Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Za 11 strateških preduzeća kraj maja sve bliži
Vreme curi za 11 strateških preduzeća za koja još uvek, do 28. maja, postoji zaštita od poverilaca. Šta će biti s njima posle tog datuma? U Ministarstvu privrede uveravaju da neće biti nikakvog produženja roka, odnosno da im se neće odobriti novo vreme u kojem će tražiti sebi strateškog partnera, već će biti prepušteni poslovanju na tržištu. Podrazumeva se to da će poverioci moći da naplate svoja potraživanja prema njima. Drugim rečima, dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom u tom delu biće poštovan.

Međutim, za neka od tih strateških preduzeća stižu različite informacije poput onih da se za RTB „Bor” ili „PKB korporaciju” traži profesionalni menadžment kakav je godinu dana postojao u „Železari Smederevo”, sve dok se ne steknu povoljniji uslovi da se nađe strateški partner. Ali, u kakvom će statusu do tada biti ta preduzeća? Pre desetak dana ministar privrede Željko Sertić najavio je da će za RTB „Bor” biti napravljena nova menadžment opcija koja će, zajedno sa MMF-om, da kreira izlazak iz krize tog metalskog kombinata.

U Ministarstvu privrede navode da se za RTB „Bor” i „Resavicu” prave posebni paketi održivog rada i finansijske konsolidacije. FAM i „Ikarbus” su izradili unapred pripremljene planove reorganizacije. Za PKB Ministarstvo privrede koordinira sa Gradom Beogradom u cilju definisanja budućeg koncepta regulisanja dugova. Za „Jumko” je u toku izrada programa definisanja proizvodne imovine. FAM i „Politika” preduzimaju aktivnosti na izradi UPPR. Za „Galeniku” je objavljen javni poziv za strateško partnerstvo.

A šta kažu stručnjaci? Ljubodrag Savić, profesor na beogradskom Ekonomskom fakultetu kaže da ga raduje to što se PKB neće ponovo prodavati, jer je lično protiv privatizacije kombinata. Potraživanja države će se konvertovati u kapital preduzeća, dok će deo imovine, kako on kaže, biti prodat za namirenje povelikih dugova od 70 miliona evra.

– Koliko iz medija vidim razmišlja se da se, kao u slučaju železare, napravi profesionalni menadžment. Ali u kom statusu će biti to preduzeće na čijem će čelu biti takav profesionalni menadžment? Da li je to unapred pripremljeni plan reorganizacije? Bez obzira na to, PKB ne može da opstane samo na ratarskoj i stočarskoj proizvodnji. Kombinatu su potrebni prerađivački kapaciteti poput mlekare ili za preradu povrća. Strateška greška je bilo što su „Imlek”, „Frikom” i „Imes” zasebno privatizovani. Propuštena je još jedna šansa, a to je da se za PKB kupi posrnula Šabačka mlekara. Međutim, i ona je u međuvremenu prodata iz stečaja. U svakom slučaju, PKB-u trebaju investicije – kaže Savić.

Naš sagovornik podseća da u slučaju TRB „Bor” postoji problem što sadašnja niska cena bakra ne omogućava ni rentabilno tekuće poslovanje, a kamoli vraćanje dugova kombinata. Dodatno, postoji i socijalni problem, jer od rada RTB „Bor” zavisi cela istočna Srbija. Savić dodaje da sličan, ako ne i veći, socijalni problem postoji i sa pribojskim FAP-om. „Priboj je kao grad napravljen za FAP.”

Prema Savićevom mišljenju problematično je šta će biti sa tri fabrike hemijskog kompleksa – pančevačkom „Azotarom” i „Petrohemijom” i „Metalsko-sirćetnim kombinatom” u Kikindi. Sve ove fabrike ne mogu da opstanu bez strateškog partnera, a Rusi su jedini bili zainteresovani. Pregovori nisu dali rezultate.

Zbog svega ovog Savić kaže da se može dogoditi da nova vlada odobri dodatne rokove, ali ne za sva preduzeća, veća samo za neka.

Što se tiče „Galenike” raspisan je javni poziv za izbor strateškog partnera nekada najvećeg proizvođača lekova. Nudi se 25 odsto vlasništva za sedam miliona evra. Međutim, i istorija „Galenikinih” privatizacija nije baš pozitivna tako da je pitanje privatizacije ove fabrike još otvoreno.


Dobit Srbijagasa 4,7 milijardi dinara
Dobit Srbijagasa u prvom kvartalu 2016. godine iznosila je 4,7 milijardi dinara, a operativni troškovi su smanjeni za 161 milion dinara, odnosno za 13 odsto, saopštilo je danas to javno preduzeće.

Na kraju prvog tromesečja 2015. godine Srbijagas je imao gubitak od jedne milijarde, a na kraju godine dobit od 2,9 milijardi dinara.

Dobri poslovni rezultati u prvim mesecima 2016. godine, kako je objašnjeno, postignuti su rastom prodaje gasa za 5,4 odsto, a cena tog energenta je na svetskom tržištu pala sa 350 na 180 dolara za hiljadu kubnih metara. Takodje, potraživanja za isporučeni gas su smanjena sa 4,2 milijarde, koliko su iznosila u 2015. godini, na 2,1 milijardu dinara, odnosno za skoro 50 odsto.

"Zahvaljujući boljem korišćenju skladišta gasa Banatski Dvor smanjeni su troškovi transporta gasa kroz Madjarsku sa 35,3 na 33,1 dolar za hiljadu kubnih metara", navodi se u saopštenju Srbijagasa i podseća da je u 2014. godini prosečni trošak transporta gasa bio 50,5 dolara po kubiku.


Vlaisavljević: Očekujemo dobru i rekordnu poslovnu godinu
Aerodrom "Nikola Tesla" očekuje dobru poslovnu godinu, kako što se tiče broja putnika, avio-operacija, tako i u finansijskom smislu, izjavio je danas v.d generalnog direktora aerodroma Saša Vlaisavljević.

"Očekujemo ekspanziju važdušnog saobraćaja, povećanja broja putnika, a najveću ekspanziju očekujemo što se tiče tranzitnih transfernih putnika. Takođe, očekujemo jako dobru, rekordnu poslovnu 2016. godinu kako što se tiče broja putnika, avio-operacija, tako i u finansijskom smislu", rekao je Vlaisavljević za Tanjug.

On je podsetio da od 23. juna startuju i prvi letovi za SAD, posle 25 godina pauze.

Vlaisavljević je naveo da je bruto dobit beogradskog aerodroma u 2015. godini bila oko četiri milijarde dinara, što je za oko šest odsto više u odnosu na godinu ranije.

"Ove godine očekujemo jos bolje poslovne rezultate", rekao je Vlaisavljević ističući da se do decembra očekuje rekordnih pet miliona putnika.U 2015. godini bilo ih je 4, 8 miliona.


Profit of Srbijagas totals RSD 4,7 billion in Q1 2016
In Q1 2016, profit of Srbijagas totaled RSD 4.7 billion while operating expenses were reduced by RSD 161 m or 13 %, that public company has announced today.At the end of Q1 2016, Srbijagas had a loss of one billion and at the end of the year a a profit of RSD 2.9 billion.Good business results in the first months of 2016, as explained, resulted from sales growth of gas by 5.4 % and the price of this fuel in the world market fell from 350 to 180 dollars per thousand cubic meters. In addition, demands for delivered gas are reduced from 4.2 billion, as they were in 2015, to RSD 2.1 billion, or nearly 50 %.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta