Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
PKS na čelu konzorcijuma EEN Serbia
Privredna komora Srbije (PKS) je razvila niz servisa podrške kompanijama kako bi unapredile poslovanje u inostranstvu, a jedan od ključnih je članstvo u EEN - najvećoj evropskoj mreži za podršku maloj privredi.

Privreda Srbije ulazi u fazu kada put ka članstvu Evropske unije sve značajnije utiče na domaće poslovno okruženje, kroz stroge standarde za proizvodnju i plasman proizvoda i usluga. U isto vreme, suočavamo se i sa većom i dinamičnijom konkurencijom, ali i skromnim mogućnostima rasta domaće tražnje. Postavlja se pitanje gde, u takvim okolnostima, leži potencijal za unapređenje poslovanja malih i srednjih preduzeća u Srbiji?

- U Privrednoj komori Srbiji čvrsto verujemo da je jedan od odgovora u internacionalizaciji - osvajanju novih tržišta, unapređenju poslovanja kroz nove tehnologije i poslovne prakse ili racionalizaciji proizvodnje kroz prekogranično poslovno povezivanje- ističe Marko Kovačević, projekt menadžer Evropske mreže preduzetništva u Srbiji.

Internacionalizacija, prema njegovim rečima, za mnoga preduzeća predstavlja i dalje veliki izazov, jer ih dovodi na nepoznat teren koji funkcioniše po različitim pravilima i normama. Da bi pomogla preduzećima da maksimalno iskoriste svoj potencijal na evropskom i svetskom tržištu, Komora je razvila razne resurse i alate za pomoć svojim članicama. Jedan od ključnih je članstvo u Evropskoj mreži preduzetništva, najvećoj evropskoj mreži za podršku maloj privredi u njihovim nastojanjima da unaprede konkurentnost kroz internacionalizaciju i inovacije.

Cilj EEN mreže jeste da, kroz besplatne usluge, obezbedi kompanijama da što lakše i brže nađu poslovne partnere u inostranstvu. Na raspolaganju su mogućnosti potrage za distributerima, dobavljačima, partnerima u proizvodnji, transferu nove tehnologije, licenciranju, franšizi, kroz bazu poslovne saradnje, učešće na međunarodnim poslovnim susretima u okviru sajmova u zemlji i inostranstvu, organizaciju poslovnih misija u inostranstvu i dr.

Uključivanje PKS u EEN unapredilo je podršku malim i srednjim privrednim društvima u Srbiji, a poboljšan je i kvalitet usluga cele mreže kroz obezbeđivanje kontakata sa velikim brojem srpskih privrednika. Više od 80 firmi iz Srbije dogovorile su saradnju sa inostranim preduzećima iz sektora turizma, ICT, građevinske, mašinske, prehrambene, metalske, tekstilne industrije ali i drugih oblasti. Saradnja obuhvata različite forme od nabavke i distribucije, preko učešća na zajedničkim projektima i tenderima, do razmene tehnologije.

PKS je u 2016 na čelu konzorcijuma EEN Serbia, koji je zadužen za sprovođenje usluga mreže u Srbiji i koji funkcioniše po principu "nema pogrešnih vrata". Partneri u Konzorcijumu su: Biznis inkubator Novi Sad, Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, Razvojna agencija Srbije, Institut "Mihajlo Pupin" i Univerzitet u Nišu.

Evropska mreža preduzetništva je posebno značajna za naš region koji obnavlja i unapređuje međusobne poslovne veze. Usluge koje EEN pruža odličan su alat za naše firme ne samo da se značajno poboljša trgovinska razmena u regionu, što je nešto u čemu smo već uspešni, već da se privreda značajnije poveže kako bi firme zajedno osvajale nova tržišta, posebno u Evropi.

U toku 2016. godine, centralni EEN događaj u organizaciji PKS biće međunarodni poslovni susreti na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, "AgroB2B@NSFair", koji će se održati 16. maja 2016. godine, a zemlja partner je Italija.

Više informacija o učešću na poslovnim susretima u Novom Sadu možete da pronađete ovde .


Poseban informacioni sistem APR-a od 1. februara dostupan korisnicima
Agencija za privredne registre (APR) obavestila je sve zainteresovane korisnike da je od 1. februara 2016. godine, u okviru dela Finansijski izveštaji, omogućen pristup Posebnom informacionom sistemu Agencije, kojim se obezbeđuje jedinstven postupak unosa, kontrole, potpisivanja i dostavljanja izveštaja za statističke potrebe i finansijskih izveštaja sa propisanom dokumentacijom za 2015. godinu.

Podsećamo da Zakon o računovodstvu obavezuje sva pravna lica i preduzetnike koji vode dvojno knjigovodstvo da izveštaje za statističke potrebe, kao i finansijske izveštaje i propisanu dokumentaciju za 2015. godinu, dostavljaju Agenciji, isključivo u elektronskom obliku, primenom Posebnog informacionog sistema Agencije, potpisane kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika.

Za primenu posebnog informacionog sistema Agencija je obezbedila Tehničko uputstvo za primenu tog sistema, kao i Tehničko uputstvo za potpisivanje dokumenata i zahteva kvalifikovanim elektronskim potpisom. Za rešavanje spornih pitanja u vezi primene posebnog informacionog sistema Agencije korisnici se mogu obratiti na elektronsku adresu: sd@apr.gov.rs.

Pored toga, Agencija je korisnicima obezbedila uvid u evidenciju obveznika putem linka Pretraga evidencije obveznika. Pretraga se može vršiti po matičnom broju, poreskom identifikacionom broju (PIB) ili po nazivu pravnog lica odnosno preduzetnika. Kroz pretragu evidencije obveznika korisnicima su na raspolaganju podaci za svakog pojedinačnog obveznika, i to: statusni podaci, podaci o zakonskom zastupniku, veličina obveznika, obaveza vršenja revizije, računovodstvena regulativa, kao i o obrascima na kojima obveznik sastavlja izveštaje.

U slučaju da uvidom u pomenutu evidenciju obveznik, eventualno, utvrdi da podaci nisu ažurni, potrebno je da uputi reklamaciju za ažuriranje tih podataka na elektronsku adresu: obveznicifi@apr.gov.rs.

Detaljna uputstva za sastavljanje i dostavljanje svih vrsta izveštaja za 2015. godinu korisnicima su dostupna putem linka Vrste finansijskih i drugih izveštaja i dokumentacije.
U intervjuu za "eKapiju" direktor APR-a Zvonko Obradović je rekao da, vođeni optimizmom od prošle godine, koji je izazvan većim odzivom privrednika od onih koji su zakonom bili u obavezi da već prošle godine podnesu elektronski finansijski izveštaj, verujuo da će obavezu ispoštovati najveći broj obveznika.


Nevesela sudbina neprivatizovanih preduzeća - "Armatura" iz Aleksandrovca jedina dobila vlasnika
Od oko 500 preduzeća predviđenih za privatizaciju tokom 2015, među kojima su nekadašnji giganti poput kragujevačke "Zastave", pribojskog FAP-a, trsteničke "Prve petoletke", "Kablova" iz Jagodine, "RTB Bor", "Rudnika Resavica", IMT, IMR i drugih, do sada je vlasničku strukturu, prema dostupnim podacima, krajem prošle godine promenila samo "Armatura" iz Aleksandrovca.

Tu fabriku je kupio konzorcijum radnika, koji još uvek čekaju zvaničnu potvrdu o vlasništvu nad kupljenim preduzećem.

Sva ostala preduzeća sa spiska od oko 500 firmi, koja je trebalo da budu privatizovana do kraja 2015, osim deset ("RTB Bor", "Galenika", "Resavica", "Kablovi"...), koja će, odlukom Vlade, biti zaštićena od poverilaca do 31. maja ove godine, završila su u stečaju i(li) bankrotu, ili su još uvek u nedefinisanom statusu.

Stečajni postupak, pored ostalih, pokrenut je u beogradskim preduzećima IMT, IMR, delovima "Prve petoletke", "14. oktobru" iz Kruševca, "Fabrici reznog alata" iz Čačka i drugim.

U nedefinisanom statusu su, pored ostalih, i sedam fabrika ("Grupa Zastava vozila", FAP iz Priboja, "Prva iskra" iz Bariča, deo "Prve petoletke"...) kojima je zaštita od poverilaca umesto do prvobitno najavljenog 31. maja, skraćena za pet meseci, te je istekla krajem prošle godine. Ministar privrede Željko Sertić u prednovogodišnjim izjavama, za njih je takođe najavio pokretanje stečajnih postupaka, jer nema zainteresovanih za njihovu privatizaciju.

Tokom januara, međutim, nijedna od ovih fabrika, koliko je javnosti poznato, nije otišla u stečaj. Naprotiv, sve su i dalje "ni na nebu, ni na zemlji", mahom bez radnika koji su većinom, uz nepovoljan socijalni program i bez isplaćenih zaostalih zarada, napustili radna mesta i "dobrovoljno" završili na ulici.

Rešenja još uvek nema ni za one fabrike koje imaju posla i potencijalne kupce. Kragujevačka "Zastava INPRO" ima posla "preko glave" i želi da je kupi najveći proizvođač priključnih vozila u Evropi, francuski "Trigano". Država, međutim, ne ume, ili neće da pomogne da "INPRO" zakupljeni pogon "Zastave oružja", uknjiži kao svoju nepokretnu imovinu, a da oružarima obezbedi odgovarajuću nadoknadu. Time bi omogućila prodaju i nastavak saradnje sa Francuzima, a fabrici oružja novac za investicije u nove proizvodne hale.

Na sve dužem štapu je, reklo bi se, i stvaranje svojevrsnog konzorcijuma za proizvodnju neborbenog vojnog vozila, koje bi činili "Zastava kamioni", FAP i "14. oktobar". Sada se, prema nezvaničnim informacijama, razgovara o tome da se samo "Zastava kamioni" registruju kao fabrika za proizvodnju tih vojnih vozila. Ministarstva odbrane i privrede su, navodno, saglasna sa tom idejom, ali je za njenu realizaciju neophodna odluka Vlade.


DHL Srbija najuspešnija DHL kompanija u Evropi u 2015. godini
"DHL Express Srbija", koja ove godine obeležava 25 godina poslovanja u našoj zemlji, izabrana je za najuspešniju evropsku kompaniju "DHL Grupe" u 2015. godini, u kategoriji zemalja koje ostvaruju godišnji prihod do 50 mil EUR, saopštio je "DHL International" Beograd.

U konkurenciji za najuspešniju DHL kompaniju Evrope učestvovalo je 28 evropskih zemalja, a kriterijumi koji su uticali na odabir najuspešnijih bili su: prihod i broj pošiljki u međunarodnom transportu, kvalitet usluge koji se nudi na tržištu, obuka i motivacija zaposlenih, primena inovativnih i IT rešenja u poslovanju, kao i finansijski rezultati i stabilnost kompanije.

Nagradu najuspešnijoj DHL kompaniji Evrope, DHL Srbija, dodelio je John Pearson, CEO DHL Express Evropa.

Pored laskavog priznanja na nivou kompanije, prema navodima iz saopštenja, nagrađena su i odeljenja DHL Srbija za odlične rezultate i visoke plasmane u internim takmičenjima DHL-a za 2015. godinu. Odeljenje za rad sa strankama DHL Srbija proglašeno je za najbolje u Evropi u svojoj kategoriji, odeljenje prodaje zauzelo je treće mesto, a projekat unapređenja poslovanja malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji zauzeo je peto mesto u celoj Evropi u domenu odnosa s javnošću.

Kako je navedeno u saopštenju, u "DHL Express Srbija" su ponosni zbog ostvarenih rezultata u 2015. godini i ujedno najavljuju da će i u godini kada kompanija obeležava 25 godina uspešnog poslovanja, svoje aktivnosti usmeravati ka daljem unapređivanju poslovanja, razvijanju usluga kao i odnosa sa klijentima, kako bi i u budućnosti zadržali izuzetan kvalitet usluga koji se pruža u Srbiji.


DHL Serbia declared best DHL company in Europe in 2015
DHL Express Srbija, which will mark the 25th anniversary of operations in our country this year, has been declared the most successful European company in the DHL Group in 2015, in the category of countries with annual revenues of up to EUR 50 million, DHL International Belgrade has announced.

DHL companies in a total of 28 European countries competed for this title. Criteria for the selection of the most successful companies included: revenue and number of parcels handled in international transportation, quality of service, training and motivation of employees, application of innovative and IT solutions in operations, as well as financial results and stability of the company.

The award to the most successful DHL company in Europe, DHL Serbia, was handed over by John Pearson, the CEO of DHL Express Europe.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta