Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Preduzeće Branko Gleđa ponovo izbeglo stečaj - Sud odbacio žalbu Ministarstva privrede
Nema stečaja u Društvenom preduzeću za poljoprivrednu proizvodnju Branko Gleđa iz Banatskog Višnjićeva, potvrdio je Privredni apelacioni sud u Beogradu.

Privredni apelacioni sud, naime, nije uvažio žalbu republičkog Ministarstva privrede na prvostepeno rešenje zrenjaninskog Privrednog suda, kojim je odbijen predlog za uvođenje stečaja u ovo, još uvek, društveno preduzeće. Rešenjem su ukinute i privremene mere u preduzeću.

Ministarstvo privrede tražilo je uvođenje stečaja jer Branko Gleđa kao preduzeće sa društvenim kapitalom nije privatizovano do zakonskog roka - 31. decembra 2015. godine. Preduzeće se protivilo stečaju ističući više argumenata - najpre da je privatizacioni postupak, ne njihovom krivicom, u prekidu više godina, zatim da račun firme nije u blokadi, da ima zemlje i kapitala, a nema neizmirenih obaveza...

Utvrđeno je i da ima pozitivu od 143 miliona dinara, bez dugova prema poveriocima. Za stečaj nisu postojali uslovi jer se nije mogao ostvariti ni cilj stečaja, odnosno najpovoljnije kolektivno namirenje poverilaca, jer nenamirenih poverilaca nema. Čak i da je sud pokrenuo stečaj, jer privatizacija nije odrađena do 31. decembra 2015., morao bi ga odmah i obustaviti po odredbama Zakona o stečaju.

- Dobra stvar je da je Apelacioni sud potvrdio rešenje kojim se odbija uvođenje stečaja, ali mi smo opet bez rešenja. U međuvremenu, imao sam kontakte sa kabinetom ministra Gorana Kneževića, a nakon sudske odluke čekamo poziv za razgovore na temu dalje sudbine Branka Gleđe – kaže direktor ovog društvenog preduzeća Vojin Trkulja i napominje da je situacija teška.

- Zaposlenih više nema, njive nisu obrađene. Mi i dalje tražimo saglasnost da se transformišemo u zemljoradničku zadrugu i ispunjavamo sve uslove za to. A tu je i 270 hektara zemlje i prilika da desetak ljudi iz sela ima posao – kaže Trkulja koji se nada da će se povoljno rešenje ipak naći u razumnom roku.


Sud odlučuje o otvaranju stečaja u Fabrici šećera TE-TO Senta - Sunoko neće prodavati pojedinačne še
Predstečajni postupak u Fabrici šećera TE-TO Senta, koja je u većinskom vlasništvu kompanije Sunoko iz MK grupe Miodraga Kostića, vodi se u Privrednom sudu u Subotici, gde je za 15. decembar zakazano ročište na kome se očekuje odluka o daljoj sudbini fabrike – da li će biti otvoren stečaj ili ne.

Generalni direktor Sunoka Ljubiša Radenković kaže da se ne razmišlja o prodaji šećerane u Senti, a pojedinačno ni fabrika u Kovačici, Vrbasu i Pećincima.

Radenković je kategoričan da nije bilo osnova za nagađanja o pojedinačnoj prodaji neke od šećerana, što ne znači da nema interesovanja da austrijska grupa Agrana preuzme većinski paket u vlasništvu kompanije. On je dodao da je interes Sunoka da sarađuje s nekom velikom evropskom kompanijom, ali napominje da se za sada o svemu samo razgovara, još se ništa nije desilo, a ako se i desi, za proizvođače šećerne repe to može biti samo bolje.

– Restrukturiranje tržišta šećera nije gotovo, raspisan je tender za prodaju dve šećerane u Srbiji u vlasništvu grčke industrije šećera, koji će se verovatno završiti do marta 2017. godine, kada će, sasvim izvesno, dobiti novog vlasnika. Mi smo zainteresovani za kupovinu šećerana u Žablju i Crvenki, međutim, nismo jedini – rekao je Radenković.

Obrtni kapital šećerane u Senti nedostaje, ali celokupna imovina senćanske fabrike je mnogo veća. Trenutno ima 122 zaposlena koji su na minimalcu, dok je iz fabrike određeni broj radnika otišao kada su nastale poteškoće, ali niko od njih nije dobio otkaz. Radenković konstatuje da je senćanska šećerana i dalje u blokadi zbog prilično velikog iznosa, da u ovoj kampanji njen rad nije pokretan zbog odugovlačenja u donošenju odluke Komisije za zaštitu konkurencije.

foto: sunoko.rs
– Bez obzira na odluku da li će se otvoriti stečajni postupak ili ne, u mnogim firmama to je početak novog života, tako da i sudbina senćanske šećerane nije definitivno završena. Samo se okreće novi list i počinje iz početka. Ako se ne desi stečaj, biće nastavljena neka druga priča. Suština za opstanak fabrike je da li ima sirovine, a ako je ima, fabrika će imati budućnost - navodi Radenković.

- Važno je da proizvođači sa sirovinskog područja senćanske fabrike što skorijim ugovaranjem šećerne repe za narednu godinu pomognu da šećerana ponovo oživi i radi u idućoj kampanji. Samo ako bude imala dovoljno sirovina biće razloga da se u nju dalje ulaže, da se ponovo podigne iz pepela – rekao je on.

Blokada duža od šest meseci

Račun senćanske šećerane u blokadi je zbog 533 miliona dinara više od šest meseci, a neizmirene obaveze prema poveriocima su 1,4 milijardu dinara. Potraživanja senćanske fabrike iznose 780 miliona dinara, što je naplativo.

Prema pisanju Dnevnika, i nakon naplate svih potraživanja i izmirivanja obaveza prema poveriocima, još odranije je najveći problem nedostatak obrtnih sredstava od oko 5 mil EUR, koji je kulminirao prilikom podvlačenja crte nakon promene vlasnika. Senćansku fabriku je polovinom marta 2016. godine od italijanske kompanije SFIR kupila kompanija Sunoko.


Objavljena prodaja imovine metaloprerađivačkog preduzeća 1. Maj Lebane
Stečajni upravnik Akcionarskog društva 1. Maj iz Ždeglova kod Lebana, oglasilo je prodaju nepokretnosti imovine javnim nadmetanjem.

Predmet nadmetanja su proizvodna hala, magacin, prostorije metaloprerađivačke industrije, upravna zgrada, portirnica, podstanica, pomoćna zgrada, aneks magacina i garaža za teretna vozila. Ukupna početna cena oglašenih objekata je 3.970.511,48 dinara.

Rok za otkup prodajne dokumentacije je 10. januar 2017. godine. Imovina se kupuje u viđenom stanju, a zainteresovana lica mogu je razgledati nakon otkupa prodajne dokumentacije, svakim radnim danom od 9 do 14 časova, a najkasnije 7 dana pre zakazane prodaje.

Javno nadmetanje će biti održano 17. januara 2017. godine, u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika u Beogradu, sa početkom u 11 časova.


Na prodaju preduzeće za proizvodnju elektropostrojenja i opreme Minel Fepo iz Zrenjanina
Stečajni upravnik Akcionarskog društva za proizvodnju elektropostrojenja i opreme Minel Fepo u stečaju iz Zrenjanina, oglasio je drugu prodaju ovog pravnog lica javnim nadmetanjem, koje će se održati 13. januara 2017. godine u Zrenjaninu. Početna cena je 119,4 milona dinara.

Predmet prodaje je pravno lice sa imovinom koju čine građevinski objekti, oprema, zalihe, dati avansi, kupci u zemlji i inostranstvu, povezana lica, potraživanja iz zajedničkih poslova sa povezanim licima i ostali oblici imovine.

Takođe, na odvojenom tenderu, oglašena je prodaja dela imovine tog preduzeća, odnosno - vikendice sa pravom korišćenja građevinskog zemljišta. Početna cena ovog objekta iznosi oko 608.000 dinara.


Hesteel to invest USD 120 million in Zelezara Smederevo in 2017
The Hesteel Group will invest USD 120 million in Zelezara Smederevo in 2017, stated the president of the group, Yu Yong, today, following the talk with Minister of Economy Goran Knezevic.

– Hesteel will directly invest USD 120 million in the renovation and the procurement of equipment and technology in order to enhance the operations even further – Yong announced and pointed out that around 200 experts and technicians had visited Hesteel"s facilities in the previous six months and that they had considerably improved the production.

Yong, who visited Zelezara and talked to the management and the employees, expressed his satisfaction with the job done so far to the ministry and presented the plan for the next year, the Ministry of Economy reported.

Minister Knezevic emphasized that the investment had revived an entire area in Serbia and provided it with an incentive to operate even better. According to him, this has contributed to the fact that Serbia has great macroeconomic results, as pointed out by the most important international institutions as well.

– Serbia is a stable country with a clear plan for the future – Knezevic pointed out and emphasized that investors needed to take advantage of that, as preconditions had been created for such projects in free zones as well.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta