Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EBRD emitovala obveznice vredne 2,5 milijardi dinara - Potražnja bila za čak četiri milijarde
vropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) emitovala je obveznice u dinarima u vrednosti o 2,5 milijardi dinara, a potražnja je bila za čak četiri milijarde dinara, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Narodnoj banci Srbije.

Predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke Zoran Petrović rekao je da se ta banka kao pokrovitelj emisije obavezala da će kupiti celokupnu emisiju u slučaju da ne bude interesovanja.

Obveznice su izdate na rok od tri godine sa varijabilnom kamatom, određenom kao tromesečni belibor, što je referentna kamata za dinarska sredstva na srpskom međubankarskom tržištu, plus 0,4 procentna poena.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković istakla je da su razgovori o izdavanju obveznica u dinarima započeti još 2005. godine, a da su se tek sada stekli uslovi jer je niska kamata, mali deficit i stabilan kurs.

Obveznice u najmanjoj vrednosti od deset miliona dinara moći će da kupuju profesionalni investitori - penzioni fondovi, banke i osiguravajuća društva.

Iako postoji zakonska mogućnost da, pored države i banke emituju obveznice do sada su u Srbiji samo dve banke - Erste i Societe Generale emitovale obveznice u dinarima.


EBRD issues bonds worth RSD 2.5 billion – Offers amount to four billion
The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) has issued RSD-denominated bonds in the amount of RSD 2.5 billion, and the offer equaled as much as RSD 4 billion, it was reported today at the press conference at the National Bank of Serbia.

President of the Executive Board of Raiffeisen Bank, Zoran Petrovic, said that the bank had obliged as the underwriter to buy the entire issue in case there were no offers.

The bonds were issued for a period of three years with a variable interest rate defined as three-month BELIBOR, a reference rate for RSD assets in the Serbian interbank market, plus 0.4 basis points.

Governor of the National Bank of Serbia, Jorgovanka Tabakovic, pointed out that talks about issuing RSD-denominated bonds had started in 2005, but that the conditions had been met only then, thanks to low interest rates, a low deficit and a stable exchange rate.

The bonds of the minimum value of RSD 10 million will be available for purchase to professional investors – pension insurance funds, banks and insurance companies.

Even though there is also a legal option of banks issuing bonds, so far, only two banks in Serbia – Erste Bank and Societe Generale – have issued RSD-denominated bonds.


NIS usvojio biznis plan za 2017. godinu - Kompanija planira investicije vredne 28,6 milijardi dinara
Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIS) usvojio je Biznis plan kompanije za 2017. godinu a prioriteti kompanije će i dalje biti investicije u ključne razvojne projekte, povećanje efikasnosti, kao i očuvanje profitabilnosti, saopštio je u utorak (6. decembra 2016. godine) NIS.

Predsednik Odbora direktora i prvi zamenik generalnog direktora kompanije Gazpromneft Vladim Jakovljev ocenio je da će realizacija usvojenog biznis plana omogućiti NIS-u da očuva profitabilnost i da nastavi realizaciju ključnih investicionih projekata, koji su od velikog značaja za ekonomiju Srbije i region Balkana u celini.

Odbor direktora je, kako se navodi u saopštenju, potvrdio investicioni program NIS-a za 2017. godinu u iznosu 28,6 milijardi dinara, odnosno 6% više u poređenju sa 2016. godinom.

U oblasti istraživanja i proizvodnje biznis plan predviđa povećanje resursne baze i realizaciju programa bušenja i geološko-tehničkih mera na investicionim projektima, uz korišćenje podataka dobijenih regionalnim modelovanjem Panonskog basena.

Prioritet u segmentu servisa biće povećanje efikasnosti, korišćenje novih tehnologija, kao i pružanje usluga, pre svega povećanje prisustva kompanije na tržištu servisnih usluga Evropske unije.

foto: nis.rs
U oblasti prerade nafte NIS će nastaviti s realizacijom druge faze modernizacije prerađivačkih kapaciteta i projekata usmerenih na povećanje operativne i energetske efikasnosti. U 2017. godini će se i dalje raditi na projektu Duboka prerada - na proširenju asortimana i maksimizaciji proizvodnje visokoprofitabilnih derivata.

NIS, kako se navodi, planira dalji razvoj premijalnih brendiranih goriva, modernizaciju maloprodajne mreže u Srbiji i regionu, kao i razvoj dodatnih usluga. NIS će nastaviti diversifikaciju poslovanja u oblasti energetike i proizvodnje i prodaje električne energije, navodi se u saopštenju.

Biznis planom podrazumevaju se i aktivnosti na izgradnji Termoelektrane-toplane u Pančevu kapaciteta 140 MW, i vetroparka Plandište, kao i razvoj projekata u oblasti komprimovanog prirodnog gasa, pre svega izgradnja postrojenja za komprimirani prirodni gas (KPG) Ostrovo. Utvrđeno je, kako se dodaje u saopštenu, da u naredne dve godine NIS ima potencijal za povećanje operativne efikasnosti od 9,9 milijardi dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta