Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Usvojen plan reorganizacije preduzeća "Toza Marković" iz Kikinde
Privredni sud u Zrenjaninu usvojio je desetogodišnji plan reorganizacije preduzeća "Toza Marković" iz Kikinde. To znači da će sredinom juna, kada se privedu kraju pravni odnosi, ta firma, nakon dve godine, izaći iz stečaja i postati društvo sa ograničenom odgovornošću sa "Srbijagasom" kao većinskim vlasnikom.

Desetogodišnji plan reorganizacije preduzeća "Toza Marković" podrazumeva vraćanje duga koji iznosi nešto više od 50 mil EUR, svim poveriocima. Za povratak na tržište i unutrašnju organizaciju preduzeća biće potrebno oko godinu dana.

- Fabrika ima potencijale koji su se pokazali dovoljnom osnovom da poverioci veruju da se može ostvariti ovaj plan jer je u toku stečajnog postupka fabrika pokazala da prednost koju ima u tome što poseduje sirovinu, dobre radnike i što je najvažnije, fabrika ima proizvod koji na tržištu ima svoje mesto – kaže Vladimir Ilić, budući generalni direktor kompanije "Toza Marković".

Najvažniji zadatak novog rukovodstva biće da vrati kompaniju na sam vrh industrije građevinskog materijala, da se radnicima ispuna sva prava u smislu isplate ličnih dohodaka, putnih troškova, a povratiće se i topli obrok.

- To je naš poznati regionalni brend i krovovi na kojima se nalaze proizvodi "Toze Marković" ili kupatila u kojima se nalaze pločice tog proizvođača dokaz su da kompanija ima tržište i da ćemo uspeti u ovom ozbiljnom poslu koji nam predstoji - ističe Ilić.

U firmi trenutno posluje oko 600 radnika koji primaju minimalni lični dohodak. U narednom periodu neće biti novih zapošljavanja, već će se akcenat staviti na postojeću radnu snagu i na sirovinu, a 20. juna trebalo bi da se pokrene i druga linija za proizvodnju pločica, što znači da će kompanija raditi punim kapacitetom.


Komisija ispituje preuzimanje šećerane u Senti od kompanije Sunoko
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je da je po službenoj dužnosti nastavila postupak ispitivanja koncentracije, pokrenut na osnovu prijave kompanije Sunoko koja je kupila kompaniju Star šećer u Senti.

Navodi se da bi ovom transakcijom Sunoko, koja posluje u okviru MK grupe Miodraga Kostića, istovremeno stekao i kontrolu nad njegovim zavisnim društvom, šećeranom Te-To iz Sente.

Komisija je utvrdila da bi sprovodjenjem prijavljene koncentracije, kompanija Sunoko dodatno učvrstila svoj položaj na tržištima otkupa šećerne repe, proizvodnje šećera preradom šećerne repe i prodaje šećera.

"Budući da su Sunoko i šećerana Te-To iz Sente direktni konkurenti na ovim definisanim relevantnim tržištima i da je Sunoko najjači učesnik na njima, Komisija će u ispitnom postupku dodatno ispitati i oceniti sve zakonom propisane kriterijume na osnovu kojih se utvrdjuje dozvoljenost koncentracije, a koji su propisani članom 19. Zakona o zaštiti konkurencije", objavila je ta agencija.

Kompanija Sunoko kupila je šećeranu u Senti koja je do sada bila i vlasništvu italijanske firme Star, a za tu kupovinu potrebno je i odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije.

Sunoko ima tri fabrike u Srbiji u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, i najveći je domaći proizvodjač i izvoznik šećera.

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je za Blic da je Komisija za zaštitu konkurencije zatražila dodatnu dokumentaciju zbog istražnog postupka u vezi s kupovinom šećerane u Senti i dodao da veruje da će dobiti saglasnost za kupovinu te šećerane.

On je rekao i da sada proizvode 350.000 tona šećera u Srbiji godišnje, što je 150.000 tona više nego što bi trebalo Srbiji.

"Kupovinom šećerane u Senti, proizvodićemo još više, ali ćemo biti spremniji i za ulazak u EU", rekao je Kostić i dodao da je šećerana u Senti trenutno "u ogromnoj blokadi i da bi mogla da ode u stečaj".


FCA i dalje vodi na listi izvoznika
Ukupna vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u prva četiri meseca ove godine iznosila je 1,25 milijardi evra, a najveći izvoznik iz Srbije i dalje je kragujevačka kompanija "Fijat Krajsler Automobili Srbija" (FCA), a slede je Tigar Tajers iz Pirota i smederevska Železara, objavilo je Ministarstvo finansija.

U prva četiri meseca, FCA Srbija, na listi 15 najvećih izvoznika, ubedljivo prednjači sa izvozom od 427, 8 miliona evra, dok je drugoplasirani Tigar Tajers ostvario 112, 2 miliona, a Železara Smederevo izvoz od 80 miliona evra.

Na cetvrtom mestu, u istom periodu našla se niška kompanija Filip Moris, sa izvozom od 71,6 milion evra, a sledi je HIP Petrohemija sa četvoromesečnim izvozom u vrednosti od 57, 6 miliona evra.

Naftna industrija Srbije iz Novog Sada, u prva četiri meseca ostvarila je izvoz od 57,3 miliona evra cime se plasirala na šesto mesto najvećih izvoznika u Srbiji, a sledi je Tetra Pak production iz Beograda sa izvozom od 54, 9 milion evra.

Osmi je Jugoimportu-SDPR sa ostvarenim izvozom od 53,3 miliona evra, a zatim MK group sa 53 miliona.

Na desetom mestu je Jura korporejšn iz Rače sa izvozom od 51, 5 miliona evra, koju prati kompanija Gorenje koja je u istom periodu ostvarila izvoz od 50, 8 miliona evra.

Na 12. mestu je Leoni vajering sistem iz Prokuplja sa izvozom od 48 miliona evra, a na 13. Viktorija grupa sa ostvarenim izvozom u prva četiri meseca od 47,9 miliona evra.

Pretposlednje mesto pripalo je Hemofarmu iz Vršca sa izvozom od 47, 5 miliona evra, a poslednje, 15. Društvu za trgovinu Robert Boć Beograd čiji je izvoz 42,1 miliona.

Ministarstvo finansija objavilo je listu 15 najvećih izvoznika pozivajući se na podatke Uprave carina.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta