Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Makedonski "Alkaloid" u 2015. zaradio 10,8 mil EUR
Makedonska kompanija "Alkaloid AD Skopje", prema nerevidiranom pojedinačnom i konsolidovanom bilansu uspeha, ostvarila je pozitivne finansijske rezultate za period januar - decembar 2015. godine.

Ukupna konsolidovana prodaja od januara do decembra 2015. godine iznosila je 127,5 mil EUR, što je više od 6% u odnosu na isti period prethodne godine, sa povećanjem od 10% konsolidovanog izvoza.

Dobit kompanije "Alkaloid AD Skopje" pre odbijanja kamate, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 18,7 mil EUR i povećana je za 2%, a konsolidovana neto dobit u iznosu od 10,8 mil EUR uvećana je za 8%, u skladu sa nerevidiranim konsolidovanim bilansom uspeha.

Ukupne investicije kompanije "Alkaloid AD Skopje" u stalna sredstva i imovinu za period januar-decembar 2015. godine iznose 16,02 mil EUR.


Fond za razvoj odobrava kredite za početnike-preduzetnike i pravna lica
Fond za razvoj Republike Srbije, kao jedan od značajnih partnera u "Godini preduzetništva 2016", od petka 11. marta počinje prijem zahteva po Programu Fonda za šta su ukupno planirana sredstva u iznosu 7,2 milijarde dinara. Krediti će se odobravati za start-ap kredite za početnike-preduzetnike i pravna lica.

Predviđeni rok otplate je do pet godina u okviru koga je grejs period do godinu dana.

Fond za razvoj će raditi i na unapređenju poslovanja kroz plasiranje kredita za trajna obrtna sredstva (rok otplate do pet godina u okviru koga je grejs period do 9 meseci), za tekuću likvidnost (rok otplate do 18 meseci u okviru koga je grejs period do tri meseca) i kratkoročne kredite (rok otplate od tri do 12 meseci).

Planirane su i investicije kroz kredite za investiciona ulaganja (rok otplate od 7-10 godina u okviru koga je grejs period do godinu).

Krediti će se odobravati uz najnižu kamatnu stopu od 1,5% uz garanciju banke, na godišnjem nivou, ili tri procenta uz ostala sredstva obezbeđenja.

"Godina preduzetništva 2016." je veliki paket različitih programa države čiji je cilj da se ojačaju preduzetničke snage, pomogne preduzetnicima koji počinju posao ili su ga, do određenog nivoa, već razvili i pruži finansijski i nefinansijski oslonac za dugoročni razvoj preduzetničkog duha.

Sve dodatne informacije, kao i spisak o potrebnoj dokumentaciji za podnošenje zahteva, mogu se naći na sajtu www.godinapreduzetnistva.rs i sajtu Fonda za razvoj.


Fund for development approves loans for beginners-entrepreneurs and legal entities
The Fund for development of the Republic of Serbia as one of the major partners in the "Year of Entrepreneurship 2016", since Friday March 11, is starting accepting requests within the Program of the Fund for which RSD 7.2 billion were planned. Loans will be granted for start- up loans for beginners - entrepreneurs and legal entities.

The projected repayment period is up to five years within which grace period is up to one year.

The Fund for development will work on improvement of business through marketing loans for working capital (repayment period up to five years within which grace period is up to 9 months) , for the current liquidity (repayment period up to 18 months within which the grace period is up to three months) and short-term loans (repayment period from three to 12).


Kompanija "Metalac" predstavila novu poslovnu zgradu u Podgorici
Kompanija "Metalac" od prošle nedelje radi u svojoj novoj poslovnoj zgradi u glavnom gradu Crne Gore, saopšteno je iz preduzeća "Metalac market Podgorica".

Svečanom otvaranju prisustvovali su brojni partneri "Metalčevog" preduzeća u Crnoj Gori kao i rukovodstvo kompanije "Metalac" na čelu sa predsednikom Grupe Dragoljubom Vukadinovićem.

On je ovom prilikom istakao da novi poslovni prostor u Podgorici dolazi samo nekoliko meseci nakon što je "Metalac" kupio "Fabriku automobilskih delov"a FAD u Gornejm Milanovcu što potvrđuje da se kompanija kontinuirano razvija.

Sanja Dašić, izvršni direktor "Metalac marketa Podgorica", istakla je funkcionalnost novog objekta ukupne površine 1.500 m2.

Reč je o bivšoj poslovnoj zgradi "Elektrotehne" na izlazu iz Podgorice u pravcu Bara i Petrovca, sa tri etaže kancelarijskog prostora, dva magacina od po nepunih 500 m2 i isto tolikim pomoćnimm skladištem. U prizemlju zgrade otvoren je i izložbeno-prodajni salon sa celokupnim proizvodnim asortimanom "Metalca". To je deveta "Metalčeva" prodavnica u Crnoj Gori.

"Metalac market Podgorica" se već skoro celu deceniju bavi prodajom i pozicioniranjem "Metalac" proizvoda i prisutan je u skoro svim prodajnim sistemima, a paralelno razvija i sopstveni lanac prodavnica.


NIS završio radove na delu procesnih postrojenja u Rafineriji nafte Pančevo
U NIS-ovoj "Rafineriji nafte Pančevo" uspešno su završeni investicioni radovi na delu procesnih postrojenja. Dodatnom modernizacijom povećana je efikasnost proizvodnih procesa u rafineriji i obezbeđen je njen još pouzdaniji rad, navode u ovoj kompaniji.

Postrojenja su sada, kako tvrde u NIS, u potpunosti spremna za stabilan i pouzdan rad u uslovima visokih temperatura tokom leta kada je planirana povećana proizvodnja najkvalitetnijih derivata "evro 5" standarda za domaće i inostrano tržište.

Ukupna vrednost ovog investicionog održavanja iznosi oko 30 miliona dinara, a radovi su obavljeni na rafinerijskim postrojenjima - atmosferskoj i vakum destilaciji, na postrojenjima za sekundarnu obradu - postrojenju za blagi hidrokreking i hidroobradu (MHC/DHT), postrojenjima Vodonik, Platforming i pogonu za obradu gasova, na kojima se proizvode derivati "evro 5" kvaliteta.

Kao društveno odgovorna kompanija, NIS je sve radove sproveo uz stroge ekološke i standarde bezbednosti na radu, a za vreme dodatne modernizacije rafinerijskih postrojenja tržište je bilo uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata. NIS će nastaviti da unapređuje rad "Rafinerije nafte Pančevo", čime potvrđuje da je razvoj prerade jedan od prioriteta kompanije.


NIS ends works on a part of process facilities in Oil Refinery Pancevo
In the NIS- Rafinerija nafte Pancevo (Oil Refinery Pancevo), investments works on a part of process facilities have ended successfully. Additional modernization increased the efficiency of production processes in the refinery and secured even more reliable operation, according to the company.

Installations are now, according to NIS, completely ready for a stable and reliable operations in conditions of high temperatures during the summer when increased production of the highest quality products of " Euro 5" standard is planned for domestic and foreign markets.

The investment maintenance totals app. RSD 300 m, and the works were carried out at refinery facilities - atmospheric and vacuum distillation, secondary treatment facilities - plant for mild hydrocracking and hydro-treating ( MHC / DHT ), hydrogen facilities, platforming and gas processing facility where " euro 5 " quality derivatives are produced.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta