Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NBS očekuje rast industrijske proizvodnje od 6,1% - BDP Srbije biće veći za 2,5%
Narodna banka Srbije ocenjuje da je makroekonomska slika u Srbiji bolja od očekivanja analitičara i institucija poslednjih nekoliko godina. Zabeležen je industrijski rast, naročito prerađivačke industrije, ali i građevinske i automobilske.

Rast BDP-a u 2015. iznosio je 0,74%, dok u 2016. očekujemo rast od 2,5%, a u 2017. rast od 3%, navodi se u kabinetu guvernera. Razlog uspeha je u ovom periodu rast ulaganja i manje izvozno orijentisani projekti. Smanjena je spoljna ravnoteža i ublaženi rizici po rast.

Projekcija rasta BDP-a za 2016. revidirana je, uz uvažavanje povoljnih kretanja od početka godine.

Najveći doprinos rastu BDP-a prošle i ove godine daju investicije, mahom izvozno orijentisane, kao i rast uvoza opreme, novoodobrenih investicionih kredita i pokazatelja građevinskog sektora. Neto priliv stranih direktnih investicija u poslednjih 18 meseci iznosio je 2,6 mlrd EUR.

Industrijska proizvodnja je u prvoj polovini godine povećana za 6,1% međugodišnje, pri čemu je taj rast dominantno vođen prerađivačkom industrijom, a ne baznim efektom kod rudarstva i energetike. Istovremeno, rast izvoza robe i usluga je nastavljen i on u prvih šest meseci ove godine iznosi 10,5% međugodišnje. U okviru prerađivačke industrije rast proizvodnje beleži 18, a izvoza 19 od 24 oblasti.

Na rast proizvodnje uticao je i građevinarski sektor, koji je u prvoj polovini ove godine bio najbrže rastući sektor, sa stopom od oko 10% međugodišnje, što potvrđuju i drugi brojni pokazatelji. U tom periodu broj izdatih građevinskih dozvola veći je za 12,2%, vrednost izvedenih radova za 11,2%, a proizvodnja građevinskog materijala za 12%.

Ovaj rast podržavaju nova zakonska rešenja u oblasti gradnje, kao i uspešnija realizacija državnih investicija – konsolidovani kapitalni rashodi su u prvoj polovini ove godine povećani za preko 40%.

Centralna banka očekuje da rast BDP-a u 2017. godini iznosi oko 3%. Na rast će uticati industrija, građevinarstvo i pojedini uslužni sektori, dok će se sa druge strane oporaviti potrošnja, porasti investicije i neto izvoz.

NBS je ukalkulisala smanjenu dinamiku proizvodnje u kragujevačkom Fiatu, ali ističe da su i druge manje kompanije iz automobilskog sektora značajni izvoznici. Iako je smanjen izvoz automobila, NBS beleži rast izvoza motornih vozila i autokomponenata u prva dva kvartala u iznosu od 85 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta