Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Opština Svilajnac kupuje Podrume "Navipa"
Opština Svilajnac namerava da kupi Podrume "Navipa" u Crkvencu, koji su u stečaju od polovine 2012. godine, kaže predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

- Uspešno smo privatizovali sva preduzeća u opštini, Podrumi su problem koji se mora rešiti u narednom periodu. Opština je poslala pismo namere da ga kupi, pokrene proizvodnju i nađe strateškog partnera - rekao je Milanović.

Podrumi "Navipa" u Crkvencu kod Svilajnca, najveći na Balkanu, posle 84 godine postojanja i 40 godina izvoza srpske šljivovice, prestao da radi 22.juna 2012. godine a 20 radnika upućeno na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Poslednji upravnik "Podruma" Miroljub Spasojević je rekao da je godišnji izvoz od 80.000 do 100.000 boca bio ustaljen poslednjih nekoliko godina a pre uvođenja ekonomskih sankcija SR Jugoslaviji, godišnji izvoz je bio 1.000.000 boca. On je dodao da je preduzeće "spremno da radi, ima program, kupce, tehnologiju".

Prema njegovom mišljenju, pitanje Podruma je državno pitanje, od njegovog zatvaranja štetu ima samo država, uz podsećanje da je šljivovica srpski brend a proizvodnja i izvoz rakije tradicija Crkvenca.

Podrum je izgrađen 1929. godine, a za 40 godina od kada je krenuo izvoz izvezeno je preko 5 miliona boca rakije srpske šljivovice pakovane u tradicionalnoj srpskoj bukliji i to u Ameriku, Kanadu, Australiju i zemlje Evropske unije - Švajcarsku, Švedsku, Holandiju, Nemačku, koja je ranije bila najveći kupac srpske šljivovice.

- Samo u periodu 1980-1990. godine izvezeno je 1,65 miliona boca - rekao je Spasojević i napomenuo da na Balkanu nema većeg podruma a ni izvoznika rakije od Crkvenca.


RTB "Bor" očekuje rekordnu proizvodnju bakra u aprilu 2016.
U topionici bakra Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor" ovog meseca očekuje se proizvodnja 6.200 tona katodnog bakra, što nije zabeleženo od poslovno uspešne 1998. godine, saopštila je ta kompanija.

Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski rekao je da je ta proizvodnja potvrda mogućnosti povećanja projektovanog kapaciteta prerade u novoj topionici bakra sa 400.000 tona koncentrata na pola miliona tona godišnje.

- Aktuelna proizvodnja dokaz je da preradu u novoj topionici možemo da povećamo za 20 do 25% bez ijednog uloženog centa, a ako uložimo ne više od pet miliona dolara preradu možemo da podignemo na 80 do čak 90 tona koncentrata na sat - rekao je Spaskovski.

U RTB naglašavaju da veću preradu sopstvenog koncentrata garantuju overene basenske rudne rezerve od 1,35 milijardi tona, ali i novootkrivena nalazišta bakra i zlata.


Potpisan ugovor o prodaji Železare Smederevo
Ugovor o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil potpisali su danas u Smederevu ministar privrede Srbije Željko Sertić i predsednik Hestila Ju Jong.

Hestil je jedini dao ponudu za kupovinu imovine Železare po ceni od 46 miliona evra koju je Vlada Srbije prihvatila 5. aprila.

Ta kompanija planira da u Železaru investira 300 miliona evra, dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika.

Potpisivanju kupoprodajnog ugovora u smederevskoj čeličani prisustvovali su premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici diplomatskog kora.

Dobrodošlicu novom vlasniku Železare poželela je predstavnica zaposlenih u Železari Jelena Pasarić Pavić.

Radnici Železare su u fabričkom krugu držali transparente sa Vučićevim fotografijama i porukama "Hvala što si verovao u nas", "Zajedno u budućnost", "Železara oslonac srpske privrede".

U vili Zlatni breg u Smederevu, letnjikovcu dinastije Obrenović, biće organizovan ručak za predstavnike diplomatskog kora, novinare, mnoge ugledne ličnosti iz javnog života zemlje, bivše direktore Železare i predstavnike sindikata, privatizacione savetnike.

Hestil je najveći proizvodjač čelika u Kini koji ima godišnji proizvodni kapacitet od 50 miliona tona i zapošljava u svetu više od 120.000 radnika.

Vlada Srbije će posle prodaje Železare morati da Evropskoj komisiji dostavlja dokaze da se iz Srbije ne izvozi čelik iz Kine koji je jeftiniji i narušava konkurenciju na tržištu EU. Takodje, po propisima EU zabranjeno je da država pomaže čeličane.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta