Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Radovi na aerodromu "Morava" biće završeni na proleće - Interes za letove već postoji
Pomoćnik ministra građevinarstva Zoran Ilić kaže da će prvi zadatak preduzeća "Aerodroma Srbije" biti pokretanje vojnog aerodroma "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva, koji bi trebalo da postane vojno-civilni aerodrom.

Ilić je kazao da će radovi na aerodromu "Morava" u Lađevcima biti završeni na proleće, ali da to kada se prvi letovi mogu očekivati zavisi od "vojnih vlasti".

- To neće biti pregovaranje koje će uslovljavati bilo koga i na bilo koji način, već dogovor kako da se na najfunkcionalniji i najekonomičniji način za potrebe oba korisnika, i vojnog i civilnog, koriste sadržaji - kazao je Ilić i dodao da je potrebno da se napravi ugovor sa Ministarstvom odbrane i privrednim društvom "Aerodromi Srbije", koji će biti civilni operater na budućem vojno-civilnom aerodromu.

Ilić naglašava i da je osnovni cilj privrednog društva "Aerodromi Srbije" da se trideset aerodroma u Srbiji, među kojima su 22 registrovana, povežu u jednu mrežu, organizuju i da se kvalitet usluga u njima podigne na potreban nivo.

Istovremeno, načelnik Raškog okruga Nebojša Simović je kazao da su za civilne letove iz Kraljevačkog kraja posebno zainteresovana tri strana investitora koja se bave voćarstvom i koji bi želeli da svoje proizvode plasiraju na tržište što pre, a to bi omogućilo otvaranje civilnog dela na aerodromu u Lađevcima.

Putnički saobraćaj tek kad aviokompanije prepoznaju svoj interes

Zoran Ilić, pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj, objašnjava i da to što će aerodrom "Morava" biti relativno brzo otvoren ne znači i da će biti brzo uspostavljen javni avio prevoz koji zavisi od interesovanja kompanija koje bi tu letele.

- Aerodrom morate da otvorite, da ispromovišete kako bi vazduhoplovni svet video da postoji takav prihvatno-otpremni kapacitet, a onda će se javljati oni koji procene da će im komercijalni letovi do Kraljeva biti isplativi - rekao je Ilić, a prenosi "Danas".

Hoće li uskoro sa ovog aerodroma biti i komercijalnih letova, kaže Ilić, ne zavisi od "Morave", a na državi, Raškom i Moravičkom okrugu i lokalnim samoupravama oba okruga je da ga osposobe.


Otvoren stečaj nad preduzećem "Dragan Marković" iz Obrenovca
Privredni sud u Beogradu otvorio je postupak stečaja nad preduzećem ta proizvodnju, preradu i promet poljoprivrednih proizvoda "Dragan Marković" iz Obrenovca, zbog, kako se navodi, trajnije nesposobnosti plaćanja.

Sud je pozvao sve poverioce da u roku od 120 dana prijave Privrednom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja, dok je istovremeno pozvao i sve dužnike da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.

Sud je za stečajnog upravnika imenovao Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika.


"Železara Smederevo" u 2015. godini nije ostvarila profit
Izvršni direktor menadžerskog tima "HPK Engineering" Peter Kamaraš, koji upravlja "Železarom Smederevo", izjavio je u četvrtak da ta železara u 2015. godini nije ostvarila profit.

- Još pravimo završne račune za 2015. godinu, ali nemamo profit. Niko nema profit. Sve kompanije u svetu su izgubile novac zbog niskih cena čelika na svetskom tržištu - kazao je Kamaraš za televiziju B92.

Početkom 2015. godine firma "HPK Engineering", uz podršku srpske Vlade, preuzela je upravljanje smederevskom železarom. Tada se očekivalo da šest meseci od postavljanja novog menadžmenata "Železara" počne da posluje profitabilno.

Niko, međutim, nije mogao da pretpostavi da ce cena svetskog čelika pasti za 35%. Ponuda čelika u svetu je dvostruko veća od tražnje. Samo je tona toplo valjanih traka koje proizvodi smederevska "Železara" od početka 2015. godine jeftinija za čak 160 USD.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kazao je početkom oktobra da se vode ozbiljni pregovori sa kineskom kompanijom koja je zainteresovana za "Železaru Smederevo". Kako je nakon toga najavljeno, predugovor sa kineskom kompanijom HBIS trebalo bi da bude sklopljen u aprilu ove godine.

- Nema rasta u Kini pa je jedini način da presele proizvodnju kod nas, što i nije mnogo jeftinije - kazao je Kamaraš.

U međuvremenu, 5.000 zaposlenih u Smederevu prima platu svakog meseca a vlada i menadžment obećavaju da će tako i ostati.


In 2015, Zelezara Smederevo does not generate profit - Steel price fall spoils plans of management
Executive Manager of HPK Engineering team Peter Kamaras, who manages Zelezara Smederevo, said on Thursday that the steel plant in 2015 did not generate profit.

- We are still making final accounts for 2015, but we are not generating profit. No one has profit. All companies in the world lost funds for low steel prices at the world market– Kamaras said for B92.

In early 2015, HPK Engineering, with the support of Serbian government, took over management of Smederevo-based steel plant. It was then expected that six months after new management is appointed at Zelezara that it starts operating profitable.

No one, however, could not assume that price of world steel will fall for 35%. The offer of steel in the world is double compared to demand. Only a ton of hot rolled belts produced in Smederevo-based Zelezara as of the beginning of 2015 is cheaper for USD 160 USD.

In the meantime, 5.000 employees in Smederevo receive salary every month and the government and management promise it will stay like this.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta