Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Država ipak prodaje "Luku Novi Sad"? - Javni poziv investitorima otvoren do 30. marta
Ministarstvo privrede pozvalo je investitore da do 30. marta dostave pisma o zainteresovanosti za privatizaciju "Luke Novi Sad". To je jedina luka u Srbiji u većinskom vlasništvu države koja nije privatizovana, mada je pokušaja bilo 2009. godine. Tada je postupak privatizacije zaustavljen, nakon što su mu se usprotivili Grad Novi Sad i tadašnje Izvršno veće AP Vojvodine.

U javnom pozivu, koji je objavljen 29. februara na sajtu Ministarstva privrede, investitori su pozvani da u svom pismu o zainteresovanosti za "Luku Novi Sad" predlože i model privatizacije u skladu sa Zakonom o privatizaciji, indikativnu cenu, investicioni program, okvirni plan poslovanja i broj zaposlenih na neodređeno vreme.

- Nemamo komentar. Nismo upućeni - kratko je za "Politiku" rekao direktor "Luke Novi Sad" Aleksandar Milovančev, funkcioner novosadskog SNS-a.

On se novinarima prošlog leta pohvalio da je Luka isplatila državi 6,2 miliona dinara na ime dividendi, ocenjujući da je to odraz dobrog poslovanja, a da se davno nije desilo da to učini neko preduzeće u vlasništvu države (99,6%).

Luka od jeseni ima status lučnog operatera, a time je po rečima Milovančeva dobijena potvrda da su ispunjeni svi uslovi koje je država propisala za poslovanje u toj delatnosti. Uručujući tada Milovančevu sertifikat, vršilac dužnosti direktora Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović naveo je da "Luka Novi Sad" upravlja sa više od 30 hektara lučkog područja koji ima skoro 150.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog skladišnog prostora, i da beleži rast poslovanja.

- Sa punim pravom uživa u statusu jedne od vodećih i najrazvijenijih u Srbiji. Ovaj uspeh nema samo značaj za lokalnu privredu Novog Sada, nego za celokupnu privredu Republike Srbije - rekao je tom prilikom Perović.

Slične ocene o značaju ove luke za Novi Sad i Srbiju iznošene su i 2009. godine, kada je zaustavljena njena privatizacija. Sve političke stranke koje su bile parlamentarne u Skupštini Novog Sada, i one u vlasti (DS, LSV, SPO...) i u opoziciji (SRS, DSS), u zajedničkoj inicijativi usprotivili su se prodaji Luke po svaku cenu. SPO je čak zapretio protestom.

- Demokratska stranka se 2009. protivila privatizaciji Luke i ništa se od tada nije promenilo. Luka bi trebao da bude jedan od nosilaca razvoja Novog Sada, budući da je na plovnom putu najveće evropske reke. Poseduje i građevinsko zemljište, a bojim se da je ono zapravo meta privatizacije i da će država to da iskoristi kako bi napunila praznu kasu - kaže za "Politiku" odbornik DS-a Veljko Krstonošić.

On smatra da je tržišna vrednost Luke sada manja od realne i da je to takođe razlog zbog kojeg ne treba insistirati na prodaji. O tome kako ceni tržišnu vrednost ako ponude još nisu poznate, odgovorio je da je u Luci sada 40% više radnika nego 2009. godine, a da je profit "sedam puta manji".

Radikale ne čudi ponovni poziv u vezi sa privatizacijom "Luke Novi Sad" jer, kako to za "Politiku" kaže odbornik SRS-a Đurađ Jakšić, vladajući SNS vodi politiku kontinuiteta u odnosu na ono što je radio DS – "politiku pljačkaške privatizacije".

- Luka je od strateškog značaja ne samo za Novi Sad nego za celu državu. A Ministarstvo privrede se na mala vrata, dva meseca pred izbore, odjednom zainteresovalo za nju - dodaje Jakšić.


Turska zainteresovana za Aerodrom “Morava” i gradnju autoputa
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas s ambasadorom Turske Mehmetom Kemalom Bozajem o mogućnostima saradnje u oblasti putne infrastrukture i vazdušnog saobraćaja.

Turske kompanije pokazale su zainteresovanost za saradnju na razvoju Aerodroma “Morava”, kao i za više projekata u putnoj infrastrukturi, uključujući autoput Pojate-Preljina, kao i brzu saobraćajnicu Novi Sad-Ruma, saopštio je kabinet Mihajlovićeve.

U narednom periodu očekuje se da u Srbiju dođu i turski eksperti koji će obići Aerodrom “Morava” kod Kraljeva i detaljnije se obavestiti o planovima za razvoj tog objekta, kao i o projektima u putnoj infrastrukturi za koje postoji interesovanje turskih kompanija.

Na sastanku je razgovarano i o pitanjima vezanim za obavljanje čarter saobraćaja između dve zemlje, koje je važno za pružanje kvalitetne usluge turistima koji dolaze u Srbiju i u Tursku, navedeno je u saopštenju.


Kopanik biznis forum od 8.do 10.marta,rekordan broj učesnika
Kopaonik biznis forum biće održan od 8. do 10. marta, a prema očekivanjima organizatora okupiće rekordan broj učesnika do sada - više od 800 predstavnika vlade, domaćih i stranih privrednika, diplomata, ekonomskih analitičara, teoretiracara, eksperata...

Tema ovogodišnjeg foruma je "Dostizanje i konvergencija sa vodećim trendovima: kako sanirati glavne pukotine u sistemu", a tokom tri dana biće održano 20 panela, tri plenarne sesije i pet specijalnih prezentacija, izjavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović na konferenciji za novinare.

Forum u novom kongresnom centru hotela Grand organizuju Savez ekonomista, Udruženja korporativnih direktora u partnerstvu sa kompanijom MasterCard, a pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, koji će učestvovati na prvoj plenarnoj sednici 8. marta.

"Više od 20 godina Kopanik biznis forum okuplja veliki broj učesnika, a prema današnjim izveštajima očekujmo oko 820 učesnika, što je impresivna cifra. Biznis forum nije samo rad tokom panela, već je to prilika da ekonomski stručnjaci i privrednici vrednuju efekte reformi, razmene mišljenja kako bismo došli do efikasnih i izvodljivih politika", kazao je Vlahović.

Za praćenje Kopaonik biznis foruma akreditovano više od 100 novinara kako iz zemlje tako i regiona, a Novinska agencija Tanjug će i ove godine biti medijski partner foruma.

Vlahović je izrazio nadu da će Kopaonik biznis forum opravdati svoj podnaslov - srpski Davos, "kao neka neka vrsta pregleda između onoga što se dešavalo u zemlji između dva događaja".

Selektor Foruma Dragan Đuričin rekao je da će taj skup i ove godine biti mesto razgovora relevantnih ljudi iz sveta politike, privrede i ekonomske nauke.

"Mi smo već jedna zrela priča, duboko u trećoj deceniji, stariji od mnogih svetskih foruma i neprekidno smo u nastojanju da popravimo situaciju kroz razgovor. Političari imaju privileguju da donose odluke, a ekonomisti da razumeju konsekvence njihovih odluka, i zato se trudimo da budemo konstruktivna organizacija koja će dati svoj doprinos", kazao je Đuričin.

On je napomenuo da je taj doprinos, saradnja i razgovor, bitan jer se naša ekonomija 25 godina nalazi u regresiji.

"Ona je ušla u tranziciju i umesto da izađe iz tranzicije, i obnovi nivo BDP iz 1989. godine kao neke zemlje koje su kasnije i povećale za 40 taj nivo, mi smo još ispod nivoa BDP-a u stalnim cenama iz 1989. godine", kazao je Đuričin.

Zato je fokus ovogodišnjeg foruma na tome da se otvari dostizanje i konvergencija, rekao je Đuričin.

Direktorka prodaje za tržište Srbije, Crne Gore, BiH u kompaniji MasterCard, Jelena Ristić, rekla je da je ta kompanija želela da uzme aktivnu ulogu u dijalogu jer, kako je istakla, samo zajedničkim dijalogom može da se unapredi poslovni ambijent.

"Nadam se da ćemo nakon foruma pretočiti zaključke diskusije u praktične aktivnosti i da ćemo imati jasniji pravac daljeg razvoja tržišta", rekla je Ristić.

Kako je rečeno na konferenciji, na ovogodišnjem biznis forumu učestvovaće premijer Aleksandar Vučić, ministri Dušan Vujović, Zorana Mihajlović, Kori Udovički, Željko Sertić, Aleksandar Antić, Vanja Udovicicć...

Učešće su, između ostalih, najavili i guverner NBS Jorgovanka Tabaković, predsednik SANU Vladimir Kostić, predsednik Master karda za Centralnu i Istočnu Evropu Sajmon Džordž, brojni ambasadori, predstavnici privrednih komora i drugih institucija iz zemalja regiona.


"Energoprojekt" se vraća u Višnjicu
Već na leto naredne godine, stanovnici beogradskog naselja Višnjica dobiće nekoliko stotina novih komšija. Ovih dana počela je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa "Energoprojekt Sunnyville" u Bloku 8b, koji je deo budućeg naselja Višnjičko polje. Završetak radova je planiran za 1. jul, a prvi stanari će se useliti u septembru 2017.

Projekat čija je vrednost 15 mil EUR realizuju preduzeća sistema "Energoprojekt". Investitor je "EP Holding" preko preduzeća posebno osnovanog za realizaciju projekta - "EP Sunnyville doo", izvođač radova je "EP Visokogradnja", projektant "EP Urbanizam i arhitektura", tehničku kontrolu i stručni nadzor vrši "EP Industrija". Partner u projektu će biti banka s kojom je u toku ugovaranje projektnog finansiranja. Vrednost građevinskih radova je 9,5 mil EUR.

Ovim projektom "Energoprojekt" se vraća u Višnjicu, gde je 80-ih godina izgradio naselje koje i danas predstavlja vredan gradski i visoko cenjeni arhitektonsko-urbani koncept. Dosledno ovakvoj reputaciji, projektovan je i Blok 8b.

Planirani kompleks sadrži 215 stanova (od studija do četvorosobnih), 9 lokala i 233 parking mesta u odvojenim podzemnim garažama. Najviše su zastupljeni dvosobni stanovi od oko 50 m2 (60%).

Blok 8b, koji čine tri trospratna objekta sa potkrovljem, ukupno 24.601 m2 bruto površine biće urbani kompleks sa obezbeđenim komforom koji pružaju prateći sadržaji (9 lokala predviđenih za kafe-restorane, radnje...). Prema planu "Energoprojekta" odlikovaće ga bogato zelenilo oko objekata i oko kompleksa, izuzetno partnerno uređenje, kao i bezbedan i komforan pristup objektima. Takođe, obezbeđen je ulaz u podzemne garaže direktno sa pristupne saobraćajnice Nova 7; isključenje saobraćaja unutar Bloka, kao i eliminisanje buke i zagađenja u zoni stanovanja.

Višnjičko polje

Područje budućeg naselja Višnjičko polje, ima veoma dobru poziciju, s obzirom na blizinu centra (svega 6 km), istovremeno obale i šetališta pored reke, kao i objektivne razvojne potencijale okolnih zona ("Plaza Centar", Ada Huja, potez uz Višnjičku ulicu), kao i blizinu budućeg SMT-a koji će omogućiti lakše saobraćajno povezivanje sa naseljima Beograda. Najveći kvalitet neizgrađene padine na kojoj je planirano naselje je izuzetan pogled prema Dunavu.

Naselje Višnjičko polje će dominantno činiti stambeni blokovi spratnosti P+3+Ps; poslovanje se predviđa duž Ulice Slanački put, a u samom srcu je planirana osnova škola. Sa ekološkog aspekta, kvalitet naselja je naglašen planiranim zelenim površinama između blokova, čime su vizure maksimalno očuvane, kao i provetrenost, osunčanost i drugi ekološki kvaliteti teritorije.

Stambeno-poslovni kompleks "Energoprojekt Sunnyville" (Blok 8b), nalazi se na najvišoj tački ove padine; pristup kompleksu će biti obezbeđen sa novoizgrađene saobraćajnice Nova 7, koja predstavlja vezu sa Slanačkim putem.

Budući stanari

Iz "Energoprojekta" kažu kako veruju da će Blok 8b prve kupce pronaći "među onima koji žele ekskluzivnost prelepog pogleda na Dunav iz svoga stana, što je predstavljalo osnovno načelo u koncipiranju samog kompleksa".

Namenjen je, takođe, onima koji zbog buke i zagađenosti žele mirnije mesto za život i zdravo okruženje; porodičnim i mladim ljudima koji traže privatnost, komfor i toplu atmosferu.

Kao što se od "Energoprojekta" očekuje, projektovan je moderan, arhitektonski pažljivo dizajnirani stambeni blok, koji svojim stanovnicima pruža život u urbanom okruženja po čemu se razlikuje od prisutne stanogradnje u susedstvu i šire, nikle u poslednje dve decenije.

Uz lokale će biti ravan plato koji će stanovnici i posetioci moći da koriste za boravak "na otvorenom", igru dece itd... Parkiranje za posetioce je moguće duž prilazne saobraćajnice Nova 7. Takođe, spratnost objekata manja je od uobičajene za savremene gradske blokove.

U projektovanju stanova posebna pažnja je posvećena ispunjavanju visokih kriterijuma energetske efikasnosti, obezbeđena je zvučna i termička izolovanost stanova kao i trajnost obezbeđena projektovanim fasadnim "sandwich" zidom debljine 46cm sa punom opekom u sklopu. Velike površine prozora i nadprosečna osvetljenost prostora, maksimalna funkcionalnost stanova u smislu: dobre proporcije prostorija, minimalne površine komunikacija unutar stanova, samo su neke od prednosti, kako kažu za naš portalu u "Energoprojektu".

Gotovo svi stanovi sadrže pokrivenu terasu, a u objektima su projektovane stanarske ostave što predstavlja dodatni kvalitet budućim korisnicima s obzirom na manje kvadrature stanova. Napominju se i specifičnost ekskluzivnih stanova sa direktnim pogledom na Dunav, velike staklene površine i terase koje ne ograničavaju pogled, dok su stanovi u prizemlju, učinjeni atraktivnim sa malim "baštama" pošto ovakvih jedinica ima malo u Beogradu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta