Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kinezi jedini zainteresovani za "Železaru" - Očekivano zaključenje ugovora u aprilu
Za javni poziv za privatizaciju "Železare Smederevo", koji je i dalje otvoren, do sada su interesovanje pokazali samo Kinezi, izjavio je u utorak (22. marta 2016. godine) ministar privrede Željko Sertić, koji očekuje da, ako sve bude po planu, ugovor o privatizaciji smederevske čeličane bude potpisan u aprilu.

- Sa Kinezima smo napravili dogovor, to je objavljeno i nije nikakva tajna. S druge strane, imali smo i obaveze kada je reč o međunarodnim konvencijama i pravilima da poziv za privatizaciju bude javan i mi smo taj poziv objavili, pa mogu da se jave svi zainteresovani - rekao je Sertić novinarima.

On je naveo da, za sada, osim kineskog HBIS-a nema nijedne zainteresovane kompanije, ali i ukazao da to nije konačno, pa će se broj zainteresovanih znati kad istekne rok javnog poziva.

- Nakon toga slede pregovori oko ugovora, po proceduri koja je međunarodno priznata, a ako bude sve po planu, kako smo do sada razgovarali, možemo očekivati zaključenje ugovora u toku aprila - rekao je Sertić.

Ministar je istakao da bi potpisivanje tog ugovora bio veliki posticaj za razvoj srpske čeličane.

- Ono što su nam Kinezi predstavili, i u šta verujemo da će se realizovati, nije samo sređivanje čeličane u smislu dovođenja novih tehnologija kako bi proizvodnja bila jeftinija i kako bi automatski s cenom bili konkurentni. Radiće se i na tome da se proizvodnja proširi kako bismo imali završne proizvode viših finalnih obrada u kojima je dodatna vrednost - objasnio je Sertić.

On je dodao da će od toga biti ne samo direktne finansijske koristi, već će doći i do novih zapošljavanja, veće uplate poreze i doprinosa...


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta