Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prodaje se imovina novosadskog "Auto Trenda" u Zemunu - Početna cena 97,17 miliona dinara
Stečajni upravnik preduzeća "Auto trend" u stečaju iz Novog Sada oglasio je prodaju imovine stečajnog dužnika lica javnim nadmetanjem.

Imovinu stečajnog dužnika čini poslovna zgrada, izložbeno-prodajni salon i lager trgovačke robe u Zemunu.

Početna cena je 97,17 miliona dinara, a depozit za učešće u postupku prodaje iznosi 38,8 miliona dinara.

Javno nadmetanje će se održati 16. maja 2016. godine u 16 časova u Zemunu, u Ulici cara Dušana 266.


Vlada usvojila nacrt ugovora sa kupcem "Železare"
Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o usvajanju Nacrta okvirnog ugovora o investiranju između "He Steel Group" co. Ltd, iz Republike Kine i Republike Srbije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Komisija za sprovođenje postupka prodaje imovine "Železare Smederevo" otvorila je, 5. aprila ove godine, finansijsku ponudu jedinog učesnika u postupku, kineske kompanije "He Steel" (ranije englesko ime: HBIS).

U prisustvu predstavnika "He Steel"-a, Komisija je ustanovila da je ponuda podneta u skladu sa javnim pozivom i da ispunjava sve propisane uslove. "He Steel" je dao obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina za ukupnu cenu od 46 mil EUR.

Navedena obavezujuća ponuda je iznad minimalne cene iz javnog poziva.

Na predlog Komisije, Ministarstvo privrede je donelo odluku kojom je proglasilo jedinog učesnika za kupca.


U Srbiji moguć privredni rast iznad 1,8 odsto
Svetska banka procenila je da će privredni rast u Srbiji u ovoj godini biti 1,8 odsto, ali postoje uslovi da taj rast bude i veći, izjavio je danas glavni ekonomista Svetske banke u Srbiji Lazar Šestović.

"Postoje razlozi da verujemo da će rast ove godine biti i veći od 1,8 odsto, jer podaci iz prva dva meseca ukazuju na značajan rast investicija i oporavka potrošnje domaćinstava", rekao je Šestović na predstavljanju izveštaja te banke.

On je naveo da zarade u privatnom sektoru blago rastu, kao i da su doznake iz inostranstva značajno porasle u poslednjih nekoliko meseci.

"Kad imate te komponente ukupne privrede, a domaća potrošnja i investicije rastu, onda se očekuje da ukupan rast BDP bude dosta dobar u 2016. godini" , naglasio je Šestović.

Kako je dodao, srednjoročno se predvidja da će Srbija polako da se vrati stopama rasta koje su bile karakteristčne za period pre krize, od tri do četiri odsto godišnje.

"Verujemo da će doći do tog rasta, jer se povećao broj stranih investicija u poslednjih 20 meseci", rekao je on i objasnio da je primetan veliki broj malih investicija, što je veoma dobro.

Kao najvažnije u 2015. godini, Šestović je istakao privredni rast umesto recesije, početak reforme javne uprave kroz zakonodavni okvir i smanjenje fiskalnog deficita.

U izveštaju Svetske banke navodi se da je poboljšanje produktivnosti i dalje je ključ za pospešivanje rasta u regionu.

Prema ovom izveštaju, održiv rast može se postići koncentrisanjem na agendu dugoročnih reformi koja se odvija na pet stubova eliminisanje slabosti i barijera za formalno zapošljavanje, poboljšanje klime poslovanja i upravljanja, smanjenje veličine vladinog aparata uz istovremeno poboljšanje kvaliteta u pružanju usluga, produbljivanje trgovinske i finansijske integracije, i obezbeđivanje održivog korišćenja prirodnih resursa.

Kako se navodi, iako su znaci obnovljenog ulaganja i rasta povoljni, znatni rizici i dalje ostaju.

"Traljav oporavak u Evropi i u svetu u celini, veća spoljna nestabilnost na finansijskih tržištima, kao i pomeranja cena nafte donose rizike za ekonomski izgled u regionu. Veliko učešće zajmova koji se neredovno otplaćuju u regionu takođe može da umanji budući rast kredita", piše u izveštaju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta