Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Značajne investicije u stočarstvo - Dolazak kompanije "Tonnies" šansa za veću proizvodnju
Investicije u stočarstvo u Srbiji veoma su važne, a plan za ulaganje kompanije "Tonnies" i investicija od 300 mil EUR značajni su, predstavljaju pomak i mogućnost veće proizvodnje, ističe sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović.

- Naši poljoprivrednici nikako ne treba da se osete ugroženim, već da budemo vrlo ozbiljni u shvatanju ove investicije koja nije mala. Za ovako jednu malu ekonomiju i zemlju, to je značajan novac - rekao je Budimović Tanjugu.

Vlasnik nemačke mesne industrije "Tonnies" Klemens Tenis potvrdio je da namerava da organizuje proizvodnju mesa u Srbiji, a sa Vladom Srbije dogovorio je naredne korake za dolazak te kompanije u Srbiju, od kojih je najvažniji dobijanje dozvola za rad i obrazovanje kadrova iz naše zemlje.

Tenis je najavio da njegova kompanija, koja želi da uđe na tržište Srbije i investira do 300 mil EUR, ne dolazi da bi potisnula srpskog poljoprivrednika, već da bi podstakla proizvodnju svinjskog mesa i izvoz. Budimović je kazao da bi trebalo da razmišljamo kako da unapredimo kooperativan odnos.

- To će biti definisano ugovorom koji se sprema za jun ove godine. Kao što je sam budžet prognozirao da će biti stimulisani podsticaji i investicije, ne samo strane, već uopšte investicije u stočarstvu, to možemo da shvatimo kao dobar pomak da neko dođe i krene sa svojim ulaganjem u proizvodnju - rekao je Budimović.

On je dodao da to znači da ćemo dobiti bolju tehnologiju, zaštitu životne sredine, veću proizvodnju, i samim tim urediti odnose za izvoz svinjskog mesa na tržište Ruske federacije.

Kada su u pitanju kritike pojedinih udruženja da su izdate dozvole i da je planiran uvoz 300.000 svinja, te da bi to moglo da ugrozi domaće stočare, Budimović je kazao da treba voditi računa o tome kakve izjave se daju jer neproverene informacije mogu da uznemire sve proizvođače u Srbiji.

- Sistem izdavanja dozvola za uvoz živih životinja i mesa je jedna, a realizacija potpuno druga stvar. Takođe, za te životinje treba obezbediti karantin ako se uvoze, i druge uslove - objašnjava Budimović.

On je kazao da se rešenja izdaju prema zahtevima, a realizacija na kraju godine može da se svede i za meso i za žive životinje na nekih možda 50 do 60% podnetih prijava, odnosno značajno manje.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta