Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sporazum Srbijagasa i Gasproma: Tri scenarija za Banatski dvor
Generalni direktor "Srbijagasa" Dusan Bajatović i rukovodilac Departmana PAO "Gasprom" Oleg Aksjutin potpisali su danas Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji, koji podrazumeva i zajedničko angažovanje na proširenju skladišta gasa Banatski dvor.

Za proširenje kapaciteta Banatskog dvora razmatraju se, kako je rečeno novinarima, tri varijante, o kojima će u naredne dve nedelje razgovarati stručnjaci.

Bajatović je objasnio da kad druga faza Banatskog dvora bude završena, to bi moglo da bude skladište od milijardu kubika gasa.

On je precizirao da to skladište trenutno ima kapacitet od 450 MILIONA kubika.

„Ukupne investicije u Banatski dvor zavise od modela koji se odabere. Ako je onaj koji predviđa kapacitet od milijardu kubika i rezervnim kompresorom, to je onda investicija reda veličine od oko 70 miliona evra”, rekao je Bajatović ističući da je reč o projektnom finansiranju.

Upitan ko će doneti odluku o modelu, Bajatović je rekao akcionari, ali da mora da se saglasi Vlada Srbije.

“Gde god se donosi odluka o povećanju vrednosti, o udelu Srbijagasa, moramo da tražimo dozvolu vlade”, rekao je on.

Aksjutin je objasnio da su stručnjaci Gasproma pripremili tri scenarija, a da se oni razlikuju u količini i kapacitetu skladišta, ali i dnevnim maksimalnim količinama.

“Nakon detaljnog razmatranja svakog od ta tri scenarija biće poznato i više detalja”, rekao je on dodajući da rok za početak radova i njihova dinamika takođe zavise od od modela koji na kraju bude izabran.

Aksjutin je rekao i da se razmatra i kapacitet do dve milijarde kubika u Banatskom dvoru, a koliko tačno, i na to će pitanje, kako je rekao, odgovoriti studije stručnjaka.

Bajatović je dodao da se nada da će to biti uspešan posao, jer kako je primetio, pretpostavke za to postoje, a dokaz je pre svega iskustvo u zajedničkom radu Srbijagasa i Gasproma.

“Gasprom kao najveća kompanija u ovoj oblasti ostaje strateški partner Srbijagasa i ne postoji nijedan razlog da to menjamo. Mi ćemo saradnju unapređivati, da nam budu dostupna znanja Gasproma koja mi nemamo, uključujući i najnovije tehnologije. Naši eksperti tehnički pre svega ali i finansijski eksperti će imati priliku da imaju uvid u to kako Gasprom radi i kako se razvija”, rekao je Bajatović ističući da su standardi Gasproma i iznad zahteva EU.

Bajatović je dodao da trenutno nema potrebe za drugim skladištem gasa u Srbiji.

“Potrebe u komercijalnom smislu nema ako je skladište orijentisano na Srbiju.

Ako je regionalno orijentisano, za potrebe Bugarske, Rumunije, BiH, mi ćemo razmatrati i drugo skladište. Naša je ideja da sve radimo u strateškoj saradnji sa Gaspromom, što ne isključuje saradnju i sa drugim kompanije”, rekao je Bajatović.

On je još rekao da je današnji sporazum o saradnji dve kompanije potpisan na osnovu prethodno potpisanog memoranduma o razumevanju.

“U okviru ovog zajedničkog posla mi ćemo se baviti i pitanjima perspektive i razvoja, pitanja su vezana za razvoj podzemog skladišta i transporta gasa, korišćenjem gasa kao goriva i korišćenja prirodnog gasa i niz drugih pitanja koji ulaze u sferu interesovanja obeju naših kompanija”, zaključio je Bajatović.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta