Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Železara radi punim kapacitetom, zapošljava nove radnike - Smederevci povećali potrošnju
Od dolaska kineskog investitora, kompanije HBIS, Železara Smederevo radi punim kapacitetom i angažuje nove radnike, izjavila je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, ističući da se ta promena odmah osetila po većoj potrošnji stanovnika na pijacama, u kafićima...

Smederevo je, ističe Avramovićeva, dobilo stabilnost, što se odmah osetilo, a Grad je kako je rekla, zahvalan vladi koja je konačno rešila problem Železare.

- Smederevci su presrećni zbog dolaska kineskog investitora, a Železara radi punim kapacitetom. Na zadovoljstvo svih, ne prođe nedelja, a da njihov menadžment ne traži nove radnike i visokoobrazovanog i stručnog kadra, valjaoničare, topioničare - rekla je Avramović za Tanjug.

Do sada je, prema njenim rečima, u srpskoj čeličani zaposleno više od 300 ljudi, a mnogo ih je više angažovano u kooperantskim firmama.

- Železara je pokrenula i druge firme u Smederevu koje su bile pred gašenjem, a sada ponovo rade. Takva je recimo kompanija Zmaj - navela je ona.

Upitana dokle se stiglo sa izmeštanjem industrijskog železničkog koloseka iz centra grada, odgovara da je interes Grada da se železnica izmesti iz centra, kako zbog Železare i Smederevske tvrđave, tako i zbog razvoja nove privredne grane u tom mestu - turizma.

- Uveliko radimo radimo na izmeštanju industrijskog koloseka iz centra grada i nadam se da ćemo uspeti za godinu i po dana - ocenila je.

Avramović je navela da je u svim planovima gradskih vlasti od pre 10 godina istaknuta ta ideja, kao i izmeštanje luke.

- Vrlo brzo ćemo izmestiti i luku, radimo intenzivno na tome - rekla je gradonačelnica Smedereva.

Upitana da li su problem terminali tečnog gasa, koji bi takođe morali da se izmeste, a koje drže privatne kompanije, odgovara:

- Kada je reč o tečnom gasu, Petrol ima terminal na Dunavu. I kad su gradili svoj terminal, oni su bili upoznati s tim da će ga kasnije izmeštati. Predstavnici te kompanije su dolazili kod mene na razgovor i tražili su novu lokaciju da izmeste terminal. Ono što nas raduje jeste što će tražiti i nove radnike. Sada kod njih radi više od 30 ljudi - rekla je ona.


Česi žele da kupe pogone Luxola u Zrenjaninu - Ponuda mesecima bez odgovora
Ozbiljna ponuda češkog investitora da kupi propale pogone u Zrenjaninu zasada nema odjeka.

Nekadašnja uspešna zrenjaninska firma Luxol sada tavori u stečaju, a ponuda Čeha mesecima je bez odgovora i stečajnog upravnika i Odbora poverilaca.

Investitor, koji je u Zrenjaninu u maju već osnovao firmu Vimislicki liftovi i za direktora postavio Zrenjaninca Miroslava Vereša, polako gubi strpljenje. A Vereš, direktor firme koja ima nameru da u Luxol pogonima pokrene proizvodnju liftova, našao se u neprilici.

- Proveo sam 17 godina na radu u Češkoj, a sada sav trud ulažem da neke biznismene iz te zemlje, moje dobre prijatelje, privolim da ulože u Zrenjanin i Srbiju. I kada sam uspeo, ovde nailazimo na prepreke. Po meni ključna kočnica je stečajni upravnik Milan Nićetin, koji se ne izjašnjava o našoj ponudi za kupovinu Luxola, poslatoj još krajem maja - tvrdi Vereš.

On napominje da bi češka firma u prvoj fazi angažovala više od 100 radnika na proizvodnji liftova, ali da je spremna i da uloži u nastavak proizvodnje dela hemijskog programa Luxola, koji je još prepoznatljiv kod kupaca.

I načelnik Srednjobanatskog okruga Dušan Šijan, kome se Vereš obraćao, potvrđuje da je imao kontakata sa češkim investitorom i da je sve učinio da pomogne, ali ipak nije uspeo da stvari pokrene s mrtve tačke.

Milan Nićetin, stečajni upravnik Luxola, potvrdio je da je češka firma zainteresovana. O njoj se po zakonu mora izjasniti Odbor poverilaca, kojima je on pisao, a čiji odgovor još uvek čeka.


Predstečajni postupak u senćanskoj šećerani TE-TO - Ročište odloženo za 27. oktobar
Privredni sud u Subotici doneo je krajem jula odluku o pokretanju prethodnog stečajnog postupka u šećerani TE-TO, te sredinom avgusta rešenje o određivanju privremenih mera za ovu kompaniju.

Ročište za odlučivanje o pokretanju stečajnog postupka je prvobitno bilo zakazano za 1. septembar, ali je odloženo za 27. oktobar ove godine.

Istovremeno, privremeni zastupnik kompanije, zakazao je redovnu skupštinu akcionara za 3. oktobar kada će se usvojiti finansijski izveštaji za prošlu godinu i doneti odluka o pokriću gubitka.

Inače, šećerana TE-TO je dospela u velike finansijske problema ove godine kada je došlo do vlasničkih promena u kompaniji koje su dovele do nelikvidnosti koja je kulminirala blokadom računa.


Construction of access routes to Prokop begins
The construction of access routes to the future main railway station Beograd Centar at Prokop, of a total of 1.2 km of length, began on Thursday, September 1. The group of contractors is headed by Strabag, and the works are worth RSD 380 million.

– It is necessary to complete the access routes so that passengers would be able to reach Prokop by public transport or taxi – Mayor Sinisa Mali said and announced the completion of the works by the next spring.

– This station will enable us to relocate the current main railway station from the city-s center and so open the possibility of carrying out the second phase of the Belgrade Waterfront project – the mayor emphasized and announced that Prokop would be fully completed by 2019 at the latest.

The works started on the access to the upper part of the station, near BIP, and the official deadline for the completion is May 22, 2017.

The project envisions a 770 m, two-lane traffic route with infrastructure and a median strip and sidewalks on both sides, except at the intersection with Kneza Aleksandra Blvd. A 145 m, five-span bridge construction with abutments is also planned.

As well, 1,500 meters of sewerage, around 560 m of water supply lines, 26 parking spaces and two public transport stops will be built.

Dragana Mancea Street will be reconstructed in the length of 160 m. A pedestrian and bicycle lane, 200 m long and 3 m wide, will be built in the direction from Kneza Aleksandra Blvd to Prokop.

In addition to the construction of the bridge structure with abutments, a significant part of the project is the construction of a passage beneath Kneza Aleksandra Blvd leading to Prokop.

The project documentation has been prepared by the Institute of Transportation CIP.

The works will link the upper station square with the existing traffic network and public transport. Public transport lines are meant to go down the route, which will enable all parts of the city to be linked through it.

A non-binding call for the construction of the station building and the accompanying commercial features has also been placed.


Real growth of Serbian economy in second quarter 2%
The gross domestic product (GDP) of Serbia rose by 2% in real terms in the second quarter of 2016, relative to the same period last year, reported the Statistical Office of Serbia on Thursday, September 1.

According to the seasonally adjusted data, the GDP remained on the same level in the second quarter relative to the first one.

A significant real growth of gross added value y-o-y was recorded in the construction sector (6.1%), followed by the financial sector and the insurance sector (3.9%), as well as the wholesale and retail sectors, motor vehicles repair, transport and storage, accommodation and catering by 3% each.

The fall of the gross added value was registered in the industrial sector and the water supply and waste water management sector, by 0.6%.

Real growth was recorded in all GDP aggregates compared to the corresponding period of 2015.

Household expenditures increased by 1.3%, and expenditures of non-profit institutions providing service to households increased by 0.3%, state expenditures by 4.6%, gross investments in basic funds by 4.9%, export of goods and services by 10% and import of goods and services by 12.3%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta