Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Objavljen ugovor o prodaji Železare Smederevo
Ugovor o prodaji Železere Smederevo objavljen je na sajtu Ministarstva privrede, tri dana nakon što je Vlada Srbije potpisala taj dokument sa rukovodstvom kineskog Hestila.

Ugoivor je potpisao resorni ministar Željko Sertić u ponedeljak sa predsednikom Hestila Ju Jongom, a sinoć je objavljen na sajtu Ministarstva.

Očekuje se da će nakon preuzimanja smederevske čeličane od strane kineskog partnera, rast privrede Srbije biti i veći nego što je planirano, da će svih oko 5.050 radnika zadržati radna mesta, a da će biti otvorena i nova.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je prilikom potpisivanja ugovora da je to veliki dan za sve radnike smederevske železare i poručio im da su i zaslužili takav dan posle mnogo godina neizvesnosti, neprospavanih noći i razmišljanja hoće li moći da prehranite svoje porodice.

Vlada Srbije prihvatila je 5. aprila ponudu kineske kompanije Hestil za kupovinu Železare Smederevo, koja je jedina dala obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra. Kompanija planira da zadrži svih 5.050 radnika.

Direktor Železare Smederevo Bojan Bojković izjavio je ranije da će novi vlasnik potpuno preuzeti Železaru nakon prelaznog perioda od oko dva meseca.

Kineska kompanija Hestil je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona.

Grupa je vlasnik 37 visokih peći, od kojih 23 visoke peći imaju kapacitet više od 1.000 kubnih metara, a prošle godine je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Prihod Hestila u 2015. godini iznosio je 43,7 milijardi dolara.

Na globalnom nivou zapošljava više od 120.000 radnika i u velikoj meri doprinose društvenom bogatstvu u svim geografskim područjima gde rade.

Kineska kompanija ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Kine, u više od 30 zemalja i regiona, kao što su SAD, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hongkong.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta