Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tender za Galeniku početkom aprila
U prvih nekoliko dana aprila biće objavljen javni poziv za prodaju Galenike, a zainteresovane kompanije već sada o uslovima eventualnog strateškog partnerstva pregovaraju sa privatizacionim savetnikom, konsultantskom kućom Dilojt, saznaje Danas.

Kako je ministar privrede Željko Sertić ranije najavio, predstojeći tender nije klasična privatizacija, već je reč o izboru partnera koji će izvršiti dokapitalizaciju kompanije, a procedura bi trebalo da traje nekoliko meseci, nakon čega će biti raspisan i javni poziv za izbor profesionalnog menadžmenta fabrike. Tek kada nekadašnji gigant farmaceutske industrije Srbije postigne bar nivo i kvalitet proizvodnje od pre desetak godina, prema sadašnjim planovima Vlade biće otvoren javni tender za privatizaciju 85 odsto državnog kapitala. Ministar je potvrdio i da je o tom modelu spasavanja fabrike i kasnije prodaje postignut dogovor sa rukovodstvom Galenike i sa dva reprezentativna sindikata.

Inače, Galenika je na spisku od 17 strateških preduzeća čiju je zaštitu od poverilaca država produžila do 31. maja ove godine, a do pre nekoliko meseci u izjavama zvaničnika, uz RTB Bor i Resavicu važila je za preduzeće u čije preživljavanje Vlada nije bila sigurna. Poslednjih nedelja, međutim, Galenika se u tom kontekstu više ne pominje i očigledno je da će nade u njeno spasavanje biti podgrejane uoči finiša izborne kampanje, tim pre što se do otvaranja birališta zasigurno neće znati koje su kompanije zainteresovane za ulaganje, i da li ih uopšte ima. Naime, poznato je da se Galenika bori sa ogromnim dugovima koji su pravo čudo za visoko profitabilnu farmaceutsku industriju. Već nekoliko godina unazad, ona je u "crvenom" za više od 200 miliona evra, od čega oko 150 miliona potražuju banke koje su je kreditirale. Interesantno je da, iako je pretila velika opasnost da Galenika ode u stečaj i čime poverioci gube nadu da će se naplatiti, nijedna od banaka nije prihvatila galantnu ponudu Vlade da to konvertuju u kapital preduzeća.

Dinkićeve akcije od 1.000 evra

Galenika je već bila skriveni adut u izborima 2008. kada je pominjana kao jedno od četiri državna preduzeća čije će akcije država besplatno podeliti građanima. Tvorac tog modela privatizacije, koji u Srbiji nikada nije sproveden, Mlađan Dinkić, tada je tvrdio da će ukupna vrednost tog paketa, u koji su ulazili još i kapital Telekoma, Aerodroma i NIS-a, iznositi po hiljadu evra.


Prodaje se imovina IGM "Jedinstva" AD iz Crvenke
Stečajni upravnik stečajnog dužnika IGM "Jedinstvo" AD u stečaju iz Crvenke oglasio je prodaju imovine javnim nadmetanjem.

Predmet prodaje je preostala pokretna i nepokretna imovina, i to - hale, zemljište i stara oprema za proizvodnju opekarskih proizvoda koja se nalazi u proizvodnim pogonima (ciglani), čija je početna cena 45.816.000 dinara, kao i nemontirana italijanska oprema za proizvodnju opekarskih proizvoda, sa početnom cenom od 33.090.750 dinara.

Javno nadmetanje održaće se 23. aprila 2016. godine u 12 časova u Crvenki.


PKB ponovo na prodaju, nova vrednost 91 mil EUR - Matijević i Kostić čekaju da padne cena
Vlada Srbije i Grad Beograd najverovatnije će sniziti cenu PKB-a sa 154 na 91 mil EUR, što je 30% tržišne vrednosti te kompanije, saznaje "Blic". Na prethodni javni poziv za prodaju "Poljoprivrednog kombinata Beograd" niko se nije javio, iako je cena već bila snižena na 51%.

Vlasnik industrije mesa "Matijević" Petar Matijević i vlasnik "MK Grupe" Miodrag Kostić nedavno su napravili konzorcijum kako bi kupili PKB.

- Kupićemo PKB samo ako cena padne i bude prihvatljiva. Država bi trebalo da ima u vidu da je došlo do drastičnog pada poljoprivrednih proizvoda prošle godine i da postoji rizik ulaganja u ovu oblast - kaže Matijević.

I dok je za investitore cena visoka, zaposleni smatraju da se kompanija prodaje u bescenje i nezakonito.

- Državno zemljište po zakonu ne može biti prodato. Osim toga, PKB ima održiv model poslovanja sa profitom. Država bi trebalo da pusti da PKB kao državno preduzeće posluje po tržišnim principima. Saglasni smo sa racionalizacijom broja zaposlenih, ali ne i sa rasprodajom firme - kaže Nikola Lazić iz Nezavisnog sindikata PKB.

Istovremeno, ministar privrede Željko Sertić kaže da Vlada razmatra novi poziv i najavljuje novu procenu vrednosti PKB-a.


Na prodaju preduzeće "Anđelija Mišić" u stečaju iz Koštunića - Procenjena vrednost 219 miliona din.
Stečajni upravnik stečajnog dužnika "Anđelija Mišić" d.o.o. u stečaju iz Koštunića oglasio je prodaju pravnog lica javnim prikupljanjem ponuda.

Predmet prodaje je stečajni dužnik kao pravno lice čiju najvažniju imovinu čine građevinski objekti - etno kuća, hotel u izgradnji, vila, restoran, vajati, ali i pokriveni bazen u izgradnji, letnja pozornica, košarkaško i fudbalsko igralište...

Na prodaju je i zemljište upisano kao svojina stečajnog dužnika, kao i zemljište u vanknjižnom vlasništvu, i oprema - kancelarijska oprema, oprema za tkanje i oprema za restoran.

Procenjena vrednost stečajnog dužnika kao pravnog lica iznosi 218.982.255,00 dinara.

Ova vrednost nije minimalno prihvatljiva, niti je na drugi način obavezujuća ili opredeljujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponude.

Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 22. april 2016. godine u 11.45 časova, a javno otvaranje ponuda održaće se istog dana u 12 časova u kancelariji stečajnog upravnika u Gornjem Milanovcu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta