prinos – naveo je Aleksopulos, naglašavajući da je u toku vađenje repe s 18.000 hektara oranica.

Po njegovim rečima, Hellenic, koji u Grčkoj ima deset šećerana i pokriva najveći deo tamošnjeg tržišta, još nije odlučio da li će prodati celokupnu kompaniju ili samo deo.

– Nas ne može da kupi svako, već samo investitor s krupnim kapitalom većim od našeg. Ranije je bilo nekih nagoveštaja od ovdašnjih privrednika, ali se sada niko ne pominje čak ni u žutoj štampi. Teško da se neko iz Srbije može odvažiti da kupi Hellenic. Pre mislim da to mogu da učine svetski lideri u tom poslu iz Brazila, Nemačke… – ističe Aleksopulos.

Na spekulacije o tome da bi to mogla bude Agrana, on podvlači da ta austrijska kompanija nije zvanično posala pismo o namerama i da tim povodom Austrijanci nisu pokazali nikavo interesovanje. Agrana se uklapa i u opis novog gazde jer je, iako je austrijska kompanija, njen vlasnik nemački šećerni div Sudzucker.

Agrana je i sa Miodragom Kostićem sklopila dogovor o starateškom partnerstvu. Preciznije, taj austrijski koncern za proizvodnju šećera, skroba i voća namerava da preuzme većinski deo srpskog proizvođača šećera Sunoko, koji je vlasništvo Miodraga Kostića.

Sunoko gazduje fabrikama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici. Odnedavno, Kostić je gazda i fabrike u Senti, koju je kupio od italijanskog SFIR-a.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta