Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Izvoz Srbije u prvih šest meseci povećan za 10% - Najviše izvozimo automobile, električne aparate, m
U prvoj polovini ove godine spoljnotrgovinska robna razmena Srbije premašila je 15 mlrd EUR, a srpski izvoz premašio je 6,5 mlrd EUR i za 10,2% je veći nego u istom prošlogodišnjem periodu. Struktura izvoza menja se nabolje, a takvim trendovima doprinele su i strane investicije, tvrde u resornom ministarstvu.

Dok upućeni smatraju da izvoznicima nedostaju prave poslovne informacije, u Vladi kažu da su i dalje ključni problemi domaće privrede birokratija i komplikovane procedure.

Iz hladnjače u Požegi srpska hrana odlazi u Evropu, Ameriku i Japan. Mogu da prerade 20 tona voća dnevno, a kapacitet skladištenja je 2.000 tona. Plan je proširenje proizvodnje i podizanje novih voćnih zasada.

- Mi treba da vodimo računa samo o nama, način kako radimo. Da imamo kvalitetne proizvode, da imamo stručne ljude, osposobljene, koji će da nose tu proizvodnju - kaže vlasnik i direktor kompanije Master Frigo Fruits Radoje Cvetić.

Smatra da treba pomagati proizvođačima, jer su oni, kako kaže, masa iz koje se sve posle nadograđuje.

- Ako mi tu uključimo mlade ljude koji će se baviti tom proizvodnjom i imati dugoročni interes, to se može na taj način raditi - rekao je Cvetić.

Radoje Cvetić zna posao – ima 300 zaposlenih i 3.600 proizvođača kooperanata. Veliki problem malih izvoznika često je nedostatak informacija, kažu u Privrednoj komori Srbije.

- Informacija o tome šta se traži na određenom tržištu, na koji način da upodobe svoje kapacitete, kako da proizvode, koja dokumentacija je potrebna kako bi određene proizvode izvezli. Kako da dođu do određenog kontakta, kako da dođu do partnera, kako da uspostave saradnju. To su neki od bazičnih problema koje naši privrednici imaju - istakla je Danijela Čabarkapa iz PKS-a.

Čak 65% srpskog izvoza ide u Evropsku uniju, najviše u Italiju i Nemačku. Najviše izvozimo automobile, električne aparate, mašine, voće, povrće i žitarice.

- Ono gde bi ta struktura mogla da se promeni tiče se voća i povrća, gde izvozimo uglavnom voće i povrće umesto da izvozimo proizvode sa višom fazom obrade, i ja se nadam da u tom pogledu postoji prostor da se ta komponenta izvoza još više poveća - rekao je ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ukupni poslovni ambijent mora da se popravi, rekao je Ljajić dodajući da je to politika kojom će se Vlada rukovoditi u ovom mandatu.


Voda Vrnjci reports growth in sales and profit – Operating profit in first six months RSD 31.8 milli
The Vrnjacka Banja-based bottled water producer Voda Vrnjci recorded a mild sales increase and a jump in profitability in the first six months, as seen in the company-s financial reports.

The operating profit of Voda Vrnjci increased 2.2 times to RSD 31.8 million, whereas the company-s net profit jumped by 89.8% to RSD 24.8 million.

Voda Vrnjci shares, managed by the company Eksrta-pet, are only sporadically traded at the Belgrade Stock Exchange, and the stock price is down by 23.6% YTD.

At the current price of RSD 4,200, the company-s market capitalization amounts to RSD 482.1 million (EUR 3.9 million),


Komercijalna Banka reports consolidated loss of RSD 2.7 billion
Komercijalna Banka from Belgrade has published consolidated financial reports for the first six months, which encompass, in addition to operations of the parent company, offices in Montenegro and Bosnia and Herzegovina and the investment funds management company Kombank Invest.

As in the case of the parent company-s financial reports, Komercijalna Banka reported a consolidated loss of RSD 2.7 billion, compared to a profit of RSD 703.4 million in the corresponding period of 2015.

The loss is primarily a consequence of high net provisioning, which led to expenses of RSD 6.4 billion, compared to three billion in the corresponding period of 2015.

When it comes to its core business, Komercijalna Banka recorded a drop in net interest income by 2.4% to RSD 7.3 billion, while the net fee and commission income rose by 1.6% to RSD 2.5 billion, Wisebroker reports.

The bank-s assets in the period amounted to RSD 433.4 billion, which marks a growth of 4.5% YTD. The parent company participates with 93.3% in the group-s overall consolidation.


Konsolidovani gubitak Komercijalne banke 2,7 milijardi dinara
Beogradska Komercijalna banka objavila je konsolidovane finansijske izveštaje za prvih šest meseci koji osim poslovanja matične kompanije obuhvataju podružnice u Crnoj Gori i BiH, te društvo za upravljanje investicionim fondovima Kombank Invest.

Kao i u slučaju finansijskih izveštaja matične kompanije, Komercijalna je objavila konsolidovani gubitak od 2,7 milijardi dinara u odnosu na dobit od 703,4 miliona dinara u istom periodu 2015. godine.

Ovaj gubitak u prvom redu je posledica jednokratnog rasta obezvređivanja plasmana i kreditno rizičnih vanbilansnih stavki koji su kompaniji doneli rashod od 6,4 milijarde dinara (tri milijarde dinara u istom periodu prošle godine).

Kada je u pitanju osnovni biznis, Komercijalna je zabeležila pad neto prihoda po osnovu od kamata od 2,4% na 7,3 milijardi dinara, dok je neto prihod po osnovu naknada i provizija porastao 1,6% na 2,5 milijardi dinara, prenosi Wisebroker.

Bilansna aktiva grupacije na kraju juna iznosila je 433,4 milijarde dinara što predstavlja rast od 4,5% od početka godine. Matična kompanija učestvuje u ukupnoj aktivi grupacije sa 93,3%.


Wizz Air od maja 2017. uvodi još četiri linije iz Beograda - Investicija vredna 100 mil USD
Niskotarifna aviokompanija Wizz Air planira proširenje poslovanja u Srbiji uvođenjem još jednog aviona u saobraćaj i četiri nove linije.

Generalni direktor te kompanije Jožef Varadi izjavio je na konferenciji za novinare u Beogradu da će taj niskotarifni avio-prevoznik u svoju operativnu bazu u srpskoj prestonici uvesti drugi avion - Airbus A320.

Od maja sledeće godine, Wizz Air će uvesti i četiri nove linije iz Beograda - do Fridrihshafena, Hanovera, Nirnberga i Malte.

Prema njegovim rečima, uvođenje novog aviona u beogradsku bazu je investicija od 100 mil USD, što će omogućiti otvaranje 36 novih radnih mesta.

- Dokaz naše posvećenosti Srbiji je i uspostavljanje saobraćaja sa drugog srpskog aerodroma u Nišu - naveo je Varadi i dodao da će uvođenjem novih linija, Wizz Air leteti iz Srbije na 20 destinacija u sedam zemalja.

Na pitanje da li i dalje smatraju da su takse i troškovi na Beogradskom aerodromu visoki zbog čega su se pre dve godine zbog toga i smanjili obim saobraćaja, Varadi je odgovorio potvrdno.

- Da li troškovi mogu da budu niži - da, i tada bi promet bio veći, ali mi smo respektabilna kompanija i ne možemo da ignorišemo potražnju - kazao je on.

Varadi je naveo da su u kompaniji Wizz Air veoma zadovoljni uslovima poslovanja u Nišu i da je potražnja za letovima sa aerodroma Konstantin Veliki nadmašila očekivanja. U tom smislu nije isključio mogućnost da Niš postane nova baza te kompanije u Srbiji, ali će to zavisiti od potražnje i troškova.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta