Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Za prva tri meseca 15.000 putnika na niškom aerodromu
Aerodrom "Konstantin Veliki" koristilo je u prva tri meseca nešto više od 15.000 ljudi, a najviše putnika letelo je na relacijama od Niša do Bazela i Malmea, pokazali su danas podaci Javnog preduzeća "Aerodrom Niš".

"Interesovanje za letove madjarske kompanije "Viz er" (Wizz Air) do Bazela i Malmea je veliko, pa je popunjenost aviona konstantno veća od 90 odsto", izjavila je za agenciju Beta portparol "Aerodroma Niš" Ivanka Stanisavljević.

Ona je podsetila da je aerodrom "Konstantin Veliki" zahvaljujući letovima madjarske kompanije prošle godine ostvario rekordan broj putnika.

"Prošle godine je aerodrom imao 36.258 putnika, tako da je premašio rekord iz 2006. godine koji je iznosio 35.518 putnika", kazala je Stanisavljević.

Prema njenim rečima, izvesno je da će "Viz er" leteti i predstojećih 12 meseci iz Niša, pošto je ova kompanija već objavila i red letenja za zimu 2016/2017. godinu.

Avioni madjarske kompanije počeli su da lete sa aerodroma "Konstantin Veliki" juna prošle godine, čime je posle pauze od punih 19 meseci Niš dobio redovan avio-saobraćaj.

Preduzeće "Aerodrom Niš" izdalo je u zakup aerodromski restoran i on je početkom ovog meseca ponovo otvoren za putnike.


Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,25 odsto.

Prilikom donošenja odluke, Izvršni odbor je ocenio da su inflatorni pritisci niski. Međutim, postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike obezbeđuje nisku i stabilnu inflaciju u srednjem roku, uz postepen oporavak ekonomske aktivnosti. Inflacija bi u drugoj polovini godine trebalo da započne umeren rast i da se vrati u granice cilja krajem ove ili početkom sledeće godine.

Monetarna politika i dalje treba da bude oprezna, imajući u vidu pre svega dešavanja u međunarodnom okruženju. Neizvesnost je posebno izražena u pogledu kretanja cena nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu, geopolitičkih rizika, kao i različitih monetarnih politika vodećih centralnih banaka. Usporavanje svetske privrede i normalizacija monetarne politike FED-a mogli bi da se odraze na smanjenu spremnost investitora da preuzimaju rizik, a time i na tokove kapitala prema zemljama u usponu, pa i Srbiji. S druge strane, smanjenju uticaja eksternih rizika trebalo bi da doprinesu ekspanzivna monetarna politika Evropske centralne banke i domaći faktori, pre svega smanjenje unutrašnje i spoljne neravnoteže.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 17. maja.


Key Policy Rate Kept on Hold
The NBS Executive Board decided today to keep the key policy rate unchanged at 4.25%.

The Executive Board assessed that inflationary pressures are low. However, the current degree of monetary expansion provides for a low and stable inflation in the medium term and a gradual recovery in economic activity. Inflation is expected to rise moderately in the second half of the year and return within the target band late this or early next year.

Monetary policy should remain cautious, primarily because of developments in the international environment. Uncertainties are particularly pronounced in respect of movements in prices of oil and other primary commodities in the world market, geopolitical risks and divergent monetary policies of the leading central banks. Investors’ risk appetite and cash flows towards emerging economies, including Serbia, could be negatively affected by the slowdown in the global economy and normalisation of the Fed’s monetary policy. On the other hand, the impact of external risks should be moderated by the ECB’s monetary accommodation and domestic factors, notably the narrowing of internal and external imbalances.

The next rate-setting meeting will be held on 17 May.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta