Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Javni dug Srbije na kraju oktobra 72,1% BDP-a
Javni dug Srbije na kraju oktobra 2016. godine iznosio je 22,38 mlrd EUR, što je 72,1% bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

U septembru je javni dug bio oko 22,05 mlrd EUR, što je 70,8% BDP.

Na kraju 2015. godine javni dug je iznosio oko 24,82 mlrd EUR, odnosno 74,7% BDP-a.

Javni dug Srbije je na kraju 2014. godine iznosio 22,76 mlrd EUR, odnosno 70,4% BDP-a, dok je na kraju 2013. godine bio 20,14 mlrd EUR, sa učešćem od 59,6% u BDP-u.

Krajem 2000. godine javni dug je bio 14,17 mlrd EUR ili 201,2% BDP-a, a najniži iznos javnog duga bio je 2008. godine, kada je iznosio 8,78 mlrd EUR ili 28,3% BDP.

Zakonom o budžetskom sistemu učešće javnog duga u BDP-u ograničeno je na 45%.


Obustavljen stečajni postupak u pančevačkoj Petrohemiji
Privredni sud u Pančevu doneo je rešenje o obustavljanju stečajnog postupka s Unapred pripremljenim planom reorganizacije nad Petrohemijom.

Rešenjem je obustavljen i prethodni postupak za ispitivanje ispunjenosti uslova za otvaranje stečajnog postupka nad Petrohemijom iako je ona sama 16. maja ove godine tom sudu podnela predlog za pokretanje stečajnog postupka. Rešenjem Privrednog suda u Pančevu 24. maja pokrenut je prethodni postupak za ispitivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka nad Petrohemijom.

Istog dana određena je i mera zabrane izvršenja na obezbeđenoj i neobezbeđenoj imovini Petrohemije, uključujući i zabranu koja se odnosi na ostvarivanje prava različitih poverilaca.

Ročište za razmatranje predloga plana reorganizacije bilo je zakazano za 29. jul ove godine, ali nije održano. Podneskom od 16. novembra predlagač, odnosno Petrohemija, obavestio je Privredni sud u Pančevu da povlači predlog za pokretanje stečajnog postupka u skladu s Unapred pripremljenim planom reorganizacije.

Na kraju godine država će preuzeti dugove pančevačke Petrohemije od oko 100 mil EUR da bi ona mogla naći strateškog partnera. Naime, teško je pronaći strateškog partnera zainteresovanog za ulaganje ako postoji veliki dugovi kao u Petrohemiji.


Petnaest najvećih domaćih izvoznika u svet do oktobra 2016. poslalo robe za 3,2 mlrd EUR
Ukupna vrednost izvoza 15 najvećih domaćih izvoznika iznosila je u periodu od januara do oktobra ove godine 3,2 mlrd EUR, a kompanija Fiat Chrysler automobili Srbija (FCA) i dalje "drži" prvo mesto na listi najvećih eksportera, objavilo je Ministarstvo finansija.

FCA je ostvario izvoz u vrednosti od 929,8 mil EUR, a na drugom mestu je kompanija Hesteel sa izvozom "teškim" 280,2 mil EUR, koja je u trećem kvartalu povećala izvoz za 50% u odnosu isti period prošle godine.

Solidnu treću poziciju na listi najvećih izvoznika, kao i do sada, drži kompanija Tigar Tyres čiji je izvoz 267,5 mil EUR. Na četvrtom mestu je duvanska industrija Philip Morris sa vrednošću izvoza od 188,5 mil EUR, a peta je Naftna industrija Srbije, koja je na stranim tržištima plasirala proizvode u vrednosti 187,7 mil EUR.

Sledi HIP Petrohemija (163 mil EUR), ispred MK Grupe sa izvozom od 158 mil EUR.

Osmu poziciju "drži" kompanija Gorenje sa ostvarenim izvozom od 155,1 mil EUR, deveta je Victoria grupa (141,5 mil EUR), ispred desetoplasiranog najvećeg izvoznika, kompanije Tetra Pak Production, sa izvozom vrednim 139,2 mil EUR.

Yura Corporation je na 11. mestu sa 131,4 miliona, sledi Hemofarm sa 128,2 miliona, zatim Društvo za trgovinu Robert Bosch sa 123,9 miliona, dok je 14. na listi Leoni Wiring Systems iz Prokuplja sa 123,7 mil EUR.

Listu najvećih 15. srpskih izvoznika zaključuje Jugoimport SDPR, koji je od januara do kraja oktobra ostvario izvoz vredan 114,8 mil EUR.


Dobit Aerodroma Nikola Tesla 21,6 mil EUR - Do kraja 2016. očekuje se više od 4,9 miliona putnika
Beogradski Aerodrom Nikola Tesla je u novembru zabeležio, za taj mesec, rekordnih 331.242 putnika, izjavio je v.d. generalnog direktora Saša Vlasavljević dodajući da će aerodrom krajem godine dočekati više od 4,9 miliona putnika.

- U drugoj polovini godine svakog meseca beležimo apsolutne rekorde. U novembru su zabeležena za ovaj mesec rekordna 331.242 putnika, čak 11% više u odnosu na isti mesec prethodne godine, što je najveće procentualno mesečno povećanje u ovoj godini - naglasio je Vlaisavljević.

Dodao je da aerodrom nastavlja sa rekordima u svim segmentima poslovanja i da je već izvesno da će za njih ovo biti još jedna godina novih rekorda. Kako kaže, u novembru je zabeleženo i uvećanje poletanja i sletanja od 4% u odnosu na isti mesec lani.

- Od početka godine uslužili smo oko 4,6 miliona putnika, što nam daje realna očekivanja da ćemo krajem godine dočekati više od 4,9 miliona putnika - ističe Vlaisavljević.

Beogradski aerodrom postiže i odlične rezultate kada je u pitanju redovnost aviosaobraćaja. Više od 90% letova započeto je bez kašnjenja, dok je samo 1,55 letova započeto sa velikim kašnjenjem, što je dvostruko bolji rezultat u odnosu na isti mesec prošle godine. Prosečno kašnjenje je sa osam minuta smanjeno na manje od šest minuta.

Rekordi u obimu aviosaobraćaja održavaju se i na finansijske rezultate.

- Ukupni prihodi ostvareni u prvih deset meseci 2016. godine iznose 60,4 mil EUR, dok su poslovni prihodi ostvareni u iznosu od 58,9 mil EUR i veći su za 5% u odnosu na isti period prethodne godine. Neto dobit u ovom periodu iznosi 21,6 mil EUR i veća je za 22% u odnosu na isti period prošle godine - naveo je Vlaisavljević.

Po profitnoj stopi od 40% u ovoj godini, Aerodrom Nikola Tesla ubedljivo je najbolji među preduzećima u većinskom državnom vlasništvu. U budžet Republike Srbije i malim akcionarima uplaćeno je više od 1,7 milijardi dinara po osnovu dividende i međudividende. Takođe, početkom ove nedelje u budžet Republike Srbije uplaćeno je 300 miliona dinara po osnovu međudividende za 2016. godinu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta