Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Berza motor rasta privrede
 
Predsednik Privredne komore Marko Čadež rekao je danas da Beogradska berza može da postane motor razvoja domaće ekonomije ako se izmeni regulativa i reorganizuje Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), kako bi se uključio na domaće tržište kapitala.

"Treba stvoriti uslove da se produbi tržište kapitala i obezbedi stabilnost, uvodjenjem velikih kompanija koje imaju sredjeno poslovanje", rekao je Čadež u izjavi za novinare na 15 .medjunarodnoj konferenciji Beogradske berze.

On je podvukao da moraju postojati i preduslovi da bi izveštavanje s berze kapitala bilo kao i na svakoj drugoj, poput u Njujorku ili Parizu.

"Neke zemlje, kao Rumunija, uspele su da ožive berzu za godinu dana. Uključenjem rumunske Elektrodistribucije na tržište kapitala vrednost dnevnog trgovanja porasla je na 500 miliona evra, a na našoj berzi je svega pola milion evra", objasnio je Čadež.

Važno je, rekao je predsednik PKS, i da se zemlje u regionu povežu, jer su njihova tržišta mala, a time bi ojačale i berze.

"Uključenjem firmi nacionalnih šampiona tržište kapitala bi postalo stabilnije i manje ranjivo", rekao je Čadež.

On je dodao da su berze najboji instrument za prikupljanje kapitala i finansiranje razvoja i da banke nemaju razumvanje za neke kredite, posebno za kredite za pokretanje biznisa.


Izmene Zakona o tržištu kapitala sprečiće spekulacije
Ministar privrede Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da će uskoro biti izmenjen Zakon o tržištu kapitala da bi se obezbedilo stabilnije trgovanje na berzi i sprečile spekulacije s namerom da se poremeti cena vrednosnih hartija.

"To u svetu postoji od 30-tih godina, zabranjeno je udruživanje s namerom da se spusti ili podigne cena", kazao je Vujović na medjunarodnoj konferenciji Beogradske berze.

Izmene propisa o tržištu kapitala, prema njegovim rečima trebalo bi da obezbede ključne elemente berze stabilnost, predvidivost i dubinu.

"Ovo je za nas važno da bi firme izašle na berzu. Za masovniji izlazak na berzu treba da se obezbede uslovi i na jednoj i na drugoj strani. Beogradska berza je sada četiri puta manja nego na početku njenog rada", kazao je Vujović.

Dodao je da je cilj da velike državne firme koje su tehnološki i organizaciono spremne, izadju na berzu a da to ne izazove šokove ni na berzi ni u strukturi tih firmi.

Ministar je naglasio da se treća generacija investicija može privući samo u državama sa razvijenim berzama i da nema razvijene ekonomije bez razvijene berze.

Pozvao je stručnjake berze da ponude najatraktivnije uslove koji će sprečiti inicijalni pad.

"Banke su konzervativne i nemaju viziju razvoja tržišta kapitala na pet ili deset godina, što berza može da obezbedi", ocenio je Vujović.

On je kazao da će država, da bi privukla štednju gradjana, ponuditi elektronske menice na koje će kamata sigurno biti veća od one koju dobijaju u bankama, a za nijansu manja od one koju država plaća na pozajmljeni kapital.

Po njegovoj proceni, na taj način moći će da se privuče osam do devet milijardi evra štednje gradjana.


Amendments to Law on Capital Market to prevent speculations
Minister of Economy Dusan Vujovic stated today that the Law on Market Capital would soon be amended in order to secure a more stable stock exchange trading and prevent speculations with the intention of disrupting the value of securities.

– This is something that-s been a practice in the world since the 1930s. Joining with the intention of reducing or raising the price is forbidden – Vujovic said and added that amendments to the regulation on the capital market should secure the key elements of a stock exchange – stability, predictability and depth.

– This is important for us in order for companies to enter the stock exchange. A mass entry to the stock exchange requires conditions to be provided by both sides. The Belgrade Stock Exchange is currently four times smaller then when it started operating – Vujovic said.

He added that the goal was for the state-owned companies ready to enter the stock exchange in terms of technology and organization to do so, without causing any shocks to either the stock exchange or the structure of the companies.

The minister emphasized that the third generation of investments could only be drawn by countries with developed stock exchanges and that there was no developed economy without a developed stock exchange.

He invited stock exchange experts to offer the most attractive conditions in order to prevent the initial drop.

– Banks are conservative and have no vision of the development of the capital market over five or ten years, which the stock exchange can provide – Vujovic estimated.

He said that the state will offer electronic notes with interest rates higher than in banks and slightly lower than those paid by the state for the borrowed assets, in order to stimulate citizens to save.

According to his estimate, around EUR 8-9 billion of citizen savings could be drawn this way.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta