Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Država ponovo nudi na prodaju kompaniju "Agroživ"
Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učestovanje u postupku privatizacije "Agroživa" iz Žitišta. Pozvani su svi zainteresovani investitori da dostave pismo o zainteresovanosti za učestovanje u postupku privatizacije te kompanije za proizvodnju mesa.

U tom pismu treba da navedu osnovne podatke o sebi, predlog indikativne cene, investicionog programa, okvirnog plana poslovanja i broj zaposlenih iz sadašnjeg "Agroživa" i van njega, koje su spremni da zaposle na neodređeno vreme.

Investitori imaju rok da se prijave do 28. aprila, a detalje o pozivu možete pronaći OVDE.

Inače, pre nekoliko dana, posle gotovo dve godine potpune neizvesnosti, počelo je prijavljivanje 375 radnika "Agroživa" za socijalni program, koji podrazumeva 200 EUR po godini staža.

Naime, od 2010. godine "Agroživ", inače jedna od najpoznatijih srednjobanatskih kompanija, bio je u stoprocentnom vlasništvu JP "Srbijagas", koje je neizmirene dugove konvertovalo u vlasništvo. Pokušaj da se kroz novootvorenu firmu u vlasništvu "Srbijagasa" oživi proizvodnja "Agroživa" nije uspeo i od Nove godine pogoni su prazni jer su poverioci odneli mašine i opremu.

Pošto je u poslednje dve godine "Agroživ" bio u vlasništvu "BG Mibrasa", nije mogao učestvovati u državnom socijalnom programu jer nije bio ni državni ni privatni. Jednostavno, nije mogao da se "udene" ni u jedan program, sve dok nije pronađen model po kojem je "Srbijagas" preneo akcije živinara na državu. Kada je "Agroživ" nedavno postao državno preduzeće, stvorili su se uslovi i za sprovođenje socijalnog programa.

Posle isplate otpremnina i povezivanja staža radnicima, oni će biti prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, što znači da će moći da ostvaruju zaštitu po programu te službe. Tek nakon toga nad "Agroživom" će biti otvoren stečaj, piše novosadski "Dnevnik".


"Energoprojekt Niskogradnja" rekonstruše 17,7 km pruge na južnom delu Koridora 10
"Energoprojekt Niskogradnja", u svojstvu podizvođača radova, sklopila je ugovor sa "Železnicama Srbije" kao investitorom i "RŽD International - Ogranak Beograd", kao izvođačem radova.

Ovaj podizvođački ugovor odnosi se na rekonstrukciju železničke pruge na južnom delu Koridora 10, na deonici Vranjska Banja - Ristovac.

Izvođenje radova na navedenoj deonici (u ukupnoj dužini od 17,7 km) obuhvata rekonstrukciju zemljanog planuma, izgradnju objekta za odvod vode, perona, prilaznih puteva i izmeštanje i zaštitu kablova i objekata.

Ugovorena vrednost radova iznosi 3,7 mil USD (bez PDV-a). Rok za realizaciju projekta je 11 meseci.


Partnerstvo Er Srbije i izraelskog EL AL
Dve nacionalne avio-kompanije, srpska Er Srbija i izraelska EL AL obeležili su uspostavljanje kod-šer sporazuma koji unapređuje veze i saradnju dva avio-prevoznika, saopšteno je iz Er Srbije.

Prema novom sporazumu, EL AL će dodati svoju oznaku “LY” na pet letova nedeljno, koje Er Srbija obavlja između Beograda i Tel Aviva, tokom IATA letnje sezone koja je počela u nedelju, 27. marta.

Svečanost, kojom je obeleženo potpisivanje kod-šer sporazuma, održana je juče u Salonu Prve klase EL AL-a na Aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu, a prisustvovali su izvršni direktori obe kompanije, kao i ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević.

“Kod-šer saradnja je od suštinskog značaja za dugoročnu strategiju rasta Er Srbije. Drago nam je što smo uspostavili ovaj sporazum i započeli uzbudljivo i uzajamno korisno partnerstvo sa EL AL-om", izjavio je generalni direktor Er Srbije Dane Kondić.

“Tel Aviv je veoma važna destinacija za Er Srbiju, a saradnja sa EL AL-om će nam omogućiti rast poslovanja u Izraelu, zemlji sa kojom Srbija ima brojne kulturne i komercijalne veze. Radujemo se što ćemo imati prilike da ugostimo klijente EL AL-a na našim letovima za Beograd i ka drugim destinacijama", naveo je on.

David Maimon, predsednik i generalni direktor avio-kompanije EL AL, je ispred svoje kompanije poželeo dobrodošlicu Tel Aviv prijateljima iz Er Srbije kako bi se, kako je naveo, obeležilo uspostavljanje novog kod-šer partnerstva koje simbolizuje dubinu prijateljstva između Izraela i Srbije.

“Sporazum će doneti komercijalnu korist obema zemljama i raduje nas što će putnici EL AL-a sada moći da lete između Tel Aviva i Beograda pod oznakom LY", rekao je Maimon.

Er Srbija trenutno obavlja pet letova nedeljno između Beograda i Tel Aviva avionom Erbas A319. Linija je uspostavljena u decembru 2013. godine sa četiri nedeljna leta.

Red letenja Er Srbije pruža ujednačen balans letova i konekcija za putovanja ka Tel Avivu i iz ovog grada, preko Beograda, do ključnih destinacija u Evropi, kao i za Aerodrom JFK u Njujorku počev od 23. juna 2016. godine.


Ruske železnice angažuju srpske kompanije na rekonsrukciji
Kompanija Ruskih železnica "RŽD Internešenel" nastavlja da angažuju srpske kompanije za izvođenje radova na rekonstrukciji železničke infrastrukture Republike Srbije, saopštila je ta kompanija.

Tako su 22. marta potpisani ugovori za izvođenje niza građevinsko-montažnih radova sa "MBA-Ratko Mitrović Niskogradnja" d.o.o. Beograd i "Energoprojekt Niskogradnja" a.d. Beograd, navodi se u saopštenju.

U skladu sa potpisanim sporazumima, kompanije-podizvođači će izvoditi radove na geodetskom obeležavanju, nizu građevinsko-montažnih radova na rekonstrukciji zemljanog planuma, ugradnji odvoda za vodu, izgradnji perona, prilaznih puteva, prenosu i zaštiti kablova i objekata na južnim deonicama evropskog Koridora H, čiju rekonstrukciju "RŽD Internešnl“ otpočinje u najskorije vreme.

"MBA-Ratko Mitrović Niskogradnja" će izvesti navedene radove na deonicama Vinarci - Đorđevo (15 km) i Bujanovac - Bukarevac (preko13 km), a "Energoprojekt Niskogradnja“ - na deonici Vranjska Banja - Ristovac (preko 17 km), saopšto je RŽD Internešenel.

Početak radova na prve dve deonice planiran je za april 2016. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta