Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Novi menadžment medijske kuće "Ringier Axel Springer"
Kompanija "Ringier Axel Springer Media" dobila je novi rukovodni tim, sastavljen od menadžera iz Poljske, Mađarske, Slovačke i Srbije, koji će upravljati razvojem i implementacijom strategije kompanije pod vođstvom generalnog direktora Marka Dekana, saopšteno je danas iz "Ringiera".

Pored Dekana, novi menadžment čine Alek Kutela, generalni direktor "Grupe Onet.pl" u Poljskoj zadužen za videosadržaj i bazu podataka i Jozef Bajer, generalni direktor u "Ringier Mađarska" zadužen za štampano izdavaštvo.

U novom timu je i Jovan Protić, direktor Grupe za digitalno izdavaštvo i izvršni operativni direktor u "Grupi Onet.pl" - "Ringier Poljska", zadužen za digitalne sadržaje, kao i Milan Dubec, generalni direktor u "Ringieru Slovačka" i Azet, zadužen za transakcije i oglase.

Osnivanje novog rukovodećeg tima deo je koncepta koji je generalni direktor Mark Dekan razvio u cilju daljeg razvoja kompanije.

- Želimo da produžimo svoj boravak na poziciji vodeće digitalne izdavačke kompanije u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Uvođenjem rukovodeceg tima jačamo ulogu u razvoju i implentaciji strategije Grupe na naša četiri tržišta. Radujem se saradnji sa članovima tima, koji su eksperti u svojim oblastima poslovanja - rekao je Dekan.

Sedište "Ringier Axel Springera", koje će se od sada zvati Međunarodna kancelarija, takode je ojačano nedavnim novim imenovanjima.

Novi članovi tima su Elena Jasvoin, novi direktor Grupe za finansije i poslove združivanja i preuzimanja, Monika Remiševska kao novi direktor Grupe za ljudske resurse i razvoj, i Ralf Verner, novi direktor Grupe za razvoj prodaje oglasa, dodaje se u saopštenju.


New management appointed by Ringier Axel Springer Media
Ringier Axel Springer Media has obtained a new leadership team comprised of managers from Poland, Hungary, Slovakia and Serbia who will manage the development and implementation of strategy of this media company under the leadership of CEO Mark Dekan, Ringier announced today in a release.

Aside from Dekan, new members of the management are Alek Kutela, the CEO of Grupa Onet.pl in Poland, responsible for data and video, and Jozsef Bayer, the CEO of Ringier Hungary, responsible for print publishing.

The new team also includes Jovan Protic, Group Director Digital Publishing and COO Grupa Onet - Ringier Poland, responsible for digital content business, and Milan Dubec, the CEO of Ringier Slovakia and Azet, responsible for transactional and classifieds business.

Appointment of the new leadership team is part of the concept that CEO Mark Dekan developed with the aim of further development of the company.

- We want to extend our position as the leading digital publishing company in Central and Eastern Europe. By introducing the Leadership Team, we are strengthening the role of our four markets in the development and implementation of Group strategy. I am looking forward to working together with the team members, who are all experts in their respective fields - said Dekan.

The headquarters of Ringier Axel Springer Media - from now on called "International Office" - has also been strengthened through new appointments in recent weeks. New to the team are Elena Jasvoin as Group Director Finance and M&A, Monika Remiszewska as Group Director People and Development, and Ralph Werner as new Group Director Ad Sales Development, the release reads.


Credit Agricole prodaje udeo u 39 regionalnih banaka
Francuska banka Credit Agricole (CA) objavila je danas da će prodati udeo u 39 francuskih regionalnih banaka, kako bi povećala osnovni kapital.

Transakcija u vrednosti od 18 mlrd EUR povećaće zajednički akcionarski kapital (tier 1) Credit Agricola na 11%, koji je inače ključno merilo finansijske snage banke, navodi se u saopštenju, a prenosi njujorška agencija "Blumberg".

Generalni direktor Credit Agricola Filip Brasak (56) pokrenuo je reorganizaciju finansijskih odnosa sa francuskim regionalnim bankama, kako bi oslobodio kapital u svetlu strožih bankarskih propisa.

Prema tom planu, regionalni kreditori će osnovati mehanizam za otkup 25% akcija koje su trenutno u vlasništvu Credit Agricole, navodi njujorška agencija, i dodaje da će CA obezbediti 11 mlrd EUR zajma za finansiranje tog dogovora.

Posle ovog saopštenja, akcije Credit Agricola skočile su u Parizu za 5,9%, na 8,88 EUR.


Credit Agricole sells stakes in 39 regional banks
The French bank Credit Agricole (CA) announced in a release today that it was going to sell its stakes in 39 French regional banks to increase the principal.
Transactions totaling EUR 18 billion will boost the tier 1 capital (the core measure of a bank-s financial strength) of Credit Agricole to 11%, the New York news agency Bloomberg cites Credit Agricole as saying in the release.
Credit Agricole Chief Executive Officer Philippe Brassac (56) has begun the reorganization of financial relations with French regional banks in order to free the capital in the light of stricter banking regulations.
According to this plan, regional creditors will establish a mechanism to acquire 25% of shares currently held by Credit Agricole, Bloomberg reports and adds that CA will provide a EUR 11 billion loan to finance that agreement.
Following this announcement, the Credit Agricole shares rose 5.9% in Paris, to EUR 8.88.


Počela da radi srpska berza struje
U sredu ujutro je zvanično počela da radi srpska berza struje - SEPEX. Obavljene su prve transakcije trgovine strujom na organizovanom tržištu električne energije u Beogradu.

Berzu je formiralo javno preduzeće "Elektromreža Srbije" sa Evropskom berzom ekektrične energije "EPEX SPOT".

Rad SEEPEX-a će se zasnivati na platformi za trgovinu ETS, koju EPEX SPOT koristi za rad na svim svojim tržištima u centralnoj i zapadnoj Evropi, dok će kliring i finansijsko poravnanje na SEEPEX obavljati klirinška kuća "European Commodity Clearing AG" (ECC AG), na način i u skladu sa najboljom evropskom praksom u ovoj oblasti. Učesnici na SEEPEX će imati značajne koristi od primenjenih visokih standarda, kako po pitanju trgovine, tako i po pitanju usluga kliringa. Ovaj pristup, takođe, omogućava brzu i efikasnu integraciju nacionalnog organizovaog tržišta u postojeće evropske inicijative povezivanja tržišta, poput 4MMC (Mađarska, Rumunija, Češka i Slovačka) i PCR (Multiregionalno povezivanje tržišta), koje pokrivaju već oko 85% evropske potrošnje električne energije.

SEEPEX će upravljati organizovanim tržištem električne energije, sa standardizovanim proizvodima električne energije i isporukom dan unapred i unutar dana, sa ciljem da se ovi tržišni produkti plasiraju, kako u Republici Srbiji, tako i u regionu jugoistočne Evrope, gde god to budeprimenjivo.Koncept SEEPEX-a je organizovanje spot-tržišta koja su opciona, anonimna i dostupna svim kompanijama koje zadovoljavaju uslove prijema za rad na SEEPEX.

Cilj SEEPEX-a je da se osigura transparentan i pouzdan mehanizam za formiranje veleprodajne cene na tržištu električne energije, putem uparivanja ponude i potražnje po pravičnoj i transparentnoj ceni, uz obezbeđivanje adekvatne sigurnosti da će sve transakcije zaključene na SEEPEX biti realizovane i plaćene.

Korist od ovakve trgovine trebalo bi da imaju privreda i građani, budući da bi zbog konkurencije na tržištu cene trebalo da budu povoljnije, a snabdevanje sigurnije.


Serbian power exchange opened
Serbia-s power exchange (SEPEX) was officially opened Wednesday. The first transactions have already been made in the organized electricity market in Belgrade.

This power exchange was formed by the public company Elektromreza Srbije in cooperation with the European power exchange EPEX SPOT.

This form of trading should benefit both citizens and the economy given that competition in this market should lower the prices and increase the stability of power supply.


Potpisan ugovor o preuzimanju akcija KBM banke
Ugovor o prenosu svih akcija KBM banke Kragujevac, koje su do sada bile u vlašništvu NKBM, Andreju Jovanoviću i Bojanu Milovanoviću zaključen je u sredu (17. februara 2016. godine), navedeno je u saopštenju.

Novi vlasnici preuzeće upravljanje najranije za nekoliko nedelja, dodaje se.

Preuzimanje KBM banke predstavlja veliku podršku domaćoj privredi i domaćem kapitalu što je ujedno i cilj ove investicije - da srpsku banku vratimo Srbiji, naglasio je Dragan Lazarević u ime investitora i dodao da će realizacija kupoprodajnog ugovora trajati narednih nekoliko nedelja, nakon čega će novi vlasnici preuzeti upravljanje KBM bankom.

KBM banka je regionalna banka koja je započela uspešnu tradiciju bankarstva u Kragujevcu, a od 2010. godine je bila članica Grupe Nove KBM, jedne od najvećih finansijskih grupacija u Sloveniji.

KBM banka posluje na teritorii cele Srbije, u pet filijala sa preko 20 poslovnih jedinica.


Akcije hrvatskih firmi uskoro na Makedonskoj berzi
Makedonski građani će uskoro moći da kupuju akcije najpoznatijih hrvatskih i bugarskih kompanija, a iz tih zemalja će moći da se trguje na Makedonskoj berzi, prenosi makedonski portal Kapital.

- Svi zainteresovani investitori iz Makedonije uskoro će moći da trguju akcijama i obveznicama kotiranim na berzama u Sofiji i Zagrebu. Krajem prvog kvartala ove godine treba da profunkcioniše SEE Link, zajednička platforma za trgovanje hartijama od vrednosti na Makedonskoj, Bugarskoj i Zagrebačkoj berzi, što znači da će i investitori iz tih zemalja moći da kupuju hartije od vrednost na makedonskom tržištu kapitala - piše portal.

Ukupno će biti na raspolaganju 387 hartija od vrednosti za trgovanje, i to 109 koje kotiraju na Bugarskoj berzi, 127 kotiranih na Makedonskoj i 151 koja je na listingu Zagrebačke berze.

Lista hartija od vrednosti sa Bugarske, Makedonske i Zagrebačke berze kojima će moći da se trguje preko SEE Link platforme za trgovanje objavljena je na veb stranici: www.see-link.net/securities/8

SEE Link je zajedničko društvo sa sedištem u Skoplju, koje su u maju 2014. godine osnovali Bugarska, Makedonska i Zagrebačka berza, s ciljem kreiranja regionalne infrastrukture za trgovanje hartijama od vrednosti kotiranim na tim tržištima. Tri berze imaju podjednake vlasničke udele u zajedničkom društvu.

Projekat je podržala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), navodi se u tekstu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta