Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kapaciteti sa tri lokacije spojeni na jednu - Rumeplast godišnje proizvede 10.000 tona PVC i PE cevi
Tokom 40 godina poslovanja rumska fabrika za proizvodnju tvrdih PVC cevi prošla je kroz veći broj organizacionih, pravnih i svojinskih transformacija, a poslednja se dogodila ove godine kada je otvoreno novo pravno lice Rumeplast d.o.o.

Instalisani kapaciteti sa nekadašnje tri lokacije spojeni su na jednu, radi lakše kontrole upravljanja.

Kako za eKapiju kaže Boško Radić, komercijalni direktor Rumeplasta, osnovna delatnost kompanije je prerada plastičnih masa PVC, PE, i PP tehnologijama ekstruzije i brizganja.

- Od osnivanja kompanija je proizvela više od 300 hiljada tona PVC, PE i PP cevi za vodosnabdevanje, odvodnjavanje, kanalizaciju, zaštitu energetskih kablova kao i razne druge primene u industrijskim, energetskim i komunalnim sistemima, a trenutni proizvodni kapaciteti su 10.000 tona PVC i PE cevi i oko 40 tona PP cevi godišnje.

Osim na srpskom, Rumeplast kao jedna od vodećih kompanija u proizvodnji PVC i PE cevi za vodovod i kanalizaciju na prostoru bivše SFRJ, upešno posluje i na tržištu regiona.

- Izvozimo u Crnu Goru, Republiku Srpsku, Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Češku - kaže Radić i dodaje da su poslovni planovi kompanije da bude simbol poverenja, zadovoljstva i uspešnosti, kao i da ispune očekivanja civilizacijskih zahteva brige o resursima i zaštiti životne sredine.

Projekcija razvoja Rumeplasta usmerena je i u pravcu proširenja kapaciteta za proizvodnju PE cevi za vodovod, gas i kanalizaciju većih dimenzija, što se ocenjuje kao budući zahtev tržišta.

Kako navode u kompaniji, budući da Rumeplast poseduje potrebnu infrastrukturu, u vidu kvalitetnih objekata i energetskih parametara, uz visokokvalifikovan stručni kadar, očekuje se zainteresovanost inostranih partnera identične delatnosti da učestvuju u ovakvom razvoju sa ciljem opskrbljivanja tržišta sa plastičnim cevima za vodovod, gas, kanalizaciju i sisteme za navodnjavanje, a koje do sada nisu proizvodene na našim prostorima.


U Inđiji otvorena fabrika nudli kompanije Indofood - Investicija vredna 11 mil EUR
Kompanija Indofood iz Indonezije otvorila je fabriku nudli u Inđiji. Direktor Indofood-a Akston Salim zahvalio je Vladi Srbije na podsticajima i dobroj saradnji i poručio da će Salim grupa, čija je članica ta kompanija, nastaviti da doprinosi proširenju ekonomskih i drugih odnosa dve zemlje.

Investicija Indofood-a u fabriku u Inđiji, prva u Evropi, vredna je više od 11 mil EUR. U prvoj fazi biće zaposleno 100 radnika, a plan je da, kada invesicija bude zaokružena, taj broj dostigne 500.

Kompanija Indofood je jedan od svetskih lidera u oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda, njihov proizvod Indomie je najpooznatiji i najveći brend nudli u svetu, a procena je da u Srbiji za njegovu proizvodnju bude i do 90% domaćih sirovina.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na otvaranju poručio da investicija kompanije Indofood samo potvrđuje činjenicu da je Srbija pravo mesto za investiranje, zbog svog odličnog geografskog položaja, kvalifikovane radne snage, podsticajne poreske politike i širokog spektra drugih državnih podsticaja.

Nikolić je naveo da će na robi, uz ime Indofood, pisati i "Proizvedeno u Srbiji". Istakao je da je zbog toga, kao i stabilnog ekonomskog okruženja i dobre zakonske regulative, Srbija investiciono atraktivna destinacija, a vlast će uvek biti garant da će strane investricije biti sigurne i zaštićene.

- Najvažniji efekat je poruka da je Srbija sposobna da igra i pobedi u najvažnijim utakmicama na globalnom tržištu. Dokaz za to je što su kapitalom investitora iz Indonezije kupljene mašine u Japanu, na kojima će vredan i stručan srpski radnik prerađivati najkvalitetnije srpske sirovine u proizvod koji će se izvoziti u Ameriku, Evropsku uniju i širom sveta - ukazao je on.

Nikolić je podsetio da je ideja o investiranju u Srbiju nastala u razgovoru sa predsednikom Indonezije Đokom Vidodom, kada su dogovorili da se aktivnosti usmere na unapređenje privredne saradnje, kako bi ona dostigla visok nivo postojećih političkih odnosa.

Predsednik vojvođanske Vlade Igor Mirović naglasio je da je Srbija u ovom delu Evrope danas najbolje mesto za investicije i da će se nastaviti sa novom industrijskom politikom, posebno u prerađivačkoj industriji. On je poručio da će pokrajinska vlada nastaviti sa podsticajima stranim investitorima.


Prinos na šestomesečne zapise Republike Srbije pao na 2,65%
Na aukciji šestomesečnih državnih zapisa Republike Srbije, denominovanih u dinarima, održanoj 1. septembra 2016. godine, ponuđen obim emisije iznosio je 3 milijarde RSD, a realizovano je samo 23,03% emisije.

Ukupan obim tražnje iznosio je 3,04 milijarde RSD, odnosno 101,3% obima emisije. Ove hartije su prodate po stopi prinosa od 2,65% na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 2. marta 2017. godine.

Stopa prinosa, po kojoj su prodate jučerašnje hartije od vrednosti, niža je za 0,6 procentnih poena u odnosu na prethodnu aukciju hartija od vrednosti iste ročnosti emitovanih marta ove godine,


Jedinstvo iz Sevojna želi da preuzme Novi Pazar put
Montažno-proizvodno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna objavilo je nameru za preuzimanje akcija kompanije Novi Pazar put nakon sticanja vlasničkog udela od 77,3% akcija.

Javna ponuda, nakon odobrenja Komisije za hartije od vrednosti, biće upućena manjinskim akcionarima u čijim rukama se nalazi 22,7% akcija.

Dosadašnji većinski vlasnik kompanije Novi Pazar put, koja je u prošloj godini zabeležila poslovni prihod od 1,3 milijarde dinara i neto dobit od 64,2 miliona dinara, bili su užički Putevi.


Jedinstvo Sevojno to take over Novi Pazar Put
Sevojno-based Jedinstvo announced its intention of taking over the shares of the company Novi Pazar Put, after acquiring 77.3% of ownership share.

The public bid will be sent to minority shareholders, which own 22.7% of shares, following the approval by the Securities Commission,

Uzicki Putevi, the majority owner of Novi Pazar Put until now, had net revenues of RSD 1.3 billion and a net profit of RSD 64.2 million in 2015.


Boost of Bambi operations in first half of 2016 – Net profit RSD 882 million
Pozarevac-based confectionery manufacturer Bambi reported excellent results in the first half of 2016. The company, which operates under supervision of Mid Europa investment fund, recorded an increase in revenue of 18.5% to RSD 4.3 billion in the January-June period.

The operating profit jumped by 39.4% to RSD 981.5 million, whereas the net profit reached the record-setting RSD 882 million (a 58.1% jump),

As reported earlier, Bambi has scheduled an Extraordinary General Meeting for September 9, where the squeeze-out for remaining minority stakes at the price of RSD 65,598 will be deliberated


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta