Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kinezi zainteresovani za privatizaciju PKB Beograd
Postoji veliki potencijal za privrednu saradnju Beograda i Pekinga i realizaciju zajedničkih projekata, rečeno je danas tokom posete Privrednoj komori Beograda delegacije tog kineskog grada sa privrednicima, koji su posebno zaintresovani za Poljoprivrednu korporaciju Beograda - PKB.

Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić i savetnik u Birou za investicije Pekinga Zhang Tong potpisali su izjavu o saradnji između dve institucije, na Forumu Beograd - Peking.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je rekao da Srbija i Kina imaju potpisane važne međudržavne sporazume i da se dobri odnosi dve zemlje nastavljaju saradnjom Beograda i Pekinga.

- Vidimo veliki prostor za saradnju dva grada, pošto Beograd ulazi u velike infrastrukturne projekte. Tu je cela delegacija privrednika iz Pekinga, razgovaramo o nastavku ulaganja u infrastrukturu, pre svega, nastavku gradnje obilaznice oko Beograda, razgovaramo i o dve zone slobodne trgovine koje pravimo u Obrenovcu i na Paliluli, da vidimo koje su kineske kompanije zainteresovane za naše tržište - rekao je on.

Nikodijević je dodao da se razgovara sa kineskim partnerima i o planiranoj gradnji IT parka u Beogradu.

- Kinezi su već duže zainteresovani za PKB, rekli su nam da su sedamdesetih godina, kada su počeli da izrastaju u ekonomsku silu, dolazili u PKB da vide kako mi radimo, a sada su nama potrebna njihova iskustva. Razgovaramo o tome kako da pomognu u PKB i eventualnom preuzimanju, to je za njih vrlo intreresantno. Nije im jasno ko je uspeo takvu kompaniju da dovede na niske grane - kazao je Nikodijević.


Predstavnici 22 austrijska preduzeća u Beogradu - Srbija zanimljiva investitorima
Predstavnici 22 austrijska preduzeća, koja ispituju mogućnost saradnje i ulaganja‚ borave u Beogradu. O poslovnoj klimi, mogućnostima za ulaganje i projektima, za Infobiz je govorio Valter Ruk, predsednik privredne komore Beča.

Ruk je rekao da je Srbija veoma zanimljivo tržište za austrijske ulagače.

- Imamo mnogobrojne sličnosti, geografske, istorijske i kulturne, kao i dobre odnose, što je i osnova za dobro poslovanje. S druge strane, Srbija je uspela da izađe iz recesije. Rast od 2,5% ove godine, kao i prognoza rasta od skoro 3% u 2017, znatno je veći procenat nego u drugim zemljama centralne Evrope. To je važan faktor pri donošenju odluke o ulaganju. Treće, Srbija je na putu ka EU i postoji niz programa koji su inicirani, sklopljen je aranžman sa MMF-om, sredstva EU su na raspolaganju za investiranje - objašnjava Ruk.

Na pitanje koje oblasti imaju najveći potencijal za austrijske investicije, on kaže da je u Srbiji već prisutan finansijski i sektor osiguranja iz Austrije. Ruk misli i da oblasti, kao što su zaštita životne sredine, izgradnja energetskih postrojenja i stambenih zgrada uz korišćenje zelene tehnologije, imaju najveći potencijal.

Ruk napominje i da će tokom ove posete 22 austrijska privrednika biti potpisani neki konkretni ugovori o saradnji, poput ugovora između firme Elsner i Rcore d.o.o, koje trguju proizvodima od metala, kao i firme Frekvente u oblasti bezbednosti u avio saobraćaju, koja već sarađuje sa našom kontrolom leta.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta