Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Arapi planiraju velika ulaganja u "Zobnaticu"
Arapi planiraju velika ulaganja u poljoprivredno preduzeće "Zobnatica" kod Bačke Topole, izjavio je u sredu izvršni direktor "Zobnatice" Suvaidi Al Saed, najavljujući da planiraju da primene savremenu tehnologiju i da veliki broj hektara zemlje pokriju plastenicima i staklenicima.

Suvaidi je rekao da su na Kopaonik biznis forumu čuli da je to plodno zemljište, na kojem niko već 30 godina nije ništa uradio.

- Ove godine nastavljamo da ulažemo sa novom tehnoogijom, jer želimo da budemo operativni tokom cele godine. Želimo da izgradimo plastenike i staklenike, ali nije lako pokriti hektare i hektare zemljišta. Želimo da investiramo i u sisteme za navodnjavanje - kazao je on.

Suvaidi je na panelu o investicijama Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji poručio da tu žele da ostanu trajno, a ne nekoliko godina.

Kako kaže, tu se na tradicionalan način obrađuje zemljišta i Zobnatica želi da podigne kvalitet.

- "Zobnatica" je poznata i po ergeli i dobrim konjima, pa ove godine planiramo da nastavimo sa tradicijom konjskih trka i tako privučemo turiste - istakao je Suvaidi.


"Matijević" oživljava žabaljsku šećeranu - Ugovorena setva na 5.000 hektara
Žabaljska fabrika šećera "Šajkaška" prerađivaće ove sezone šećernu repu pošto je s preduzećem "Agrar" u posedu srpskog biznismena Petra Matijevića, koji je višegodišnji strateški partner s tom šećeranom, ugovorena setva te poljoprivredne kulture na 5.000 hektara.

Direktor "Agrara" Zoran Matijević izjavio je da će 3.500 hektara biti posejano na oranicama zadruga širom vojvođanske ravnice, dok je 1.500 hektara "Agrar" ugovorio s kooperantima te da setva počinje već ovog vikenda.

– Zadovoljni smo kako "Hellenic" radi i, po našoj oceni, najbolji su od svih šećerana – kazao je Zoran Matijević.

Fabrika u Žablju nije lane prerađivala repu zbog malo ugovorenih površina pa je slatki koren bio otpreman u šećeranu u Crvenki, koja je, kao i žabaljska, u posedu grčke kompanije "Hellenic sugar".

Portparol "Hellenica" Hristos Aleksopulos kazao je da je ugovaranje s poljoprivrednicima pri kraju te da se očekuje da bude ugovoreno 15.000 hektara i da grčka kompanija i nadalje ostaje na ovdašnjem tržištu.

– Blizu smo da ispunimo plan setve za ovu sezonu. Lane smo imali ugovoreno 10.000 hektara, ali ove godine ratari daju prednost repi u odnosu na druge poljoprivredne kulture – kazao je Aleksopulos.
– Grčka kompanija će i ove godine obezbediti da Srbija bude izvoznik šećera na strana tržišta i da ovdašnji poljoprivrednici imaju sigurnu zaradu jer ih "Hellenic" i stimuliše u zavisnosti od toga šta traže: dajemo seme, đubrivo i gorivo.


Matijevic revives Zabalj-based sugar plant - Harvest on 5.000 ha contracted
Zabalj-based Sajkaska will be processing sugar beet this season, since the harvest of Agrar owned by Serbian businessman Petar Matijevic, which is a multi-year strategic partner with the sugar plant, contracted planting of these crops on 5,000 ha.

Head of Agrar, Zoran Matijevic, said that 3,500 ha will be sown on arable land of cooperatives in entire Vojvodina plain, while 1,500 ha of Agrar contracted with subcontractors and that harvest is beginning this weekend.

A spokesman for Hellenic, Hristos Aleksopulos said contracting with farmers is nearing an end and that it is expected 15,000 ha to be contracted and Greek company remains at the local market.

- Greek company will this year also make sure that Serbia is export of sugar to foreign markets and that local farmers have secure profits because Hellenic provides incentives depending on what they want: we provide seed, fertilizer and fuel.


Uskoro javni poziv za Galeniku
Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da će ovih dana biti raspisan javni poziv za Galeniku i da zainteresovane kompanije pregovaraju sa privatizacionim savetnikom.

On je za Večernje novosti rekao da je važno da taj proces bude javan i transparentan i da veruje da Galenika može biti prodata.

"Galenika ima ozbiljno tržište i naš zadatak je da joj pomognemo da nastavi proizvodnju", istakao je Sertić.

Prema njegovim rečima, to će se uraditi i sa FAP-om i Petrohemijom, jer te kompanije u nekom periodu mogu da rade, a imaju probleme iz prošlosti.

Ministar privrede je rekao da su firme u Srbiji naučile da dodju ispred Vlade i traže pare.

"Vlade su uvek popuštale i tu je problem. Mi smo rekli da ne može više tako. Da li će to koštati nekog glasa, nije bitno. Naša odgovornost je da prekinemo sa takvom ekonomijom", naveo je Sertić.


Najavljena realizacija 18 infrastrukturnih projekata u Srbiji - Vrednost investicije 1,9 mlrd EUR
U Srbiji se planira sprovođenje 18 strateških infrastrukturnih projekata u koje treba uložiti 1,9 mlrd EUR, najavila je danas ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

- Vlada Srbije namerava da ih realizuje tako što će osigurati najpovoljnije načine finansiranja, koristeći bespovratna sredstva EU, sredstva povoljnih zajmova međunarodnih finansijskih institucija, sredstva ostalih razvojnih partnera, kao i sredstva iz budžeta- kazala je Joksimović na sastanku Nacionalnog odbora za investicije.

Kako je navela, među projektima je izgradnja puta od Niša ka Prištini, izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda u Novom Sadu i Nišu, modernizacija pruga na Koridoru 10 na više deonica.

- Vlada je do sada obezbedila 166,2 mil EUR za finasiranje ove liste prioritetnih projekata. Reč je o izuzetno povoljni uslovima i uglavnom bespovratnim kreditima- istakla je Joksimović i dodala da raspisivanje izbora neće usporiti realizaciju projekata niti ispunjenje obaveza Vlada ne putu evropskih integracija.

Ona je najavila da će Evropskoj uniji danas biti predstavljeni i novi projekti i ideje za 2016. godinu, u koje bi trebalo uložiti 281 mil EUR.

Ministar finansija Dušan Vujović naveo je da je potrebno sanirati nedostatke u postojećoj infrastrukturi i kompletirati je.

- Imate autoput koji prolazi kroz srce Beograda, a nema obilaznicu - kazao je Vujović, navodeći da će konačno kompletiranje infrastrukture doneti i ogromne prihode.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakao je da su infrastrukturni projekti bitni za celokupni reformski proces Srbije i da će EU uvek podržavati takve aktivnosti.


Implementation of 18 infrastructure projects in Serbia - Investment valued at EUR 1.9 billion
Serbia plans to implement 18 strategic infrastructure projects worth EUR 1.9 billion, Jadranka Joksimovic, the Serbian minister without portfolio responsible for the EU integration, announced today.

- The Serbian government intends to implement them by ensuring the most favorable forms of funding, using the EU grants, proceeds of affordable loans from international finance institutions, funds from other development partners, as well as money from the budget - Joksimovic said at a meeting of the National Investment Board.

As she noted, among these projects is the construction of Nis-Pristina road and wastewater treatment facility in Novi Sad and Nis, as well as railway modernization on several stretches along Corridor X.

- The Government has so far provided EUR 166.2 million to finance these priority projects. The lending terms are extremely favorable and loans are mainly non-refundable -Joksimovic pointed out and added that elections would not decelerate either the implementation of projects or the fulfillment of Government-s obligations on the path towards the EU integration.

She announced that the European Union would be presented new projects and ideas for 2016, which required an investment of EUR 281 million.

Serbian Finance Minister Dusan Vujovic noted that it was necessary to remediate defficiencies in the existing infrastructure and to complete it.

Michael Danveport, the head of the EU Delegation to Serbia, underlined that infrastructure projects were important for the overall reform of Serbia and that the EU would always back such activities.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta