Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Neto dobit Aerodroma "Nikola Tesla" 4,0 miliona evra
Aerodrom "Nikola Tesla" ostvario je u prvom kvartalu ove godine neto dobit od 497,2 miliona dinara (4,0 miliona evra), saopšteno je danas iz beogradske vazdušne luke.

Ostvarena neto dobit, kako se navodi u saopštenju, bila bi 2,16 puta veća nego u uporednom prošlogodišnjem kvartalu ukoliko bi se isključio jednokratni efekat uplate Uprave za javni dug Srbije u prva tri meseca 2015.

Ukupni prihodi Aerodroma su u prva tri meseca 2016. godine iznosili 1,82 milijarde dinara (14,8 miliona evra), pri čemu su prihodi iz poslovanja zabeležili rast od 3,0 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U okviru poslovnih prihoda, najveći rast beleže prihodi od kargo usluga, zakupa poslovnog prostora, naplate putničkog servisa i od ostalih usluga.

Bruto dobit u ovom periodu iznosila je 575,19 miliona dinara (4,67 miliona evra).

Ukupni rashodi su smanjeni 20 odsto u odnosu na prvi kvartal 2015, što je u skladu sa opredeljenošću rukovodstva da posluje racionalno i štedljivo, i bez kreditnog zaduživanja.


Hestilu kredit od 600 miliona dolara za Železaru Smederevo
Kineska banka odobrila je kompaniji Hestil kredit od 600 miliona dolara, koji je namenjen za investicije i obrtna sredstva za Železaru Smederevo, piše današnja Politika.

Kako navodi taj list, Hestil je na svom internet sajtu objavio da planira da čeličana u Smederevu postane najkonkurentniji proizvodjač gvoždja i čelika u Evropi.

Planirana su i značajna ulaganja u opremu, a radiće se i na unapredjenju kvaliteta proizvoda, kao i zaštite životne sredine.

List podseća da je prvobitno bilo najavljeno da će Kinezi u železaru uložiti 130 miliona evra. Kasnije je taj iznos povećan na 300 miliona evra, a u jednom trenutku, pre potpisivanja ugovora, spominjao se i iznos od 900 miliona evra.

Na dan potpisivanja ugovora, 18. aprila, premijer Aleksandar Vučić najavio je da će Hestil uložiti 300 miliona evra, a kako navodi Politika, u ugovoru o preuzimanju 98 imovinskih celina iznos investicija uopšte se ne spominje.

Vlada Srbije je 18. aprila potpisala ugovor sa Hestilom o prodaji imovine Železare Smederevo po ceni od 46 miliona evra.

Kako je ranije najavljeno, kineska kompanija će okončati preuzimanje Železare u junu.


Telekom Slovenije i dalje zainteresovan za Telekom Srbije
Telekom Slovenije je i dalje zainteresovan za Telekom Srbije, izjavio je predsednik Uprave slovenačke kompanije, Rudolf Skobe.

"Interesuju nas sve priče u kojima možemo da budemo deo veće regionalne ili globalne priče. Telekom (Slovenije) će morati da sledi globalni trend vlasničke konsolidacije", rekao je Skobe, a prenosi regionalni poslovni portal Seebiz.

Skobe kaže da mu nije poznato kad bi mogao uslediti novi tender za prodaju Telekoma Srbija, a iz medija je, kako navodi, saznao da bi srpska vlada najpre želela manjinskog partnera.

Na prošlom tenderu za kupovinu Telekoma Srbije, Telekom Slovenije je učestvovao u zajedničkoj ponudi sa američkim fondom Apolo, navodi Seebiz.

Vlada Srbije je u decembru prošle godine odbila ponude koje su dostavljene na tenderu za kupovinu Telekoma Srbija, pošto, kako je tada rekao premijer Aleksandar Vučić, nije dobila zadovoljavajuću cenu.

Najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcija, 20 odsto je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Na tender raspisan u julu 2015. za kupovinu većinskog paketa akcija u Telekomu, koji je u vlasništvu države, stiglo je šest ponuda.

Vučić je, posle odluke da Telekom Srbija ostane u rukama Republike, najavio da predstoji reorganizacija kompanije, kako bi ona povećala svoje performanse i kasnije postigla realno veću cenu od ponuđene na tenderu, ali je tokom predizborne kampanje, u aprilu ove godine, rekao da je zažalio što Vlada nije prodala nacionalnog telekom operatera.


Kamaraš: Upaljena i druga visoka peć u Železari
U Železari Smederevo ponovo je upaljena i druga visoka peć, tako da su sada u pogonu obe visoke peći, a prve količine čelika će poteći za dva dana, izjavio je danas direktor u smederevskoj čeličani Peter Kamaraš.

"Lagano paljenje druge visoke peći u Železari Smederevo počelo je krajem prošlog meseca, kauperi su zagrejani i peć je potpaljena u sredu u pet sati ujutro", rekao je Kamaraš Tanjugu.

"Deo posla koji smo želeli brzo da uradimo je gotov, jedan od četiri kaupera još nije remontovan, jer to zahteva dodatnih pet miliona evra, pa smo ga ostavili, jer možemo perfektno da radimo i sa tri od četiri kaupera", naveo je on.

Kamaraš ističe da su poslovni rezultati na nivou onih koji su objavljeni prošle sedmice, i sada ih obračunavaju u dolarima, a ne u evrima, tako da će biti određenih razlika.

"Gubitak je oko 125 miliona dolara, a više od polovine tog gubitka napravio je prethodni menadžment, koji je radio po direktivama ministarstva ekonomije u prva četiri meseca prošle godine", precizirao je sagovornik Tanjuga.

Ističe da je tokom preostalih osam meseci u 2015. godini, uprkos veoma lošoj situaciji na tržištu, novi menadžment uspeo da značajno smanji gubitak, tako da je poslovanje, kada se uzme u obzir situacija na tržištu, po njegovoj oceni, bilo veoma dobro.

Kamaraš je rekao da je novi menadžment preuzeo više od polovine ukupnog gubitka kompanije koje je napravilo ranije rukovodstvo, i to u situaciji kada su cene čelika na svetskom tržištu počele da padaju.

"Poslovne rezultate definiše tržište. To nije nešto što definiše Hestil, niti Peter Kamaraš, već tržište. Tržište se sada poboljšava i to je razlog zašto smo potpalili i drugu peć, jer zelimo da iskoristimo benefite na tržištu, pošto cene ponovo rastu posle sunovrata krajem prošle godine", naglasio je on.

Kamaraš nije želeo da komentariše informaciju da je kineska banka odobrila Hestilu kredit od 600 miliona dolara za ulaganja u Železaru, navodeći da "nikada ne komentariše detalje drugih privatnih kompanija".

"Zamolio bih sve novinare u Srbiji da uzmu u obzir to da je Železara, dok je bila državno preduzeće, bila sasvim druga priča, a sada je njen vlasnik privatna kompanija Hestil, i čak i da raspolažem bilo kakvim podatkom, nikada ga ne bih javno izneo, jer to nije moja funkcija".

Železara je trenutno, kako dodaje, u razgovorima za zavrsetak procesa preuzimanja kompanije od strane novog vlasnika.

"Oni vrlo pažljivo prate šta radimo, daju nam smernice i savete šta da radimo. Odobrili su nam i na izvestan tražili od nas potpaljivanje druge visoke peći, jer su videli da se tržišna situacija poboljšava. Jako blisko sarađujemo sa menadžmentom Hestila po svim bitnim pitanjima za rad Železare", rekao je Kamaraš za Tanjug.

Kineska kompanija "Hestil" je prošlog meseca kupila smederevsku železaru za 46 miliona evra.

Predsednik "Hestila" Ju Jong potvrdio je nedavno da kompletno preuzeti srsku čeličanu do kraja juna i izrazio nadu da će do kraja naredne godine Železara postići maksimalni proizvodni kapacitet, a to je oko dva miliona tona čelika.


Chinese pour USD 600 m in Zelezara Smederevo
The Bank of China has approved to Hesteel a loan of USD 600 m. The loan is planned for investments and working capital for Zelezara Smederevo, Politika finds out.

Hesteel on its website announced that it is planning that steel plant in Smederevo becomes the most competitive producer of iron and steel in Europe. As they state, significant funds have been planned for equipment and they will also work on improving quality of products as well as environmental protection.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta