Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Preduzeća spas od stečaja traže u reorganizaciji
Za većinu od 10 firmi u restrukturiranju kojima 31. maja ističe zaštita od poverilaca predložen je unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR), rečeno u agenciji Beta u Vladi Srbije.

Država je prvobitno zaštitila 17 preduzeća, a za sedam je pronadjeno rešenje krajem prošle godine, uglavnom kroz stečajni postupak. Rešenja se traže za preostalih 10 - Galeniku, RTB Bor, Resavicu, Ikarbus, Politiku AD, PKB korporaciju, Jumko, HIP Petrohemiju, Fabriku automobila Priboj (FAP) i Trajal.

UPPR predvidja dogovor preduzeća sa bankama da se odlože obaveze. Planom se definiše i način izmirivanja obaveza izmedju preduzeća i poverilaca, kako državnih, tako i komercijalnih. Moguća je i konverzija dugova u kapital države, a plan predvidja i smanjenje broja zaposlenih, uz mogućost uvodjenja profesionalnog menadžmenta.

Kao moguća rešenja za firme koje su do sada bile zaštićene od naplate poverilaca u Ministarstvu privrede navode tri modela: da se do 31. maja prodaju ako je javni poziv u toku, da se uradi UPPR ili da budu prodata iz stečaja.

U Ministarstvu smatraju da će ta preduzeća i nakon 1. juna nastaviti da funkcionišu, do konačnog rešenja njihovog statusa.

RTB Bor, koga nadležni često izdvajaju kao najveći problem, a u kojima radi oko 6.000 ljudi, predao je UPPR. Očekuje se skoro raspisivanje poziva za profesionalni menadžment u tom preduzeću.

UPPR se sprema za Ikarbus i Politiku AD. Za Resavicu još nije odobren UPRR, ali su prognoze da će jedan deo rudnika, u kojima ukupno radi 1.500 rudara, biti zatvoren, a da će preduzeće biti razdvojeno.

Sudbina PKB-a trebalo bi da bude rešena u dogovoru Ministarstva privrede sa Gradom Beogradom.

Rudovodstvo Petrohemije proslalo je Vladi UPPR u kojem je predloženo da zaštita preduzeća od poverilaca bude produžena još šest meseci.

Za FAP je takodje sastavljen UPPR, radnicima će biti ponudjen socijalni program, a u toku su pregovori o visini otpremine. Rešenje za kompaniju Trajal je još neizvesno.

Za Jumko je u toku izrada programa definisanja proizvodne imovine, a za Galeniku je objavljen javni poziv za strateško partnerstvo.

U 2016. godini za ova preduzeća nije predvidjena podrška države iz bdžeta, osim Resavice koja će do kraja godine primati subvencije.

Ukupni dugovi preduzeća u restrukturiranju su oko 1,5 milijardi evra, a u njima radi oko 21.000 radnika.


DiB povećao rejting Srbije iz visokorizične u zemlju umerenog rizika
Bonitetska kuća Dan i Bredstrit (Dun & Bradstreet) saopštila je danas da je Srbiji povećala rejting iz visokorizične u zemlju umerenog rizika.

Kako je objašnjeno, na povećanje rejtinga Srbije uticala su "brojna pozitivna ekonomska kretanja i politička stabilnost".

Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja u njoj, i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

Po oceni DiB, istoj grupi po oceni rejtinga u regionu pripadaju i Hrvatska, Bugarska, Madjarska, Makedonija i Albanija.

Bolji rejting imaju Slovenija, Poljska, Rumunija, Litvanija i Letonija, koje su okarakterisane kao zemlje blagog rizika, dok najbolji rejting medju istočnoevropskim zemljama imaju Češka, Slovačka i Estonija, koje pripadaju grupi zemalja sa niskim rizikom.

Niži rejting od Srbije u regionu ima Bosna i Hercegovina kao zemlja vrlo visokog rizika.

U poredjenju sa ostalim evropskim državama, Srbija je u grupi sa Italijom, Kiprom, Portugalom i Turskom.

U maju je kreditni rizik povećan Hrvatskoj, Omanu i Jordanu, a smanjen Kipru.

"Veliki priliv deviza u Srbiji bi trebalo da obezbedi porast državnih rezervi u narednom periodu. Glavni priliv se očekuje od izvoza, čiji prihodi od februara rastu po godišnjoj stopi od 15,8 odsto, podstaknuti stranim investicijama u proizvodnom sektoru u Srbiji, zdravim rastom ekonomije u Nemačkoj i padom vrednosti dinara", navodi se u izvštaju DiB.

Procenjeno je da će priliv stranih direktnih investicija u Srbiji biti oko dve milijarde evra, usled velikih privatizacija i investicija ove godine, a navedeno je i da nisu zanemarljiva ni sredstva od srpske dijaspore koja učestvuju u BDP-u sa oko 10 odsto.

Očekuje se veći odliv kapitala iz Srbije "usled servisiranja državnog duga, razduživanja banaka, povraćaja sredstava od stranih investitora i ilegalnih odliva".

"Po indeksu percepcije korupcije u 2015. godini Srbija je na 71. mestu u svetu. Vlada preduzima značajne korake u borbi protiv korupcije, ali bi trebalo da se fokusira sa pojedinačnih slučajeva na širu strategiju za borbu, kako bi se investitorima olakšala komunikacija sa državnim institucijama, prilikom podnošenja zahteva za izdavanje licence, pri plaćanju poreza i drugim poslovima", navodi se u izveštaju DiB.

DiB je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu koja postoji više od 175 godina, a u Srbiji je zastupa kompanije Bisnode.


City of London businessmen on visit to Serbia
A group of 20 leading British businessmen came to visit Serbia to discuss prospects for cooperation and investment and learn more about the business environment, the British-Serbian Chamber of Commerce said on Friday.

The group of British businessmen, who are representing a business association from London-s financial district, the City of London, has developed successful companies in various sectors such as: financial services, infrastructure, real estate and hotels, information technology and communications, agriculture, food and tourism industries.

The businessmen are due to meet with Belgrade City Manager Goran Vesic, President of the Serbian Chamber of Commerce and Industry Marko Cadez, UK Ambassador Denis Keefe and their Serbian colleagues.

The group will also take part in a conference on ideas for financing and sustainable development goals of young professionals and students, organized by the Network for Business Development.

The group is also due to visit central Serbia and have meetings with local entrepreneurs.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta