Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Plantaže "Vršačkih vinograda" još uvek nisu orezane
Na više od hiljadu hektara plantaža vinove loze u rodu koje su obrađivali "Vršački vinogradi" još uvek nije počelo neophodno orezivanje, a krajnji rok za završetak tih radova je sredina marta. Zato bivši radnici ove firme, koja se nalazi u stečaju od 23. novembra, strahuju da taj obiman posao neće ni moći da se uradi na vreme, što bi moglo da ima nesagledive posledice ne samo za ovogodišnji rod, već i za nekoliko narednih.

Međutim, u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, koja vodi stečajni postupak, uveravaju da vinogradi neće trpeti zbog trenutne neizvesne situacije u firmi.

Agencija naglašava da će plantaže biti orezane u agrotehničkom roku. Kažu da će se taj posao raditi i u vinogradima koji su u vlasništvu firme, ali i u onim koji se nalaze na državnom zemljištu, koje decenijama uzimaju u zakup (ukupno obrađuju 1.134 hektara u rodu).

- Trenutno ispitujemo uslove i rokove za sprovođenje tih aktivnosti, nakon čega ćemo odrediti ukupan broj, strukturu i visinu naknade angažovanih radnika na poslovima obrade vinograda – stoji u odgovoru Agencije.

Uprkos tome, nekadašnji radnici "Vinograda" su skeptični. Podsećaju da se rezidba uvek radila pet meseci, od novembra do marta, nakon čega je sledilo vezivanje lukova. Za te potrebe bilo je angažovano oko 300 sezonaca, uglavnom sa juga Srbije, koji se dobro razumeju u vinovu lozu. Takve sezonce je, dodaju, teško naći u dovoljnom broju, jer je u poslednje vreme malo onih koji to žele da rade.

Oni dodaju da je ranija praksa bila da se do Nove godine obradi oko 40% ukupne površine vinograda u rodu, a da je sada urađeno jedva 10%. Sadašnja blaga zima je bila više nego pogodna da se taj posao brzo završi, pa žale što je država, koja je većinski vlasnik "Vršačkih vinograda", dozvolila da ishitrenim slanjem firme u stečaj dovede u pitanje opstanak najvećeg vinogorja u Srbiji.

Interesenata za kupovinu "Vršačkih vinograda" ima, ali će se o eventualnoj prodaji razmišljati tek kada se brojni poverioci usaglase da li da se proglasi bankrotstvo ili uradi reorganizacija firme.

- Na prvom poverilačkom ročištu, na kom su izabrani predsednik skupštine i petočlani Odbor poverilaca, nije bilo uslova za glasanje o daljem toku stečajnog postupka. Zakonski rok za reorganizaciju traje do 23. februara, pa se do tada ne možemo izjasniti o daljim koracima oko procene vrednosti firme i eventualne prodaje – piše u odgovoru Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.


"Planinka" u novu liniju za flaširanje "prolom vode" investira 2,5 mil EUR
Obeležavajući 52 godine poslovanja, kuršumlijsko preduzeće "Planinka", u čijem sastavu posluju Prolom banja i Lukovska banja, fabrika za proizvodnju "prolom vode", kao i prirodni fenomen Đavolja varoš, predstavilo je ambiciozne planove za 2016. godinu

Prema rečima Radovana Raičevića, generalnog direktora preduzeća, iz sopstvenih sredstava u toku ove i naredne godine modernizovaće i povećaće kapacitete u Prolom i Lukovskoj banji, a u planu je i otvoranje nove linije za punjenje "prolom vode".

- "Planinka" je ugovorila dopremanje nove linije za flaširanje "prolom vode" za koju će izdvojiti oko 2,5 mil EUR. Pored dosadašnjih 50 miliona litara vode, instaliranjem nove linije povećaće se obim punjenja za 13.000 boca na sat. Biće to značajna investicija, jer su osim na eminentnim klinikama u našoj zemlji lekovita svojstva "prolom vode" potvrđena i na mnogobrojnim klinikama u Rusiji, pa se naša voda, kao lekovita prodaje u apotekama u Sankt Peterburgu i Moskvi - ističe Raičević.

Četvrtinu proizvodnje "prolom vode" "Planinka" izvozi pre svega na tržišta bivših jugoslovenskih republika, ali i u Ameriku, Kanadu, Australiju...

Kako je najavio generalni direktor ove kompanije, u toku su radovi na izgradnji i opremanju 15 novih apartmana u Prolom banji, kao i novog restorana u hotelu, ali i proširenje velnes centra sa otvorenim i zatvorenim bazenom.

Raićević je dodao da je u planu i izgradnja novog bloka hotela "Jelak", sa 150 ležajeva i novim restoranom sa oko 300 mesta.

U Prolom Lukovskoj banji, kao i u pogonu za flaširanje vode u Prolom banji, "Planinka" upošljava oko 400 ljudi, a uskoro će u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje uposliti i 15 visokoobrazovanih radnika.

Donacije

Značajna sredstva i pomoć "Planinka" istovremeno odvaja i za obnovu i uređenje manastira Svetog Nikole iz 12. veka, prve Nemanjine zadužbine koja je, prema podacima, starija čak i od Hilandara.


Planinka invests EUR 2.5 million in new Prolom water bottling line
Celebrating the 52nd anniversary of operations, Kursumlija-based Planinka, which manages spa resorts Prolom and Lukovska, Prolom water factory as well as natural phenomenon Devil-s Town, presented ambitious plans for the year 2016.

According to Radovan Raicevic, the general manager of this company, Planinka is going to set aside money from its own resources in 2016 and 2017 to modernize and boost the capacity in spa resorts Prolom and Lukovska, and they also plan to open a new Prolom water bottling line.

- Planinka has arranged for new Prolom water bottling line to be delivered to its premises, which will cost the company about EUR 2.5 million. With the installation of the new line, the current daily bottling capacity of 50 million liters will be increased by 13,000 bottles per hour. It will be a significant investment because the medicinal characteristics of Prolom water have been confirmed at eminent clinics in our country as well as at numerous clinics in Russia, so our water is available in pharmacies in Saint Petersburg and Moscow as medicinal - Raicevic points out.

Planinka exports 25% of the Prolom water production, primarily to the markets of former Yugoslav republics, but also to America, Canada, Australia...

As the general manager of this company announced, they are currently working on the construction and equipping of 15 new suites in Prolom spa and a new restaurant in the hotel, as well as on the expansion of wellness center with an indoor and an outdoor swimming pool.

Raicevic added that the plan was also to build a new annex to Jelak Hotel, which would feature 150 beds and a new restaurant with about 300 seats.

Planinka employs about 400 people in spa resorts Prolom and Lukovska and the water bottling plant in Prolom spa, and it is going to hire 15 highly educated workers soon in cooperation with the National Employment Agency.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta