Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vlasnik nemačkog giganta "Tonnies" od 22. februara konačno u Srbiji
Vlasnik nemačke kompanije "Tönnies" stiže od nedelje u Beograd i ostaće dva dana, potvrđeno je Danasu iz izvora bliskih Vladi Srbije.

Kako je najavio premijer Aleksandar Vučić početkom ovog meseca, Tenis stiže u Beograd kako bi razgovarao sa predstavnicima Vlade o budućoj velikoj investiciji u farme svinja u Vojvodini. Sa kompanijom "Tonnies" je vlast potpisala Memorandum o razumevanju još aprila prošle godine. Međutim, uprkos najavama i Vučića, ali i "Tonnies" da će izgradnja farmi, na kojima bi trebalo da se uzgaja i do 500.000 svinja godišnje, početi prošlog leta - to se još uvek nije desilo.

- Klemens Tenis dolazi u Beograd 22. februara. Razgovaraćemo s njim i nadam se da ćemo postići dogovor - rekao je premijer početkom ovog meseca tokom dijaloga Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

Namera Klemensa Tenisa jeste da u izgradnju farmi svinja, pre svega u Vojvodini, uloži 420 mil EUR. U prvi mah bi se ulagalo u izgradnju pet farmi, za koje su navodno već određene lokacije, a kasnije u još 15 objekata, uključujući i fabrike stočne hrane i klanice. Plan je i da se proizvede tri miliona tovnih svinja. Domaći poljoprivrednici bi svoju šansu, kako je vlast uporno ponavljala, mogli da nađu kao kooperanti nemačkoj kompaniji.

Najava dolaska "kralja mesa" i vlasnika fudbalskog kluba Šalke 04 u Srbiju, međutim, uplašila je i razljutila poljoprivrednike, pre svega, vlasnike i zakupce kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta po Vojvodini. Zajedno sa opozicijom pojedina paorska udruženja su Vladu optužila da menja zakon o poljoprivrednom zemljištu samo zbog nemačke kompanije, koja će kada sve bude gotovo dobiti u zakup najbolju zemlju.

- Mi nemamo mogućnost u zakonu da prodajemo zemlju, imamo mogućnost dužeg zakupa i to je stvar koju treba da izmenimo - najavio je u aprilu 2015. Vučić nakon potpisivanja Memoranduma sa kompanijom "Tonnies".

Zakon je izmenjen u međuvremenu, a "Tonnies" sada u Srbiju dolazi, sudeći prema najavama ovdašnje vlasti, na poslednji dogovor. Odgovor na to kada će i da li će uopšte "Tonnies" početi da gradi farme po Srbiji, možda dobijemo početkom naredne nedelje, tačnije nakon razgovora prvog čoveka mesne industrije u Evropi sa vlastima u Srbiji.

- Od 1910. do 2013. imali smo svake godine dramatičan pad stočarske proizvodnje. Ako dođe "Tonnies" mi te probleme više nećemo imati. Onoliko koliko mi imamo da potrošimo na tržištu, sve ostalo bi išlo za izvoz, to bi bile ogromne koristi za celokupnu srpsku privredu - rekao je, između ostalog, Vučić najavljujući dolazak Tenisa.

U Srbiji se godišnje uzgaja tri miliona svinja, a prema očekivanjima u Vladi, ukoliko nemačka kompanija ostvari svoje planove, sve ono što je izgubljeno u poslednjih 15 godina, ovom investicijom moglo bi biti nadoknađeno u naredne dve godine.


Gorenje plans to expand production in Valjevo
Gorenje has further plans for the expansion of production capacity in Valjevo and the improvement of manufacture, Franjo Bobinac, the chairman of the Managing Board and the CEO of Gorenje, said Friday (19 February 2016) at a meeting with the management of the City of Valjevo, the City Department of Information announced in a release.

At the meeting organized to mark the 10th anniversary of Gorenje-s operations in Serbia, Mr. Bobinac and Branko Apat, a member of the Gorenje Managing Board, said that they were satisfied with cooperation with Valjevo authorities as well as with the business results of their factory in Valjevo.

- Wherever Gorenje comes, it comes to stay - Bobinac repeated the exact words he uttered at the opening ceremony of Gorenje-s second factory in Valjevo in 2013.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta