Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Evropska komisija podigla prognozu rasta BDP Srbije
Evropska komisija podigla je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije na dva odsto u ovoj godini, objavljeno je u Briselu.

Evropska komisija je u februaru rast BDP-a Srbije prognozirala na 1,6 odsto, a sada je, u najnovijem izveštaju, podigla prognozu za 0,4 procentna poena - na dva odsto.

Prema poslednjim projekcijama, EK nam za 2017. godinu predviđa rast BDP-a od 2,5 odsto.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da je uveren da će međunarodne organizacije i finansijske institucije podići prognoze rasta za Srbiju u ovoj godini.

Poslednje prognoze MMF-a i Svetske banke za ovu godinu, saopštene u aprilu i u martu, predviđale su rast BDP-a u Srbiji od 1,8 odsto.

Evropska komisija svoje, "optimističnije" prognoze u odnosu na prethodne zasniva na većem prilivu investicija i boljem izvoznom rezultatu.

Kada je reč o investicijama, Evropska komisija ukazuje da je priliv stranih investicija, ne precizirajući na koje investicije misli, bio dovoljan da potpuno pokrije deficit tekućeg računa.

EK istovremeno ocenjuje da će rast investicija u Srbiji u narednih nekoliko godina biti relativno jak.

Investicije su ranije, na primer 2012, rasle mahom vođene pojedinačnim projektima u autoindustriji, ali se, ističe se u izveštaju, profil investicija sada promenio i raznovrsniji je.

Indikatori su pokazali da je ekonomski oporavak ubrzan početkom 2016, industrijska proizvodnja, i dalje u većoj meri vođena sektorom rudarstva i energetike, nastavila je da raste u prva dva meseca ove godine

Proizvodnja raste u većini sektora, konstatuje Evropska komisija.

Ujedno se očekuje da će dalji rast izvoza biti podstaknut i oporavkom glavnih trgovinskih partnera Srbije, skorašnjim i novim investicijama, ali i većom produktivnošću zahvaljujući domaćim reformama.

Prema izveštaju EK, očekuje se i rast privatne potrošnje u Srbiji, kao i dalji oporavak privatnog sektora.

"Očekuje se rast privatne potrošnje kao posledica oporavka privatnog sektora, u smislu novog zapošljavanja i većih zarada", piše u izveštaju, uz upozorenje da ta putanja zavisi od predviđene racionalizacije javnog sektora.

EK takođe ukazuje da će srpska ekonomija, generalno, kao i druge ekonomije, biti izložena eksternim rizicima, i ostati visoko osetljiva na međunarodne tokove kapitala i kolebanja cene nafte na svetskom tržištu.

Komisija ističe da bi rizik po prognozirani rast bilo "opuštanje" po pitanju fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi.


Er Srbija u 2015. imala dobit od 3,9 miliona evra
Er Srbije je u 2015. godini imala neto profit od 3,9 miliona evra, što je 44 odsto više nego u prethodnoj godini, saopštila je danas ta aviokompanija.

Ukupni prihodi su bili 305 miliona evra i veći su za 16 procenta.

Er Srbija je prošle godine prevezla 2,55 miliona putnika, 11 osto više nego u 2014. godini.

"Prošle godine smo konsolidovali i proširili našu mrežu u Evropi, a sada smo u poziciji da je širimo po ostalim regionima, kao i preko Atlantika. Naša je strategija za 2016. godinu da još više učvrstimo mrežu linija koristeći se pozicijom Beograda kao kapije Balkana i preuzmemo regionalne tokove saobraćaja ka Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je generalni direktor Er Srbije Dane Kondić.

Er Srbiji i njenim zavisnim preduzeća imaju 2.450 zaposlenih, medju kojima je 400 zaposleno u 2015. godini.

Kompanija je počela da radi kao nacionalni avioprevoznik Srbije u oktobru 2013. godine. Osnovali su je Vlada Srbije i kompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a nasledinik je Jat ervejza.


Produžen rok za privatizaciju Galenike
Ministarstvo privrede produžilo je rokove u okviru javnog poziva za prodaju 25 odsto udela u "Galenici", potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Prvi rok za prijavu zainteresovanih kupaca istekao je je danas, a produžen je do 27. maja.

Tendersku dokumentaciju zainteresovani bi morali da otkupe do 10 maja.

Kako je ranije objavljeno, strateški partner je u obavezi da, nakon kupovine udela u ovoj farmaceutskoj kompaniji, obezbedi menadžment koji bi u narednom periodu upravljao Galenikom.


In 2015, Air Serbia generates EUR 3,9 m - 2,55 million passengers transported in a year
Thus the company in its second year of operations exceeded profit from previous year of EUR 2.7 m for 44%.

In 2015, Air Serbia generated total revenue of EUR 305 m, which is an increase of 16% compared to 2014, primarily as a result of significant growth in passenger numbers.

These results have been achieved, the airline communicated, due to growth in key operational indicators which comprise line network capacity as well as the number of flights which increased by 8% and at the end of the year it was 32,384.


In addition, growth of 11% was generated compared to previous year in the number of passengers, which in 2015 was 2.55 million, and capacity utilization for the transport of passengers (load factor) was increased, a measure which shows ratio of filled in comparison to total number of seats, which was in 2015 71 percentage points, compared to 67 percentage points in the previous year.

Code-share partnership in 2015 contributed with EUR 21.5 m as a result of development of the existing agreements and new cooperation with airlines.


Tri investitora otkupila tendersku dokumentaciju za Galeniku
Tri investitora su do sada otkupila tendersku dokumentaciju za kupovinu 25 odsto udela u Galenici, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Ministarstvo privrede produžilo je rokove u okviru javnog poziva za prodaju dela Galenike - prvi rok za prijavu zainteresovanih kupaca istekao je je danas, a produžen je do 27. maja.

Tendersku dokumentaciju zainteresovani bi morali da otkupe do 10 maja.

Kako je ranije objavljeno, strateški partner je u obavezi da, nakon kupovine udela u ovoj farmaceutskoj kompaniji, obezbedi menadžment koji bi u narednom periodu upravljao Galenikom.

Rokovi su produženi da bi potencijalni investitori mogli da dobiju više vremena kako bi analizirali srpsku farmaceutsku kompaniju i da bi se prijavili za učešće na tenderu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta