Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Uskoro strateška saradnja aerodroma Nikola Tesla i Ponikve
Zaposleni aerodroma Ponikve kod Užica obučavani su prošle godine u školskom centru aerodroma "Nikola Tesla", a u narednom periodu je planirana i strateška saradnja dva aerodroma, rečeno je danas na sastanku preredstavnika dva aerodroma.

V.d. generalni direktora aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević je podsetio da je u cilju povećanja bezbednosti i sigurnosti vazdušnog saobraćaja na Ponikvama, beogradski aerodrom ranije donirao računarsku i specifičnu aerodromsku opremu, saopštio je beogradski aerodrom.

Donirana su dva nova računara sa štampačima, 10 ručnih i tri mobilne UHF radio-stanice, dva repetitora sa po dve stanice sa ciljem povećanja bezbednosti i sigurnosti vazdušnog saobraćaja na Ponikvama, dva bloka PAPI svetala, motorno vozilo model Caddy Furgon i stara perimetarska ograda dužine 4.000 metara.

U planu je donacija ostatka stare perimetarske ograde, kao i nastavak stručne obuke zaposlenih na Aerodromu Ponikve u Školskom centru beogradskog aerodroma za različite profile poslova, kao i konkretizacija buduće strateške saradnje i partnerskog odnosa.

Načelnik zlatiborskog upravnog okruga Dimitrije Paunović, gradonačelnik Užica Tihomir Petković i direktor aerodroma Ponikve u Užicu Saša Savić, boravili su u radnoj poseti aerodromu "Nikola Tesla" u cilju unapređenja saradnje.

"Već drugu godinu za redom aerodrom Nikola Tesla obara sve rekorde i u 2015. broj putnika na aerodromu je povećan na rekordnih 4,77 miliona, a očekujem da će i dobit za prošlu godinu biti veća od tri milijarde dinara. Projekcija je da će se u 2016. godini trend rasta nastaviti", rekao je Vlaisavljević.

Prema njegovim rečima, porast broja putnika, obima avio-saobraćaja i prometa robe značajno su doprineli dobrom poslovnom rezultatu.

"Aerodrom Nikola Tesla iz dana u dan unapređuje poslovanje. Zato nam je drago što smo u prilici i mogućnosti da pomognemo kolege na drugim aerodromima u našoj zemlji. Višegodišnju saradnju sa JP Aerodrom Ponikve Užice danas nastavljamo, a planiramo i ubuduće intenzivno da sarađujemo", kazao je Vlaisavljević.

Paunović je rekao da aerodrom Ponikve ima regionalni značaj i da je u funkciji celog okruga, kao i da je od zajednički interes da se u njegovo aktiviranje uključe i ostale opštine.

Petković je kazao da aerodrom Ponikve treba da bude u funkciji razvoja turizma i privrede ne samo Užica, već i celog regiona.

"Zbog toga su nam saradnja i iskustvo beogradskog aerodroma od neprocenjive vrednosti", dodao je on.

Zahvaljujući na dosadašnjoj saradnji, direktor JP Aerodrom Ponikve Savić je rekao da je od izuzetnog značaja strateška saradnja sa aerodromom Nikola Tesla u cilju pomoći stavljanja u funkciju aerodroma Ponikve.


"Čiči" produžili "život" do 24. februara
Sudija Privrednog suda u Kragujevcu Tatjana Todorović odložila je danas ročište za utvrđivanje postojanja stečajnog razloga za "Jagodinsku pivaru" za 24. februar. Ročište je odloženo zbog toga što radnicima nije isplaćen socijalni program za koji su se prijavili.

- Danas je održano ročiste za utvrđivanje postojanja stečajnog razloga i odloženo na saglasan predlog stečajnog dužnika i privremenog stečajnog upravnika, zato što je započet postupak socijalnog programa za višak zaposlenih radnika - rekla je Todorović.

- Posto su svi radnici, 145 ih se zateklo kada smo pokrenuli prethodni postupak, potpisali socijalni program, dokumentacija je poslata u Ministarstvo, ali isplate još uvek nisu izvršene, s obzirom na to da su ta dokumenta poslata tek juče - objasnila je Todorović.

- Potrebno je neko vreme da se postupi po tome, da im se odobre sredstva za isplatu i ročište sam odložila za 24. februar. Nadam se da će dotle, a to očekuju i oni, da se isplati socijalni program i onda mi možemo da odlučimo, a da ne oštetimo radnike - rekla je Todorović.

Otvaranje stečaja za fabriku slada, piva, kvasca i bezalkoholnih pića A.D "Jagodinska pivara", jednog od najstarijih preduzeća u Srbiji, osnovane 1852. godine, pokrenula je Agencija za privatizaciju.

- Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja što znači da je račun stečajnog dužnika u dužoj vremenskoj blokadi - objasnila je Todorović.

Tekući račun "Jagodinske pivare" u blokadi je od 2. juna 2015. godine.

Zbog mogućeg uvođenja stečaja, svih 145 radnika zaposlenih u pivari se prijavilo za dobrovoljni odlazak iz preduzeća uz socijalni program.


Otvorena prva "Dr.Oetker" fabrika u Srbiji
Prva "Dr.Oetker" fabrika u Srbiji počela je da radi februara ove godine u Šimanovcima, u ulici Vuka Karadžića broj 13. Kako je navedeno u saopštenju kompanije, reč je o jednoj od najsavremenijih fabrika proizvodnog kapaciteta 6.000 tona godišnje. Širok asortiman proizvoda namenjen je prodaji u Srbiji i zemljama regiona.

- Kontinuirane inovacije su usmerene na zadovoljavanje novih potreba u skladu sa modernim trendovima tržišta. Portfolio u Srbiji je prepoznatljiv po tradicionalnim proizvodima poput praška za pecivo, vanilin šećeru, pudingu, princes krofnama, ali i novim brzo rastućim kategorijama kao sto su ovsene kaše i dekor asortiman - navedeno je u saopštenju.

Izgradnja pogona u Šimanovcima počela je u aprilu 2014. godine. "Dr.Oetker", inače, u Srbiji proizvodi od avgusta 2013. godine u zakupljenom prostoru bivše fabrike "Aroma" na Banovom brdu. Kako je tada najavljeno novi pogon sastojaće se iz 4 dela: kancelarijskog, tehničkog, proizvodnog i skladišnog, pa su svi zaposleni kompanije prešli da rade u novim prostorijama.


Dr.Oetker opens its first factory in Serbia
The first Dr.Oetker factory in Serbia was put into operation this February in Simanovci, at 13 Vuka Karadzica Street. As the company said in a release, it is one of the most modern factories with a production capacity of 6,000 tonnes a year. A broad assortment of products from this factory will be marketed in Serbia and other countries of the region.

- Continuous innovations are focused on satisfying the needs in line with modern market trends. Our portfolio in Serbia is recognizable for traditional products such as baking powder, vanilla sugar, pudding, princess doughnut mix, as well as for new fast-growing ranges of products such as oatmeals and Dekor - the release reads.

Construction of the facility in Simanovci commenced April 2014. By the way, Dr.Oetker started production in Serbia in August 2013 in a rented space of the former factory Aroma in Banovo Brdo.


Delta prodala tržne centre u Beogradu i Podgorici
Kompanija Delta holding prodala je tržne centre u Beogradu i Podgorici, preneli su mediji.

Kupac je Hiprop Investments (Hyprop Investments) koji je investiciju platio 202,8 miliona dolara.

Hiprop Investments (Hyprop Investments) je najveći afrički fond specijalizovan za ulaganja u tržne centre, koji je na svom sajtu objavio da je od srpske kompanije Delta ril estejt, koja je deo Delte, kupio tržne centre Delta siti u Beogradu i Podgorici za 202,75 miliona evra.

Beogradski Delta siti kupljen je za 127,75 miliona evra, od cega je 112 miliona prodajna cena, dok će sa nešto manje od 16 miliona evra biti isplaćeni dugovi bankama, navodi se.

Delta siti u Podgorici prodat je za 75 miliona evra, od čega je 60 miliona cena za sam objekat, dok će sa nešto manje od 15 miliona evra biti isplaćeni bankarski zajmovi.

Kupovina je, kako se navodi u saopštenju kompanije, podeljena između kompanije, koja je postala vlasnik 60 odsto udela u oba tržna centra, dok je ostatak od 40 odsto kupila kompanija "Homestead" povezana sa Luisom Norvalom, koji je jedan od direktora kompanije Hiprop.

Upravljanje tržnim centrima biće povereno novoformiranoj kompaniji Histed u Velikoj Britaniji.

Narednih 12 meseci Histed će razmotriti otvaranje lokalne kancelarije u Beogradu.

Direktor kompanije Delta holdinig Miroslav Mišković rekao je nedavno za "Danas" da je menadžment Delta holdinga u ozbiljnim pregovorima za prodaju tržnih centara Delta siti na Novom Beogradu i u Podgorici.

On je prošle nedelje na proslavi 25 godina postojanja Delta holding najavio ulaganje 250 miliona evra u nove projekte te kompanije.

Mišković je, na svečanosti, najavio izgradnju Delta planeta, hotela Interkontinental i nove poslovne zgrade između hotela Hajat i Kraun plaza, čiji je vlasnik takođe ta kompanija.

On je istakao da to znači da će njegova kompanija u ovoj i narednoj godini pokrenuti građevinsku industriju sa ta četiri projekta koji će doneti 8.000 novih radnih mesta.

Mišković je naglasio da će se Delta u budućnosti okrenuti agraru kao najvažnijoj privrednoj delatnosti i istakao da je u poljoprivredu investirala do sada 250 miliona evra.


Memorandum on dual education signed at PKS
A memorandum of cooperation in the development of elements of dual education in secondary vocational education in Serbia, aimed at significantly reducing the rate of unemployment of young people, was signed at the Serbian Chamber of Commerce (PKS) Tuesday.

The memorandum, which provides for Austria supporting Serbia in introducing dual education it its education system, was signed by Federal Minister for Europe, Integration and Foreign Affairs of Austria Sebastian Kurz, President of the Austrian Federal Economic Chamber Christoph Leitl, Serbian Minister of Education, Science and Technological Development Srdjan Verbic and PKS President Marko Cadez.

Leitl said that while Europe in general was facing a major problem with youth unemployment, it was very low in countries employing dual education.

Austria looks at future of Serbian economy with optimism

BELGRADE - President of the Austrian Federal Economic Chamber Christoph Leitl promised on Tuesday, in a meeting with Minister of Economy Zeljko Sertic, Austria-s further support to Serbia.

We look at the future of the Serbian economy with considerable optimism, Leitl said.

Sertic talked with the Leitl-led delegation of the Austrian Federal Economic Chamber about possible improvements in Serbia-Austria economic relations. During the meeting, the Austrian officials underlined the importance of political stability, legal security and investment protection for attracting investors to Serbia, the ministry of economy said in a release.

Much work still lies ahead of Serbia, and one of the main objectives is to encourage private business initiatives, the minister said, referring to small and medium-sized enterprises (SMEs) in particular.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta