Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Key Policy Rate Remains Unchanged
At its meeting today, the NBS Executive Board decided to keep the key policy rate unchanged at 4.25%.

Having in mind the current developments, the Board assessed that the present degree of monetary accommodation will help inflation return and stabilize within the target tolerance band early next year.

In deciding to keep the policy rate unchanged, the Board took into consideration persistent uncertainty in the international commodity and financial markets, as well as the expected weakening of disinflationary pressures on account of global primary commodity prices in the coming period. At the same time, the impact of external risks is moderated by domestic factors, primarily the achieved and expected further reduction in internal and external imbalances.

Global prices of oil and primary agricultural commodities continue their recovery. Along with the expected increase in euro area inflation and a faster recovery of the Serbian economy, this should help y-o-y inflation rise gradually in the period ahead. According to the medium-term projection of the National Bank of Serbia, inflation should make its way back within the target tolerance band early next year and continue moving around 3% thereafter.

The next rate-setting meeting will be held on 7 July.


Bez promene referentne kamatne stope
Izvršni odbor Narodne banke Srbije, odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,25%.

Izvršni odbor ocenio je da u trenutnim okolnostima, postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike obezbeđuje da se inflacija početkom sledeće godine vrati i stabilizuje u granicama cilja.

U saopštenju je navedeno da je prilikom donošenja odluke o zadržavanju referentne stope, Izvršni odbor imao u vidu i dalje prisutnu neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu, kao i očekivano slabljenje dezinflatornih pritisaka po osnovu svetskih cena primarnih proizvoda u narednom periodu. S druge strane, smanjenju uticaja spoljnih rizika doprinose domaći faktori, pre svega postignuto i očekivano dalje smanjenje unutrašnje i spoljne neravnoteže.

Cene nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu nastavljaju da se oporavljaju. To bi, uz očekivano povećanje inflacije u zoni evra i ubrzaniji oporavak ekonomske aktivnosti u Srbiji, trebalo da doprinese postepenom rastu međugodišnje inflacije u narednom periodu. Prema majskoj srednjoročnoj projekciji NBS, inflacija bi u granice cilja trebalo da se vrati početkom sledeće godine, a zatim nastavi kretanje na nivou od oko 3%.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. jula.


Razgovori o četvrtoj reviziji aranžmana sa MMF-om počinju danas
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Džejms Ruf danas u Beogradu počinje tehničke razgovore povodom završetka četvrte revizije tekućeg aranžmana sa Srbijom, a planirano je da poseta traje dve nedelje.

Zvanični razgovori sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije počeće u ponedeljak, 13. juna. Glavne teme razgovora biće stanje u budžetu i reforma javnog sektora i javnih preduzeća.

MMF je februara 2015. sa Srbijom zaključio trogodišnji "stend baj" aranžman iz predostrožnosti u vrednosti 1,2 mlrd EUR. Prethodne tri revizije tog aranžmana bile su pozitivne, a četvrta je obavljena u februaru ove godine, pre vanrednih parlamentranih izbora, pa je misija MMF-a odlučila da ona bude okončana posle formiranja nove vlade Srbije.

Očekuje se da će Srbija dobiti pohvale za stanje javnih finansija, ali će morati da obrazlaže zašto kasni otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru i sprovođenje reogranizacije velikih javnih preduzeća.

Nema prostora za povećanje plata i penzija

Šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf rekao je, u intervjuu za novi broj NIN-a, da povećanje plata i penzija u ovoj godini ne dolazi u obzir, zbog kašnjenja racionalizacije javnog sektora, a kako je rekao, MMF ne vidi prostor za povećanje ni u 2017. godine.

Ruf je rekao da svaki razgovor o platama u javnom sektoru i penzijama mora da krene od veoma teške demografske situacije.

- Javni sektor zapošljava više ljudi nego privatni, a za isti posao isplaćuje veće zarade. Uz to, na svakog radnika koji uplaćuje doprinose u penzijski sistem dolazi penzioner. Zato se prvobitni program oslanjao ne samo na značajna smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru, već i na potpuno zamrzavanje plata i penzija tokom tri godine - objasnio je šef Misije MMF.

- Takođe, došlo je do značajnog kašnjenja reformi u oblasti racionalizacije u javnom sektoru, što znači da smanjenje troškova zarada u javnom sektoru i penzija napreduje sporije nego što je planirano. To ukazuje na zaključak ne samo da povećanja plata i penzija u 2016. ne dolaze u obzir već i da, ukoliko vlada ne identifikuje značajne nove fiskalne uštede, u ovom trenutku ne vidimo prostora za njih ni u 2017 - rekao je Ruf.

Na pitanje kada građani Srbije mogu da očekuju povećanje životnog standarda, kaže da je to uvek izazov na kratak rok, jer na početku realni dohoci obično padaju dok se preveliki budžetski deficit stavlja pod kontrolu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta