Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Valjevska" pivara jedina opstaje - Kakva sudbina čeka srpske fabrike piva u državnom vlasništvu
Informacija da je odloženo ročište za na kome je trebalo da se odluči da li će biti otvoren stečaj u "Jagodinskoj pivari", otvorila je pitanje sudbine pivara u Srbiji koje su u ovom trenutku pod patronatom države. Kako stvari sada stoje, na tržištu će opstati samo "Valjevska pivara" dok su šanse "Jagodinske pivare" i "Beogradske industrije piva" za tako nešto samo teoretske.

Rezultati "Valjevske pivare" u 2015. godini pokazuju da je nastavljen trend proizvodnje i prodaje "Valjevskog piva", u situaciji u kojoj je zabeležen pad prodaje piva na srpskom tržištu za 8%. Valjevska fabrika od 2013. ima konstantan rast prodaje, a prošle godine proizvodnja je dostigla 100 hiljada hektolitara, što je 12% više nego 2014, a prihod je 10% veći i iznosi 600 miliona dinara. Očekivana dobit je oko 20 miliona dinara, što je nešto manje nego 2014, ali je zato kupljena sva ambalaža za ovu godinu.

"Valjevska pivara" puni budžet Srbije - za akcize 230 miliona dinara, PDV 104 miliona, što je ukupno 334 miliona, a za poreze i doprinose uplaćuje 63 miliona dinara. Prosečna plata je na nivou republičkog proseka. U fabrici se sprovodi plan reorganizacije koji ističe u martu i nakon toga se očekuje da fabrika izađe na tržište hartija od vrednosti. Ta pivara je izašla na "zelenu granu" nakon što je prošle godine Poreska uprava priznala sopstvenu grešku i otpisala joj kamatu od 53 miliona dinara. Kamata je nastala iz osnovnog duga od 11 miliona dinara 2010. godine, nakon otvaranja stečaja iz kojeg je "Valjevska pivara" uspešno izašla.

Kada je reč o "Jagodinskoj pivari", pripremno ročište za otvaranje stečaja odloženo je jer radnicima nije isplaćen socijalni program za koji su se prijavili. Otvaranje stečaja za fabriku slada, piva, kvasca i bezalkoholnih pića A.D. "Jagodinska pivara" pokrenula je Agencija za privatizaciju. Razlog za to je "trajnija nesposobnost plaćanja, što znači da je račun stečajnog dužnika u dužoj vremenskoj blokadi". Tekući račun "Jagodinske pivare" u blokadi je od 2. juna 2015. godine. Zbog mogućeg uvođenja stečaja, svih 145 radnika zaposlenih u pivari se prijavilo za dobrovoljni odlazak uz socijalni program.

U BIP-u je stečaj već proglašen, ali mali akcionari i zaposleni se grčevito bore da tu odluku obore na sudu. Sumnje malih akcionara da je u toj pivari proglašen stečaj kako bi se atraktivna lokacija na kojoj se fabrika nalazi iskoristila za dizanje modernog poslovno-stambenog kompleksa, posebno su podgrejane nakon što je bivši direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara izjavio da nije postojao razlog za stečaj u BIP-u i da je to preduzeće moglo da nastavi sa nesmetanim radom jer se više kompanija interesovalo za njegovu privatizaciju.

foto: Brent Hofacker/shutterstock.com
Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ističe za "Danas" da ne veruje da Vlada sa svoje strane može da učini bilo šta kako bi omogućila da BIP i "Jagodinska pivara" ne odu u stečaj i nastave sa radom kao "Valjevska pivara".

- Obe te pivare su već bile privatizovane ali su na žalost u oba slučaja privatizacije propale. E sada, ako privatne kompanije nisu mogle da izdrže jaku konkurenciju na tržištu u Srbiji, ne vidim na koji način bi u tome uspela država. Tačno je da pivarska industrija može da bude profitabilan posao, međutim, treba znati i to da je dosta stranih kompanija ušlo na naše tržište, kupilo neke srpske pivare i nametnulo jaku konkurenciju. S obzirom da je od 2001. godine, kada je reč o industriji, jedina strategija države privatizacija, tako je postupljeno i u slučaju BIP-a i "Jagodinske pivare". Nažalost, pokazalo se da je uverenje da su svi privatni vlasnici spremni i sposobni da opstanu na tržištu, bilo sasvim pogrešno i danak tome su brojne neuspešne privatizacije među njima i ove u pivarskoj industriji. Privatni kapital koji je ušao u BIP i "Jagodinsku pivaru" je iz tih fabrika odneo sve ono što je bilo vredno, a ostali su samo gubici, i ne verujem da postoji mogućnost da im država pomogne, pa je stečaj za njih neminovnost - objašnjava sagovornik "Danasa".

On dodaje da je problem i u tome što nadležni u Srbiji nisu u stanju da izvuku firme u problemima iz stečaja.

- Što se tiče "Valjevske pivare" ona zaista dobro posluje, brend koji proizvodi ima svoje kupce na tržištu. Mislim da bi nakon završetka plana reorganizacije država trebalo da privatizuje fabriku. To ne znači da bi je trebalo prodati privatnom kapitalu već može da se stvori i konzorcijum sastavljen od zaposlenih koji bi njome rukovodio i poslovao na tržištu - zaključuje Savić.

Stečaj ne mora da bude bankrot

- U Srbiji u većini slučajeva stečaj istovremeno znači i gašenje preduzeća. Umesto izvlačenja zdravog dela firme, kada za to ima uslova, epilog je uglavnom sasvim drugačiji i ono nakon namirenja poverilaca odlazi u likvidaciju. To je pogrešno, jer stečaj automatski ne bi trebalo da znači bankrot, već mogućnost da se spasi što se spasiti može, da se izdvoje zdravi delovi i nastave sa radom - kaže Ljubodrag Savić.


Prodaje se imovina "Rudnika i topionice ad Zajača" - Početna cena 200 miliona dinara
Stečajni upravnik Koncerna "Farmakom M.B. Šabac - Rudnici i topionica ad Zajača" u stečaju iz Loznice oglasio je prodaju stečajnog dužnika kao pravnog lica javnim nadmetanjem.

Imovinu stečajnog dužnika čini nepokretna i pokretna imovina, među kojom je najznačajnije zemljište ukupne površine više od 470.000 m2 i postojeći objekti na parcelama - proizvodna hala, upravne zgrade, pogoni, hemijska laboratorija... Od pokretne imovine na prodaju su oprema, zalihe i inventar prema popisnim listama na dan pokretanja stečajnog postupka.

Početna cena je 200.000.000,00 dinara, a depozit za učešće u postupku prodaje iznosi 117.144.085,80 dinara.

Rok za otkup prodajne dokumentacije je 11. mart 2016. godine, a javno nadmetanje će se održati 18. marta 2016. godine u 12 časova, u Privrednom sudu u Valjevu.


Property of Rudnici i topionica AD Zajaca goes under hammer - Price starts from RSD 200 million
The bankruptcy manager of the Loznica concern Farmakom M.B. Sabac - Rudnici i topionica ad Zajaca in bankruptcy has announced the sale of this bankrupt debtor as a juristic person by public auction.
The property of the bankrupty debtor is comprised of movables and immovables, the most significant of which is a land of over 470,000 square meters and existing facilities on parcels - production facility, administrative buildings, machinery, chemical laboratory... As far as movable property is concerned, the company is selling the equipment, stocks and all items in the inventory that was done on the bankruptcy proceedings commencement date.
A starting price is RSD 200 million, while the deposit for participation in the auction is at RSD 117,144,085.80.
The deadline to buy the auction documentation is 11 March 2016, and public auction will be held 18 March 2016, at 12 noon, in the Court of Commerce of Valjevo.


Devizne rezerve NBS u januaru 10,1 mlrd EUR
Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju januara ove godine 10,10 mlrd EUR, što je za 273,5 mil EUR manje u odnosu na prošli mesec, saopšteno je u petak, 12. februara 2016. godine iz NBS.

Januarske devizne rezerve, koje obezbeđuju pokrivenost novčane mase (M1) sa 261% i više od šest meseci uvoza robe i usluga, više su za 55,4 mil EUR u odnosu na isti mesec 2015. godine. Veći odlivi iz deviznih rezervi u januaru su realizovani po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka i intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu u ukupnom neto iznosu od 419,2 mil EUR.

Uz to, odlivi su uključili i isplatu dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima, izmirivanje obaveza države prema inokreditorima i otplatu duga MMF-u na ime iskorišćenih sredstava u okviru stendbaj aranžmana iz 2009. godine u ukupnom iznosu od 138,4 mil EUR. Ostali odlivi iznosili su 3,1 mil EUR neto.

Veći devizni prilivi su u januaru ostvareni od prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 159,6 mil EUR i po osnovu korišćenja kredita u iznosu od 38,3 mil EUR, kao i po osnovu kamata i donacija u iznosu od 14,1 mil EUR. Ostali prilivi iznosili su 30,6 mil EUR.

Neto devizne rezerve na kraju januara iznosile su 8,41 mlrd EUR. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 685,6 mil EUR i bio je za 314,9 mil EUR manji nego u prethodnom mesecu.

Dinar je u januaru nominalno depresirao prema evru za 1,3%, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 290 mil EUR u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa, navodi se saopštenju.


Misija MMF-a stiže u Beograd 17. februara
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) stiže u Beograd 17. februara povodom četvrte revizije tekućeg stend-baj aražmana sa Srbijom, rečeno je u petak (12. februara 2016. godine) agenciji "Beta" u kancelariji MMF-a u Beogradu.

Zvanični razgovori predstavnika MMF-a sa vlastima u Srbiji počeće 18. februara, a biće završeni 26. februara.

Srbija je sa MMF-om u februaru 2015. godine sklopila trogodišnji stend-baj aranžman iz predostrožnosti u vrednosti 1,2 mlrd EUR.

Prethodne tri revizije aranžmana bile su uspešne jer je MMF ocenio da program sa Srbijom daje dobre rezultate, ali da i dalje ostaju rizici za očuvanje makroekonomske stabilnosti i obezbeđivanje privrednog rasta.


Letećemo i iz Vojvodine - Aerodrom u Vršcu uskoro komercijalni
Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je u petak, 12. februara 2016. godine, da će aerodrom u Vršcu koji koristi Vazduhoplovna akademija (SMATSA) postati komercijalni.

Ona je odgovarajući na pitanja novinara rekla da će Akademija u narednih 10 do 15 dana završiti dokumentaciju za produženje piste, ističući da taj aerodrom ima tri piste. Kako je dodala, beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" ima jednu poletno-sletnu pistu.

- Aerodrom u Vršcu će produžiti pistu, što znači da će sigurno biti komercijalni aerodrom - rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da će Akademija tako moći da ostvari dodatne prihode za svoje finansiranje. Ministarka je navela da je Vazduhoplovna akademija u Vršcu ponos Srbije kada je reč o kvalitetu obuke i dodala da je po tome svetski poznata, a da će država nastaviti da joj pomaže kako bi se taj nivo održao. Ona se prilikom posete upoznala sa načinom obuke pilota i isprobala simulator letenja.

Mihajlović je naglasila da Vazduhoplovna akademija postoji već 60 godina i da su je završili piloti koji danas rade za aviokompanije širom sveta. Ona je rekla da joj je posebno drago što vidi puno pripadnica lepšeg pola u akademiji, kao i da ta ustanova ima četiri polaznice na obuci za pilota, koje nisu iz Srbije.

Direktor SMATSA Radojica Rovčanin rekao je da akademija u Vršcu trenutno ima oko 130 polaznika. On kaže da je sa ministarstvom dogovoreno da se u narednom periodu uredi aerodrom i zgrada Vazduhoplovne akademije u Vršcu.


Aerodrom "Nikola Tesla" do juna spreman i za letove do SAD
Aerodrom "Nikola Tesla" spremno će dočekati početak direktnih letova do Sjedinjenih Američkih Država koji se očekuju u junu, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Nakon što je Američka transportna agencija za bezbednost (TSA) početkom februara boravila u Beogradu zbog provere primene mera obezbeđivanja u vazduhoplovstvu prema zahtevima Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), konstatovano je da je Aerodrom "korak bliže" u postupku ispunjavanja neophodnih uslova za direktan vazdušni saobraćaj do SAD.

"Direktorat civilnog vazduhoplovstva je naporno radio na uspostavljanju efikasnog sistema obezbeđivanja u vazduhoplovstvu", ocena je TSA nakon kompletne procene mera obezbeđivanja koje se primenjuju na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd, navedeno je u saopštenju ministarva.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva posetu ocenjuje uspešnom uz poruku da pripreme za prve direktne prekookeanske letove teku po planu.


IMF mission to visit Belgrade on February 18-26
An International Monetary Fund (IMF) mission will arrive in Belgrade on February 17 for a fourth review of the stand-by arrangement with Serbia, the IMF Office in Belgrade told Tanjug on Friday.

The plan is for the official discusions between representatives of the international financial institution and the Serbian authorities to start on February 18 and run until February 26.

Serbia concluded a three-year, EUR 1.2 billion precautionary stand-by arrangement with the IMF in February 2015.

IMF officials pointed out earlier that Serbia opted for a precautionary arrangement because it had no plans to withdraw the money.

This will be the fourth review under the arrangement, and the last three were positive.


Zaposleni u medijima imaju pravo na prenos ukupnog kapitala
Ministarstvo privrede Srbije danas je saopštilo da autentično tumačenje Skupštine po pitanju prava na prenos ukupnog kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija potvrdjuje da, prema važećim pravnim propisima, zaposleni u medijima kod kojih su ispunjeni uslovi imaju pravo na prenos ukupnog kapitala bez naknade.

Kako je objašnjeno, time su potvrdjeni i rezultati i zaključak nadzora koje je Ministarstvo privrede po tom pitanju sprovelo prošle godine nad, sada već bivšom, Agencijom za privatizaciju – da se celokupni kapital, posle neuspešne prodaje medija prenosi zaposlenima, a ne samo njegov deo, kao u slučajevima privatizacije društvenog kapitala privrednih subjekata u drugim privrednim oblastima.

"S obzirom na strateško opredeljenje Vlade Srbije da se država na svim nivoima vlasti povlači iz osnivačkih prava kod izdavača medija, u prošloj godini je do 30. juna objavljen prvi javni poziv za 50 medija. Za 22 medija za koje nije objavljen javni poziv do propisanog roka postupak privatizacije je obustavljen, dok je za 34 medija sprovedeno uspešno nadmetanje i potpisani su ugovori o prodaji", navelo je Ministarstvo.

U postupku je prenos kapitala bez naknade zaposlenima u 17 izdavača medija.

Od tog broja, kako je saopšteno, za jednog izdavača medija je doneto rešenje čiji je sastavni deo spisak udeličara, a po predmetnom rešenju se vodi upravni postupak pred nadležnim sudom.

Kod sedam izdavača medija je sproveden postupak kontrole dokumentacije i uslova za zaposlene koji stiču pravo na prenos kapitala bez naknade, dok je za osam izdavača medija postupak kontrole dokumentacije i podataka o upisnicima i dalje u toku, a jedan izdavač medija još nije dostavio podatke, kao ni dokumentaciju po sprovedenom postupku upisa akcija/udela bez naknade.

Po stupanju na snagu autentičnog tumačenja, Ministarstvo privrede će, kao pravni naslednik Agencije za privatizaciju, sprovesti sve neophodne procedure kako bi zaposleni u medijima ostvarili svoja prava.


Na Sajmu turizma izlagači iz 55 zemalja
Na Medjunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji će biti održan od 18. do 21. februara na Beogradskom sajmu, predstaviće se više od 1.153 izlagača iz 55 zemalja, najavili su danas organizatori.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je na konfrenciji za novinare da će ove godine na sajmu biti predstavljen rekordan broj učesnika i dve nove zemlje Namibija i Malezija.

On je podsetio da je prošle godine na sajmu bilo 70.000 posetilaca, a da se ove godine očekuje 75.000 i istakao da je ovo najveći sajam u jugistočnoj Evropi, a da spada u prvih sedam u Evropi.

Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma je Slovenija, a sledeće godine će to biti Crna Gora.

"Primećeno je da se, nakon što neka zemlja bude partner na sajmu, povećava broj turista iz te zemlje koji posećuju Srbiju", dodao je Ljajić.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je 2015. godina bila za Beograd najuspešnija u turizmu i da je ostvareno 1,6 miliona noćenja, a da je prihod od boravišnih taksi povećan za 25 odsto.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Srbije Marija Labović istakla je da će tema TOS-a na sajmu biti "Dunav, reke i jezera", a povodom obeležavanje jubileja 160 godina od rodjenja Nikole Tesle na štandu će biti predstavljen i Teslin kutak.

Pod sloganom "Gde još niste bili?" u šest izložbenih hala okupiće se najznačajnije turističke organizacije, agencije, turoperatori, hoteli, planinski centri, banje, jezera, gradovi, regije i zemlje sa svih kontinenata i ponuditi aranžmane za predstojeću turističku sezonu.

Izlagači na Sajmu turizma i ove godine će posetiocima ponuditi niže cene i do 40 odsto.

Istovremeno sa Sajmom turizma organizuju se još tri manifestacije 12. Medjunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo HORECA, 7. Sajam vina BeoWine i 12. Sajam suvenira.

Radno vreme sajma turizma u četvrtak, 18. februara je od 10.00 do 18.00, 19. i 20. februara od 10.00 do 19.00, a u nedelju, 21. februara od 10.00 do 17.00.

Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, a za grupne posete 200 dinara. Cena parkinga je 200 dinara na sat.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta