Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NIS u gradnju TE-TO Pančevo ulaže 18 milijardi dinara
Naftna industrija Srbije planira izgradnju termoelektrane-toplane u Pančevu, kao i vetroparka Plandište, u sklopu odgovora na aktuelnu naftnu krizu, rekao je zamenik generalnog direktora Naftne industrije Srbije Anton Fjodorov.

On je istakao da će izgradnja termoelektrane–toplane u Pančevu početi sledeće godine.

– Taj proizvodni objekat će imati snagu od 140 megavata, njegova izgradnja će koštati 18 milijardi dinara, a trebalo bi da bude završen za dve godine – naglasio je Fjodorov.

Termoelektrana–toplana Pančevo će proizvoditi struju za potrebe NIS-ove rafinerije u tom gradu, kao i za Petrohemiju, a toplotnom energijom će snabdevati stanovnike Pančeva. Viškovi električne energije biće plasirani na tržište struje u Srbiji.

Fjodorov je dodao da je Naftna industrija Srbije pribavila sve potrebne dozvole za izgradnju vetroparka Plandište. Podsećanja radi, ranije je najavljeno da će se realizacijom tog projekta baviti zajedničko preduzeće NIS Energowind, u kojem NIS ima polovinu vlasničkog udela, dok je preostalih 50% u vlasništvu privatnih investitora.

Tokom realizacije projekta na teritoriji opštine Plandište biće izgrađena 34 vetrogeneraciona uređaja, čiji će ukupni kapacitet biti 102 megavata. Kapitalna ulaganja u realizaciju projekta, uključujući izradu paketa bazne dokumentacije i neophodnih dozvola, iznosiće oko 160 mil EUR.


NIS investing RSD 18 billion in construction of TE-TO Pancevo
Naftna Industrija Srbije (NIS) is planning to raise a thermal power plant / heating plant (TE-TO) in Pancevo, as well as the Plandiste wind farm, as part of its response to the current oil crisis, said deputy CEO of NIS, Anton Fyodorov.

He pointed out that the construction of TE-TO Pancevo would start the next year.

– This facility will have 140 megawatts of power, its construction will cost RSD 18 billion, and it should be completed in two years – Fyodorov emphasized.

TE-TO Pancevo will be producing electricity for the needs of NIS"s refinery in the city, as well as for Petrohemija, and it will be producing heat for the people of Pancevo. Surplus electricity will be distributed to the electricity market in Serbia.

Fyodorov added that NIS had acquired all the necessary permits for the construction of the Plandiste wind farm. Let us remind that it was announced earlier that the project would be realized by the joint company NIS Energowind, 50% of which is owned by NIS, whereas the remaining 50% is owned by private investors.

During the realization of the project on the territory of the municipality of Plandiste, 34 wind generation devices will be installed, with a total capacity of 102 megawatts. Capital investments in the realization of the project, including the preparation of the base documentation package and the acquiring of all the necessary permits, will amount to around EUR 160 million.


Devizne rezerve NBS u novembru povećane na 9,81 mlrd EUR
Devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su novembru ove godine za 111,2 mil EUR, dostigavši na kraju meseca iznos 9,81 mlrd EUR, saopštila je danas NBS. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase od 212% i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve su (bez sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile na kraju novembra 8,13 mlrd EUR i bile su veće za 57 miliona u odnosu na oktobar.

Iz NBS ukazuju da je oktobarski rast deviznih rezervi nastavljen u novembru uprkos nepovoljnim uslovima za ulaganje deviznih sredstava na međunarodnom finansijskom tržištu, kao i da je njihovo povećanje ostvareno u ambijentu većeg izmirenja preuzetih zakonskih i ugovorenih obaveza Srbije od novog zaduživanja.

Najveći devizni priliv u novembru ostvaren je po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu u neto iznosu od 60 mil EUR.

Veći prilivi ostvareni su po osnovu neto povećanja devizne obavezne rezerve u iznosu od 43,8 mil EUR i donacija u iznosu od 14,2 mil EUR, dok je na bazi upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima ostvareno povećanje ovih rezervi od 121,5 mil EUR.

Ostvareni priliv bio je više nego dovoljan da pokrije odliv iz deviznih rezervi na ime razduženja po hartijama od vrednosti denominovanim u evrima u neto iznosu od 77,5 mil EUR, otplate kredita u neto iznosu od 39,9 mil EUR, kao i isplate stare devizne štednje i ostalih obaveza u ukupnom iznosu od 10,9 mil EUR.

Obim trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 368,6 mil EUR i bio je za 32,2 miliona veći nego u prethodnom mesecu. Od januara do kraja novembra u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,5 mlrd EUR.

U novembru dinar je zadržao nepromenjenu vrednost u odnosu na evro, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 70 mil EUR i prodajom 10 miliona u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa, navodi se u saopštenju.


Poverioci 21. februara 2017. odlučuju o stečaju Ikarbusa
Prethodni postupak za ispitivanje ispunjenosti uslova za otvaranje stečaja nad Ikarbus fabrikom autobusa i specijalnih vozila, pokrenut je pred Privrednim sudom u Beogradu. Rešenje o pokretanju postupka objavljeno je 2. decembra. Ročište na kome će se odlučivati o predlogu, kao i glasanje o Unapred primpremljenom planu reorganizacije Ikarbusa, biće održano 21. februara 2017, sa početkom od 11 časova.

Određena je mera obezbeđenja - zabranjeno je sprovođenje izvršenja na obezbeđenoj i neobezbeđenoj imovini stečajnog dužnika.

Poverenici mogu izvršiti uvid u predlog Unapred pripremljenog plana reorganizacije u periodu od 9 do 12 časova, dok zainteresovana lica svoje primedbe na podneti plan i osporavanja sadržine, osnova i visine planom obuhvaćenih potraživanja mogu staviti u roku od 15 dana od dana objavljivanja oglasa u Službenom glasniku RS. Predlagač plana u obavezi je da odgovor na primedbe dostavi Privrednom sudu, u roku od osam dana od dana prijema primedbe.


Uvedene nove vrsta naloga i koncept statičke zone fluktuacije
Beogradska berza je u ponedeljak 12. decembra u svoju platformu za trgovanje hartijama od vrednosti instalirala dva značajna kvalitativna unapređenja kojima se srpsko tržište kapitala harmonizuje sa standardima trgovanja i praksom razvijenih svetskih tržišta.
Prvu od novina predstavlja uvođenje u trgovanje naloga sa posebnim uslovima izvršenja. U pitanju su nalozi kojima se klijentima omoguć
ava da nalozi koje ispostavljaju na Berzu imaju delimično vidljivu količinu („iceberg“), kao i opciju da budu realizovani odmah u celosti ili poništeni („fill or kill“), ili da budu realizovani u obimu koji je moguće realizovati samo u trenutku unošenja naloga, nakon čega se nalog povlači sa tržišta („immediate or cancel“).
Uvođenjem u upotrebu naloga sa posebnim uslovima izvršenja, investitorima se omogućava da imaju veću slobodu prilikom formulisanja svoje strategije i nastupa na tržištu, kao i da sam proces trgovanja više usklade sa sopstvenim preferencijama i aktivnostima. Istovremeno, u proces trgovanja na Beogradskoj berzi od sredine decembra biće po prvi put uvedeno i novo konceptualno rešenje kojim se efikasnije regulišu značajne unutar-dnevne cenovne oscilacije u trgovanju akcijama – tzv. statička zona fluktuacije. U pitanju je model trgovanja kojim se omogućava aktiviranje vanrednih procedura u toku trajanja trgovačkog dana, kako bi se, u slučaju većih pomeranja cena za pojedinačnu hartiju, omogućilo efikasnije prilagođavanje tržišta novonastalim okolnostima.Očekuje se da će, i na ovaj način, srpsko tržište kapitala unaprediti efikasnost, a sa tim i atraktivnost za investitore i druge učesnike. Više informacija o novim vrstama naloga na Berzi i o pravilima funkcionisanja statičke zone fluktuacije raspoloživo je na internet prezentaciji Beogradske berze: www.belex.rs.


Moguće koncesije za četrdesetak vazdušnih luka u Srbiji
Skupštinski Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije usvojio je u ponedeljak (12. decembra 2016. godine ) u načelu Predlog zakona o upravljanju aerodromima kojima je predviđena mogućnost njihovog davanja u koncesiju u cilju obezbeđivanja novca za razvoj i efikasnije korišćenje.

Predlog tog pravnog akta u proceduru je uputila Vlada Srbije a njime se obezbeđuje, kako su rekli na sednici Odbora predstavnici resornog ministarstva, javno privatno partnerstvo i savremeni način upravljanja, na način poznat u svetskoj praksi.

Predstavnik ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Iilić, rekao je da u Srbiji ima 30 aerodroma ali i još desetak koji se ne koriste iz raznih razloga, uglavnom nemogućnosti održavanja i ekonomskog interesa.

Prema njegovim rečima, jedan od tih aerodroma koji nisu u funkciji je kraj Leskovca.

Ilić je naveo i da je vlada, kako bi to promenila, ali uticala i na bezbednost letenja, odlučila da osnuje privredno društvo Aerodrom Srbije, dodavši da iz perspektive vlade "svaki aerodrom ima značaj".

Po predlogu tog zakona, aerodromima će moći da upravljaju javna preduzeća, društva kapitala i preduzetnici, a predviđeno je da predmet koncesije budu sve ili pojedine aktivnosti upravljanja.

Upravljanje aerodromima biće, kako je predložila Vlada, delatnost od opšteg interesa.

Članovi Odbora, usvojili su u načelu i predlog o potvrđivanju multilateralnog sporazuma o komercijalnim pravima u vanrednom vazdušnom avio-prevozu u Evropi, koji je podnela vlada.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta