Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Produžen rok za privatizaciju Galenike
Rok za pregovore oko strateškog partnera Galenike produžen je za još tri meseca, izjavio je danas ministar privrede Goran Knežević i istakao da je optimista da će u tom roku privatizacija biti završena.

- Razgovori idu u dobrom pravcu. Ostalo je da rešimo još neke tehničke probleme, pre svega sa komercijalnim bankama koje su poverioci u jednom delu potraživanja - rekao je Knežević novinarima.

O prodaji 25% udela u Galenici pregovara se sa britansko-ruskim konzorcijumom Frontier Pharma Limited i LLC NPA Petrovax Pharm koji je jedini ispunio uslove javnog poziva.

Taj konzorcijum je ponudio traženu minimalnu cenu od sedam miliona evra i spreman je zadrži 700 od 1.400 radnika Galenike.

Pregovori o strateškom partnerstvu za Galeniku počeli su 24. oktobra i trebalo je da u roku od 90 dana budu završeni.


Deadline for privatization of Galenika extended
The deadline for negotiations about Galenika"s strategic partner has been extended by three months, stated Minister of Economy Goran Knezevic on Thursday, December 22. He pointed out that he was optimistic that the privatization would be completed within the deadline.

– The negotiations are going well. Certain technical problems are yet to be solved, above all with commercial banks which are creditors for a part of the claims – Knezevic said to the press.

The sale of 25% stock of Galenika is being negotiated with the British-Russian consortium Frontier Pharma Limited and LLC NPA Petrovax Pharm, the only bidder to have met all the conditions.

The consortium offered the requested minimum price of EUR 7 million and is prepared to keep 700 of the 1,400 Galenika workers.

The negotiations about the strategic partnership for Galenika started on October 24 and were supposed to be completed within 90 days.


Omogućeno davanje aerodroma u koncesiju
Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o upravljanju aerodromima koji stvara uslove za davanje aerodroma u koncesiju, kao jedan od načina da se obezbede sredstva za razvoj, odnosno komercijalizaciju aerodroma u Srbiji.

Prema prognozama, u narednom periodu očekuje se ekspanzija u vazdušnom saobraćaju u zemljama regiona, te je, kako je navedeno u obrazloženju zakona, potrebno blagovremeno pripremiti finansijski okvir za obezbeđivanje sredstava za razvoj aerodroma.

Za usvajanje zakona glasalo je 140 poslanika, dok je 10 bilo protiv. Novim rešenjima precizirano je da predmet koncesije može da obuhvati sve ili pojedine aktivnosti upravljanja aerodromom.

To uključuje i izgradnju jednog ili više objekata ili površina javne namene, rekonstrukciju i održavanje aerodromske infrastrukture, uspostavljanje i koordinaciju rada aerodromskih službi, kao i koordinaciju pružanja usluga zemaljskog opsluživanja i obezbeđivanja.

Takođe, uključuje i pružanje posebnih usluga na aerodromu, kao što su ugostiteljstvo, prevoz putika do aerodroma i sa aerodroma i trgovina.

Upravljanje aerodromom je delatnost koju obavlja operater aerodroma, a u slučaju davanja koncesije, dužan je da bez odlaganja pokrene postupak prenosa sertifikata aerodroma, odnosno dozvole za korišćenje aerodroma na koncesionara. Radi obezbeđivanja uslova za dugoročni razvoj i unapređenje aerodroma u Srbiji, vlada će doneti Nacionalni program razvoja aerodroma za period od pet godina.

Zakonom je utvrđeno da je delatnost upravljanja aerodromima delatnost od opšteg interesa.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta