Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rešenje za FAP reorganizacija a ne stečaj - Moguć posao za egipatsku vojsku vredan 40 mil EUR
Generalni direktor FAP-a Ranko Vuković smatra da je rešenje za ovu kompaniju u Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR), a ne stečaju. On je kazao da je za FAP veoma važan projekat remonta vozila za Vojsku Srbije, ističući da se nada poslu sa Vojskom.

- U ovih mesec dana uspeli smo da projekat koji je važan za FAP i Vojsku privedemo kraju. Ovim smo pokazali da radnici FAP-a i postrojenja u tehničko-tehnološkom smislu mogu da odgovore obavezama remonta za Vojsku. Nadam se da ćemo uskoro sa Vojskom potpisati ugovor, dobiti sertifiat i biti kvalitetan partner, remontni centar - naglasio je Vuković.

On je rekao da se na remontu vozila radilo mesec dana kako bi se Vojska uverila da je FAP siguran partner i da je sada ostao samo formalni deo da se ugovori potpišu i prvo vozilo, koje je bilo pilot projekat, preuzme.

Vuković je istakao da bi taj posao značio posao za najmanje 300 do 400 radnika, čija radna mesta bi bila vezana za remont vojnih vozila.

On je ukazao da se remontom produžava vek vozila i da košta oko 20.000 EUR, dok nabavka novog staje 70.000 EUR, tako da bi u budžetu ostala značajna sredstva.

Direktor FAP-a naveo je da se trenutno radi i na montaži postroja za oklopna vozila egipatske vojske, a ako se uspe u ovom poslu to bi donelo ugovor vredan 40 mil EUR.

Isto tako održani su uspešni razgovori sa "Kamazom", ruskom kompanijom koja ima veliki interes za nabavku rezervnih delova za svoja vozila.

foto: fap.co.rs
Takođe, kako kaže, postoji interes i jedne nemačke firme, koja radi mercedesov program, da prebaci deo proizvodnje sklopova i određenih delova u Priboj.

- FAP ima smisla ako ima kupca. Nama je najbolji domaći kupac, ali s obzirom na situaciju vidimo budućnost i perspektivu u izvozu. Baza nam je saradnja s Vojskom, tako da bi 30-40% finansiranja trebalo da bude iz namenske potrebe, a ostatak na inostranom tržištu - kaže on.

Vuković je rekao da su u toku i razgovori sa kompanijom "Tatra" o privatizaciji FAP-a, i da se čeka na zahteve te kompanije, pošto su iz Priboja preneli svoje uslove.

Upitan šta će biti posle 31.maja, kada bude prestala zaštita od poverilaca, Vuković je naglasio da rešenje vidi kroz UPPR i potražnju klijenata. To je težak posao i ima smisla samo ako postoje biznis planovi, dodao je on. - Moj predlog neće biti stečaj, već UPPR, jedina zakonska forma koju ima FAP na izboru - zaključio je Vuković.

Kamioni iz FAP-a za beogradski Aerodrom "Nikola Tesla"

Menadžment Aerodroma "Nikola Tesla" dogovorio je nabavku kamiona za čišćenje snega od "FAP Korporacije" prilikom posete toj pribojskoj fabrici koja je upriličena sa ciljem ostvarivanja saradnje između dve kompanije.

- Poseta je bila uspešna, jer je utvrđeno da iz proizvodnog pogona FAP-a možemo nabaviti nekoliko kamiona za čišćenje snega (kamiona sandučara sa raonikom), koji su nam potrebni za čišćenje snega na internim saobraćajnicama, kao i na prilaznim putevima aerodromu - navodi se u saopštenju Aerodroma.


"Energoprojekt" ugovorio dva posla u Africi vredna više od 11 mil EUR
"Energoprojekt Niskogradnja" i Državna agencija za puteve Ugande (Uganda National Roads Authority) zaključili su ugovor za izgradnju pristupnog puta do Radarskog centra kod grada Nakasangola u Ugandi, udaljenog oko 130 kilometara severno od glavnog grada Kampale.

Ukupna vrednost ugovorenih radova iznosi 3,7 mil EUR, a rok za realizaciju projekta je 10 meseci.

Takođe, kompanija "Energoprojekt Oprema" je, u konzorcijumu sa "Energo Nigeria Ltd" (ino kompanijom "Energoprojekt Oprema") i investitorom "Energy Development Corporation Limited" iz Ruande zaključila ugovor za izgradnju transformatorske stanice 110/33 kV Gabiro u Ruandi.

Ukupna vrednost ugovorenih radova na ovom projektu iznosi 7,45 mil USD, a rok za realizaciju projekta je 18 meseci.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta