Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Impol Seval ostvario rekordnu proizvodnju u 2016. godini
Među najuspešnijim kompanijama u Srbiji, po oceni Privredne komore Srbije, u 2016. je i Valjaonica aluminijuma Impol Seval u Sevojnu. Njihova ovogodišnja proizvodnja je premašila 51.000 tona, što je rekord u fabričkoj istoriji dugoj 41 godinu. Počinju realizaciju novog, velikog investicionog ciklusa, a uspeh objašnjavaju i doprinosom svih zaposlenih u poslovanju i razvoju fabrike.

Sedam stotina radnika Impol Sevala, shvatilo je da se uspehom na tržištu, odmeravaju i njihov rad i plate. Ovogodišnji rezultat je rekordna proizvodnja, izvoz vredan stotinu miliona evra, a zaključno sa ovim mesecom, i prosečna neto zarada radnika od 72.000 dinara.

- Sa mojom stručnom spremom, ja ovoliku platu ne mogu da imam nigde. Što se više ulaže, znači da ima posla, tako da će i moje radno mesto biti sigurno - kaže radnik Impol Sevala Oliver Milović.

Impol Seval je ušao u treći investicioni ciklus od oko 60 mil EUR, i ugovori sa dobavljačima su već potpisani.

- Sa ovim ulaganjima hvatamo korak i sa četvrtom industrijskom revolucijom, o kojoj već bruji čitava Evropa. Optimizam crpim iz toga da smo izabrali najbolje, iz činjenice da su naši inženjeri pokazali da imaju i znanja i želje, da znamo gde hoćemo i da smo potpuno ravnopravni sa, recimo, inženjerima iz najvećih svetskih kompanija - navodi Ninko Tešić, generalni direktor, Impol Sevala.

Prva faza tog velikog posla je počela, a kada sve bude završeno, fabrika će udvostručiti proizvodnju.

- Specifičnost svih tih projekata je što se ugrađuju u postojeći halski prostor, što od nas svih ovde zahteva jako veliku pripremu, organizaciju, sprovođenje mera bezbednosti i tako dalje - objašnjava Radomir Dodok, direktor za investicije i razvoj Impol Sevala.

Sve postignuto, ocenjuju jednostavno, zajedničkim, domaćinskim poslovanjem, a ponose se činjenicom da je većinski vlasnik, slovenački Impol, domaćem menadžmentu poklonio poverenje, ulaganjima od ukupno 78,5 mil EUR, u proteklih 14 godina, pokazao da je Seval ravnopravan i važan deo kompanije.


BDP Srbije za 12 meseci porastao 2,7% - Za RZS najbolja ekonomska godina još od 1990.
Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2016. godini, iskazan u stalnim cenama, iznosiće 2,7%, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Direktor RZS Miladin Kovačević rekao je u Vladi Srbije da je 2016. najbolja ekonomska godina u poslednjih najmanje 25 godina.

- Mogao bih 2016. da uporedim, recimo, sa 1990. godinom. Kako stvari stoje, na osnovu podataka za prvih 11 meseci rast BDP-a iznosi 2,744%. Možda bude i više kada u januaru dobijemo podatke i za decembar - rekao je Kovačević.

Procenjeno je da su bruto investicije u osnovne fondove u 2016. godini, u odnosu na prethodnu godinu, imale realni rast od 6,1%. Obim industrijske proizvodnje ove godine veći je za 4,3% u odnosu na prethodnu godinu, a u poljoprivredi rast je 8,1%.

Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, vrednost izvedenih radova u građevinarstvu u 2016. godini beleži realni rast od 6% u odnosu na prethodnu godinu. Promet u trgovini na malo je veći 7,8%, dok je rast prometa u trgovini na veliko 0,9% u tekućim cenama.

U sektoru usluge smeštaja i ishrane u 2016. godini zabeležen je realni rast od 7,4%, dok je broj noćenja turista povećan za 13,5% u odnosu na prethodnu godinu. Sektor saobraćaj i skladištenje imao je rast fizičkog obima od 8,1%, a oblast telekomunikacija rast od 1,3%.

Procenjena spoljnotrgovinska robna razmena, u evrima, u 2016. godini u odnosu na 2015. pokazuje rast izvoza za 9,9% i rast uvoza za 4,4%.

Prema rezultatima ankete o radnoj snazi, došlo je do značajnog povećanja zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti. Stopa zaposlenosti u trećem kvartalu 2016. godine iznosi 46,8%, a stopa nezaposlenosti 13,8%, navodi se u saopštenju Zavoda.

Procenjeno je da su zarade bez poreza i doprinosa u 2016. godini, u odnosu na 2015. nominalno veće za 3,7%, a realno za 2,5%, a da godišnja stopa inflacije iznosi 1,6%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta