Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Makedonija se zadužila 450 mil EUR izdavanjem evrobveznice
Makedonija se u utorak, 19. jula, zadužila za 450 mil EUR u evroobveznici s rokom od sedam godina i kamatom od 5,625%. Makedonsko ministarstvo finansija je saopštilo da su to izuzetno povoljni uslovi s obzirom na složenu političku situaciju u zemlji.

Ministarstvo finansija je navelo da će se novac prikupljen evroobveznicom koristiti za budžetske potrebe ove i sledeće godine, kao i za otplatu starih dugova.

Ministarstvo tvrdi da je, peta po redu makedonska obveznica, izdata zakonski i da je njeno izdavanje usaglašeno s Ministarstvom pravde i pravnim zastupnicima konzorcijuma četiri svetske banke preko kojih se izdaje obveznica.

Makedonska obveznica je prethodno u četvrtak, 14. jula, povučena nedugo pošto je ponuđena u vrednosti do 650 mil EUR, jer je Socijaldemokratska stranka Makedonije (SDSM) bankama preko kojih ide prodaja i potencijalnim investitorima poslala pismo da postoje zakonske prepreke u izdavanju evroobveznice.

Vlada Makedonije je 8. juna odlučila da objavi evroobveznice vrednosti do 650 mil EUR s rokom do 10 godina i da novac od njih upotrebi za pokrivanje budžetskog deficita ove i sledeće godine, kao i za vraćanje duga.

Opozicine partije, biznismeni i stručnjaci su odmah upozorili da će novo zaduživanje biti pogubno za makedonsku ekonomiju, jer će novac biti trošen neproduktivno, a dug pasti na teret građana.

Vlast insistira da je izdavanje evroobveznice neophodno za finansijsku stabilnost zemlje, koju, kako navodi, opozicija želi da ugrozi.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta