Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prihvaćena ponuda kineske kompanije za Železaru Smederevo
Vladina radna grupa za privatizaciju Železare otvorila je u 11 sati finansijsku ponudu kineske kompanije "Hbis". Kako prenosi RTS, Vlada je prihvata ponudu "Hbisa" za prodaju smederevske čeličane.

Premijer Aleksandar Vučić je, kako prenosi RTS, poručio da su to dobre vesti za Železaru.

I tehnička i finansijska ponuda kineskog i svetskog giganta je u skladu sa traženim uslovima na tenderu.

Vlada je na javnom pozivu tražila partnera za "Železaru Smederevo" sa početnom cenom oko 45 miliona i 700.000 evra.

Kako RTS nezvanično saznaje, "Hbis" je ponudio 46 miliona evra za kupovinu Železare.


Edvin Bera najboji preduzetnik u Srbiji u 2015.
Vlasniku gumare Edos iz Zrenjanina Edvinu Beri je danas uručena nagrada Blic preduzetnik za 2015. godinu, u prisustvu ministra finansija Dušana Vujovića.

Kriterijumi su bili da preduzeće ima do 50 zaposlenih, najmanje 2,5 miliona evra godišnji promet, profitablilnost, izvoznu orijentisanost, tehnološke inovacije i orijentisanost na životu sredinu.

Dnevni list Blic devetu godinu zaredom je izabrao najboljeg preduzetnika u Srbiji koji je od Sosijete ženeral banke dobio novčanu nagradu od 20.000 evra.

O najboljima je odlučivao šestočlani žiri na čelu sa ministrom Vujovićem, a članovi žirija su bili i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, rukovodilac Centra za mala i srednja preduzeća u Privrednoj komori Srbije Aleksandar Gračanac, Izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera Jelena Bulatović.

Bera je rekao novinarima da je ta firma osnovana 2002, ali da je sve krenulo na bolje kada su stupili u kontakt sa nemačkim partnerom kojem su mu otada glavni dobavljači.

“Radimo za 90,5 odsto izvoza, najviše za Nemačku, Austriju, Češku, Grčku, Hrvatsku i BiH. Trenutno imamo 13 zaposlenih radnika, a najviše proizvodimo distantne prstenove koji se koriste u industriji i vuku transportne trake”, kazao je Bera.

Gumara Edos mesečno izveze točkove u vrednosti od oko 70.000 evra.

Ministar Vujović je poručio da više nema subvencija za propale firme i da će država u narednom peridu samo pomagati mlade i uspešne.

“Država više neće pokrivati rupe onima koji 15 ili 20 godina ne žele da shvate da njihov biznis više ne postoji i da treba da izađemo iz udobnog, ali promašenog, sistema u kome se misli da država treba da radi sve ono što oni ne mogu”, naglasio je Vujović.

Minstar je rekao da će, sa druge strane, država nastaviti da pomaže uspešne, mlade i hrabre i tako poslati pravi signal.

Predsednik UO Sosijete ženeral banke Goran Pitić je rekao da ta banka želi da promoviše preduzetnike.

“Ovakve ideje promovišemo, puna usta su svima kada govore o preduzetništvu, ali kada treba da se nešto pokrenemo onda zastanemo na krupnijim pitanjima”, kazao je Pitić.

On je naglasio da država treba da napravi odgovarajući ambijent za privrednike.

Pitić je naglasio da država treba još više da se pozabavi temama predvidivosti i predložio da se napravi registar poreskih nameta kako bi privrednici mogli da prave planove i znaju šta ih čeka, a ne da ih stalno iznenađuju parafiskalni nameti.

“Država treba da bude servis građana i privrede, a naročito da se pomogne manjima. Biznisu treba dobar i stabilan poslovni ambijent, sa što više onlajn servisa, a manje adminsitracije”, dodao je Pitić.

Direktor Blica Veselin Simonović je rekao da izborom najboljeg preduzetnika u Srbiji želi da doprinese stvaranju dobre poslovne klime i podstakne ljudi sa dobrim idejama i da se upuste u biznis.

Žiri je odabrao najboljeg između 400 preduzeća koja su ostvarila dobre poslovne rezultate

Pored Edosa iz Zrenjanina, među 10 najsupešnijih su Bbaldino iz Beograda, Roloplast iz Kovačice, Milami iz Požarevca, Eurotextil iz Ade, Bambino iz Subotice, Univer Savić iz Požarevca, Dijana iz Jagodine, Rasadnik Topalović iz Šapca i Gruža agrar iz Kragujevca.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta