Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Moguće otvaranje baze jedne aviokompanije na aerodromu Niš
Direktor Aerodroma Konstantin Veliki Vladica Đurđanović očekuje da će se poboljšavanjem uslova već naredne godine omogućiti da jedna avio-kompanija stacionira svoj avion u Nišu.

Đurđanović je rekao da otvaranje baze jedne od avio-kompanija donosi 30 sigurnih radnih mesta, ali i 20 novih linija imajući u vidu da jedan avion dnevno može da napravi 3-4 rotacije.

- Nadam se da će planirane investicije naredne godine biti završene i da ćemo krenuti sa nekom bazom odnosno sa stacioniranjem jednog aviona u Niš, što iziskuje najmanje 20 linija. Pariz, London, Stokholm, sve su to interesantne destinacije za koje avio-kompanije to znaju, ali je trenutno problem do aerodroma Niš koji ne može da bude jednom avio-prevozniku - kazao je direktor niške vazdušne luke.

Za 10-tak dana trebalo bi da krenu i prvi radovi na proširenju odnosno sanaciji putničkog terminala, dok se već naredne godine očekuje projekat proširenja i izgradnje novog terminala. Time će aerodromu biti omogućeno opsluživanje dva aviona istovremeno.

- Što se tiče aerodromske zgrade očekujemo, kao što je ministarka Mihajlović obećala oko 3,5 mil EUR, za rekonstrukciju odnosno proširenje aerodromske zgrade (dolazećeg, odlazećeg gejta), kao i ugradnja ILS uređaja kategorije 1 i prilaznih svetala - rekao je Đurđanović.

Aerodrom Konstantin Veliki od 1. novembra ima 9 aktivnih linija ka Evropi zahvaljujući letovima Wizz Air-a i Ryanair-a. Sa trenutnim brojem linija aerodrom će imati do kraja godina oko 120.000 putnika, dok je za kraj naredne planirano i preko 300.000 putnika.


Possible opening of new airline company base at Nis Airport
The director of the Nis Constantine the Great Airport, Vladica Djurdjanovic, expects that improved conditions will enable an airline company to establish its base at the Nis Airport as soon as 2017.

Djurdjanovic said that the opening of an airline-s base created 30 jobs, but also 20 new lines, considering that an airplane can make 3-4 rounds a day.

– I hope that the implementation of the planned investments will be completed next year and that we will opt for establishing a base, that is, stationing an airplane in Nis, which requires at least 20 lines. Paris, London , Stockholm, there are all interesting destinations, but the problem at the moment is down to the Nis Airport, which is not technically capable of hosting an airline company – said the director of the airport.

In around ten days, the first works on expanding and recovering the passenger terminal should begin, whereas the construction of a new terminal is expected in 2017. This will enable the airport to service two planes simultaneously.

– As for the airport building, we expect, as Minister Mihajlovic has promised, around EUR 3.5 million for the reconstruction and expansion of the airport building (arrival and departure gates), as well as the installation of a category 1 ILS device and the approach lighting system – Djurdjanovic said.

The Constantine the Great Airport has had 9 active lines towards Europe since November 1, thanks to Wizz Air and Ryanair flights. With the current number of routes, the airport will have around 120,000 passengers by the end of the year, whereas the number of 300,000 passengers is planned for the next year.


Dan dobavljača velika šansa za male kompanije
Više od 160 kompanija iz Srbije do sada je razgovaralo sa predstavnicima velikih stranih kompanija o mogućnostima uključivanja u njihovu dobavljačku mrežu u okviru manifestacije Dan dobavljača koja je organizovana u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Kako su Tanjugu kazali u PKS, srpske firme koje su učestvovale u razgovorima sa predstavnicima velikih kompanija među kojima su Airbus, Sukhoi, Siemens, Rosteh Avtovaz Kamaz, Eberspacher, kao i Zumtobel grupa, zadovoljne su rezultatima razgovora, posebno one koje su prošle predkvalifikaciju i ušle u narednu fazu postupka ocenjivanja dobavljača.

Svi učesnici imali su mogućnost da u direktnom kontaktu dobiju sugestije šta je potrebno da u poslovanju unaprede, kako da proces proizvodnje pojačaju novim tehnologijama ili mašinskim parkom, ističu u toj srpskoj asocijaciji privrednika.

Kako se navodi, PKS će nastojati da u narednom periodu pruži podršku domaćim privrednicima prilikom prevazilaženja problema integracije u internacionalne lance dobavljača.

Dodaju i da su najperspektivniji sektori metaloprerade, automobilske industrije, mašinogradnje, elektro industrije, kao i prerada plastike.

Dani dobavljača velika su šansa za male i srednje kompanije iz Srbije da se sretnu sa svetski poznatim brendovima i razgovaraju o mogućnostima da se uključe u njihovu dobavljačku mrežu, tvrde u PKS-u.

Iz PKS poručuju da je veliki potencijal za saradnju domaćih firmi sa inostranim, ne samo u pogledu uključivanja u dobavljački lanac, već i kroz prenos znanja i najsavremenijih tehnologija.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta