Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Srbijagas" preuzeo luku pančevačke "Azotare" - Evropske firme zainteresovane za saradnju
Kada je pre skoro šest decenija počela izgradnja "Hemijske industrije Pančevo", otpočeli su i radovi na izgradnji plovnog kanala dužine 1.800 metara. Popularno zvana "Azotarina" luka transformisana je u preduzeće "Specijalna luka", čiji je vlasnik "Srbijagas".

– Luka je prešla iz vlasništva "Azotare" u vlasništvo "Srbijagasa" 100%, to se desilo pred kraj prošle i početkom ove godine. "Srbijagas" je u ovom trenutku vlasnik 87% "Azotare" i 100% vlasnik Luke. U Luci se spremaju petogodišnji razvojni planovi. S tim je upoznat i gradonačelnik, zato što i Pančevo ima razvojne planove kada je u pitanju lučko područje i stvaranje što boljih uslova. Planove da se to zemljište koje treba da se proglasi lučkom teritorijom što bolje iskoristi – izjavio je Miljan Đurović, direktor "Azotare".

– Nakon usvojenog UPPR-a i svojevrsne vlasničke transformacije u "Azotari", jedan deo je imovinski izdvojen kao "Azotarina" luka i, koliko znam, većinski vlasnik te luke je "Srbijagas". Smatram da odvajanje Luke od "Azotare" može da bude dobar poslovni korak. Grad je stavio sve svoje resurse na raspolaganje menadžmentu "Azotare" u smislu dovođenja potencijalnih investitora i predlaganja svih poslovnih rešenja kako bi luka radila boljim kapacitetom, a na osnovu toga se otvorila nova radna mesta za naše sugrađane i oslobodio prostor za nove investitore – rekao je gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

"Specijalna luka" ima šest hektara i 1.000 m2 natkrivenog prostora. Razvijeni su drumski i železnički saobraćaj, a tu su i dva terminala za utovar tečnih đubriva u brodove i četiri terminala za teške terete. Perspektive ove Luke su velike.

– Mislim da je to izuzetno perspektivan posao. Mislim da je Luka Beograd proglašena za građevinsku zonu, mislim da će se ona ugasiti i da će im biti zabranjen rad, pa će pritisak na našu "Specijalnu luku" biti veći i to treba razvijati i iskoristiti tu delatnost – objasnio je Đurović.

Budući da je "Specijalna luka" zasebno preduzeće, očekuje se povećanje broja zaposlenih u narednom periodu.

– Luka će u ovoj godini zaposliti oko 60 radnika, a kasnije ćemo razvijati našu uslužnu delatnost. Već su nam ozbiljne evropske firme uputile pisma za saradnju. Razmotrićemo predloge i strateški se odlučiti za partnere – najavio je Đurović.

U "Specijalnoj luci" su kao cilj zacrtali da proširivanjem kapaciteta podignu ekonomske, ekološke i tehnološke standarde u vršenju svih lučkih delatnosti.


Promocija turističkih atrakcija Srbije
Turistička organizacija Srbije (TOS) organizovala je danas promociju turističkih atrakcija Srbije u tržnom centru Stadion, gde su posetioci, uz kviz znanja "Koliko poznaješ Srbiju", mogli da se informišu o mogućnostima koje Srbija nudi za odmor.

Prema rečima PR-a Sandre Vlatković TOS će u februaru, mesecu turizma, organizovati niz događaja kojima poziva domaće i inostrane goste da za svoj odmor izberu upravo Srbiju.

"Danas informišemo građane o tome šta postoji u Srbiji i šta Srbija u turističkom smislu nudi", rekla je Vlatković Tanjugu i najavila da će slične promocije biti organizovane u tržnim centrima u Novom Sadu i Nišu.

Tokom februara, kako je dodala, u planu je i otvaranje novog Info centra u Beogradu, puštanje besplatne "wi-fi" zone na svim graničnim prelazima, kao i puštanje u rad novog veb sajta TOS-a.

"Kruna svih ovih dogajdaja i naših aktivnosti u mesecu turizma biće nastup na beogradskom Sajmu turizma, najvećoj sajamskoj manifestaciji u zemlji, ali i u ovom delu evrope, gde posetioce očekuje novi vid promocije sa korišćenjem najmoderinijih tehnologija", najavila je Vlatković.

Tokom današnje akcije posetioci su mogli da se informišu i o proceduri i načinima preuzimanja vaučera za subvencionisani odmor u zemlji.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta