Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Stojan Stamenković reizabran u Savet guvernera NBS
Ekonomista Stojan Stamenković reizabran je danas u Savet guvernera Narodne banke Srbije. Njegova kandidatura podržana je jednoglasno na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Kako je objasnila predsednica tog skupštinskog odbora Aleksandra Tomić, dosadašnjem članu Saveta guvernera Stamenkoviću prestala je funkcija istekom mandata 13. novembra, a Odbor je dopisom od 15. novembra uputio poziv poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini da predlože u pisanoj formi kandidata za izbor člana Saveta, koji se bira na pet godina.

Pisani predlog za kandidata za člana Saveta, u roku određenom u pozivu, odnosno do 29. novembra, dostavila je jedino poslanička grupa SNS koja je za kandidata predložila Stojana Stamenkovića. Taj predlog dostavljen je svim članovima Odbora, a predloženi kandidat je pisanom izjavom prihvatio kandidaturu za člana Saveta.

Takođe, Odbor je jednoglasno usvojio predlog da se Narodnoj skupštini po hitnom postupku uputi predlog odluke o reizboru Stamenkovića za člana Saveta guvernera.

Stojan Stamenković rođen je 1934. godine u Požarevcu, diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu, na Odseku za matematiku 1964, a iste godine započeo je rad u nekadašnjoj saveznoj vladi kao analitičar u Odeljenju za privredna kretanja. Od 1971. bavi se makroekonomskom analizom i makroekonomskim projekcijama.


Nema stečaja u Fabrici šećera TE-TO u Senti
Predstečajni postupak u Fabrici šećera TE-TO u Senti je obustavljen. Rešenje o završetku predstečajnog postupka i odbacivanju predloga o pokretanju stečaja donela je Ilma Aldi, stečajni sudija Privrednog suda Subotica, ali račun preduzeća je i dalje blokiran za iznos od 533 miliona dinara, a neizmirene obaveze prema poveriocima su 1,4 milijardu dinara. Istovremeno, potraživanja senćanske fabrike iznose naplativih 780 miliona.

Obustavljanje predstečajnog postupka usledilo je jer niko od poverilaca nije zahtevao otvaranje stečaja u senćanskoj fabrici, koja je u velike poteškoće zapala pošto ju je od italijanske kompanije SFIR preuzela kompanija Sunoko iz MK grupe Miodraga Kostića, posle čega su poslovne banke odmah blokirale račun i imovinu radi naplate potraživanja.

Slična situacija sa zaključivanjem predstečajnog postupka već se dešavala, ali je obustava trajala svega jedan dan i postupak je obnavljan.

Najveći problem u fabrici šećera TE-TO još odranije je nedostatak oko 5 mil EUR obrtnih sredstava. Čelni ljudi senćanske fabrike i Sunoka prethodnih dana održali su više sastanaka s proizvođačima šećerne repe s tog područja, u očekivanju da ugovore proizvodnju i obezbede sirovine, od čega će zavisiti sudbina fabrike i ponovno pokretanje njenih pogona. U fabrici su trenutno ostala 122 radnika, kojima se isplaćuje minimlac, dok su ostali napustili preduzeće u potrazi za egzistencijom.

Kampanja ove sezone u fabrici u Senti nije pokretana jer je Sunoko više meseci čekao na odluku Komisije za zaštitu konkurencije, pa nije bilo mogućnosti da se obave pripreme za kampanju. Zbog toga je repa, koju je ugovarala senćanska fabrika, prerađena ili se još prerađuje u Sunokovim šećeranama u Kovačici, Vrbasu i Pećincima.


Air Serbia premašila rekord iz 2015. godine u broju putnika
Air Serbia je u petak (16. decembra 2016. godine) ugostila svog 2.550.000-tog putnika u 2016. godini i tako već sada premašila rekordni broj ostvaren 2015. godine.

Kako je navedeno u saopštenju kompanije, sa još dve nedelje do kraja godine, nacionalna avio-kompanija Republike Srbije na putu je da završi drugu godinu zaredom snažnog rasta poslovanja.

Jubilarna gošća Biljana Stanivuković, nagrađena je sa dve povratne karte do evropske destinacije po izboru, nakon što se prijavila na jutarnji let Air Serbia JU380, od Beograda do aerodroma London, Hitrou.

- Izuzetno nam je drago da smo već prevezli 2,55 miliona putnika ove godine, oborivši tako rekord koji je postignut za celu 2015. godinu. Rastu saobraćaja doprinelo je širenje naše mreže u Evropi i Severnoj Americi, i posebno je zadovoljstvo videti kako se i na našim novim, kao i na ranije uspostavljenim rutama, beleže dobri rezultati - rekao je Dane Kondić, generalni direktor Air Serbia.

- Trenutno se nalazimo usred zimskih odmora, jednom od najprometnijih turističkih perioda tokom godine, i prevešćemo još hiljade gostiju do i od Beograda, pre nego što se 2016. godina završi - dodao je Kondić.

Srpska nacionalna avio-kompanija uspostavila je pet novih linija u 2016. godini, proširivši svoju mrežu na 44 destinacije. U nove destinacije spadaju dugo očekivana prekookeanska linija do Njujorka, kao i Hamburg, Kijev, Ohrid i Sankt Peterburg.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta