Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nemačka kompanija Carl Kuehne zainteresovana za proizvodnju krastavčića u Šapcu
Predstavnici nemačke kompanije Carl Kuehne, koja se bavi proizvodnjom sirćeta, senfa, začinskih soseva, krastavčića, dresinga i slatkih premaza, razgovarali su u Šapcu sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem o otvaranju fabrike u ovom gradu.

Nemački investitor zainteresovan je za proizvodnju pasterizovanih krastavčića. Sirovinu bi proizvodili šabački poljoprivrednici, po pravilima i uputstvima, i uz pomoć nemačkih stručnjaka. Posao bi za domaće proizvođače značio pouzdan plasman i sigurnu cenu.

Kompanija Carl Kuehne osnovana je 1722. godine. Zapošljava u mnogim fabrikama 1.400 radnika u, a svoje proizvode plasira u 70 država.

Centrala kompanije je u Hamburgu, a osim fabrika u Nemačkoj, proizvodne pogone imaju u Francuskoj, Turskoj i Poljskoj. Najpoznatije firme koje snabdevaju su Burger King i Subway.


Minimalac možda veći od očekivanog - Po satu rada 129 dinara
Sednica Socijalno-ekonomskog saveta, na kojoj će biti utvrđena nova minimalna cena rada, očekuje se najkasnije do 15. septembra, a prema nezvaničnim saznanjima Tanjuga, na poslednjim sastancima predlog predstavnika vlade bio da ona iznosi 129 dinara po radnom satu.

Prvobitno, predstavnici poslodavaca i vlade bili su za to da ona bude 125, eventualno 127 dinara, a stav sindikata je nepromenjen i oni smatraju data cena ne bi trebalo da bude ispod 135 dinara po radnom času.

Trenutna minimalna plata u Srbiji iznosi 21.050 dinara. Ukoliko dođe do povećanja minimalne cene radnog sata za osam dinara, to praktično znači da će minimalac skočiti za oko 1.300 dinara na mesečnom nivou.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je Tanjugu da će predstavnici poslodavaca prihvatiti svako povećanje pod uslovom da im se ukinu, neke od dažbina koje sada plaćaju, a koje u velikoj meri otežavaju poslovanje.

Predstavnici sindikata i poslodavaca očekuju da bi sednica SES-a kojoj će najverovatnije prisustvovati i premijer Aleksandar Vučić mogla da bude održana do petka.

Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je ranije da će SES doneti odluku o visini minimalca, a da učesnici u socijalnom dijalogu i javnost treba da budu svesni ekonomskog momenta i celokupne situacije.

- Ja bih najviše voleo da kažem minimalac je 500 EUR, a pitanje je da li će to poslodavac moći da plati i da li će hteti da zapošljava ljude po toj ceni. Svi zajedno moramo znati gde se nalazimo, koji nam je ekonomski momenat i na osnovu toga da donesemo odgovarajuću odluku - rekao je ministar pre nekoliko dana.

Minimalac u Srbiji sada iznosi 121 dinar po radnom satu i nije se menjao već dve godine. Procene sindikata pokazuju da u Srbiji oko 300.000-350.000 radnika prima minimalac, a najviše ih je u trgovini - prodavnicma, buticima, kafićima, ali i građevinarstvu.

U septembru prošle godine vlada je donela odluku da minimalna cena rada po radnom satu za 2016. godinu ostane 121 dinar. Ta cena na snazi je već dve godine. Sindikati su tada tražili da se cena rada po radnom satu poveća na 143,5 dinara, dok su predstavnici poslodavaca i Vlade Srbije bili protiv.


Rasprodate karte za Sajam srpske hrane u Briselu 28. septembra
Belgijanci će 28. septembra moći da uživaju u srpskim proizvodima od voća, sokovima, namazima, medu, a sve u okviru sajma srpske hrane u Briselu za koji su karte rasprodate u roku od nedelju dana, saopštavaju iz Udruženja BEUM koje organizuje ovu manifestaciju.

Sajam će biti održan u Pres klubu Brisel kroz projekat EUxcellence i u startu je planiran kao manji i ekskluzivniji, rekao je menadžer projekta Đorđe Jovanović, dodajući da im sada svakodnevno stiže na desetine poruka sa pitanjima Belgijanaca kako da se registruju za posetu.

- Imali smo kapacitet od samo 200 besplatnih karata, ali čim smo otvorili prijave, sve karte su podeljene u roku od 10 minuta - rekao je on.

Belgijanci će krajem septembra moći da probaju srpske džemove sa biljem, sokove i namaze, craft pivo, izvorsku vodu i proizvode od meda, ali će se ponuda, kako kaže Jovanović, širiti.

- Cilj nam je da predstavimo što širi spektar srpskih proizvoda u Briselu i da omogućimo našim proizvođačima da ostvare izuzetno bitne veze i možda započnu izvoz u neku od zemalja Beneluksa. Zato bismo još jednom podsetili sve kompanije da mogu učestvovati kao izlagači ili da pošalju svoje proizvode kako bi ih prezentovali u Briselu - rekao je Jovanović.

Upravo ovo predstavlja jedan od glavnih razloga organizovanja događaja - učesnici sajma će imati prilike da se direktno povežu sa distributerima, trgovinskim lancima i uvoznicima iz zemalja Beneluksa. Pored toga, srpske kompanije će imati priliku i da se upoznaju sa procedurama uvoza u EU, kroz sastanke i posete u evropskim institucijama.


New hotel chain coming to Belgrade? – Foreign hotel owners interested in Beobanka buildings at Zelen
The two former Beobanka buildings at Zeleni Venac have attracted interest of hotel owners, real estate management companies and a foreign company looking to move its headquarters to Belgrade, Politika writes.

All of them will get another chance at the sixth public bidding for the purchase of the two buildings, one with 13, the other with 5 floors.

Due to great interest, the City Administration of Blegrade has recently moved the deadline for submitting bids to October 31. The bidding is scheduled for November 4, and it was initially supposed to be held on September 2. The starting price will remain the same, EUR 3.1 million, but the city expects that it will grow as the number of interested bidders increases.

– The deadline has been moved at the request of interested buyers who have asked for an extension in order to be able to procure the deposit money. The initial deadline period of 15 days was too short for foreign bidders due to complicated money transfer procedures – says Dragutin Nenezic, assistant head of the mayor-s Investment Cabinet.

So far, there have been six or seven interested buyers, but the City Administration expects that, in November, there will be three to five true bidders.

Nenezic says that three foreign chains not operating in Serbia are among the interested buyers.

If one of them becomes the owner of the buildings, it is highly probable that the location will be used for a mid-level hotel. While there is no room to build parking lots in the area, there are several public parking lots in close proximity to the location, allowing for proper operations of a three-star hotel, Nenezic assures.


Italy-s Tecnostrutture opening steel structure facility in Zrenjanin on September 17 – Investment wo
The production facility of the Italian company Tecnostrutture in the Southeast Ecka Industrial Zone in Zrenjanin will be opened on Saturday, September 17, and the investment amounts to EUR 3.5 million.

Tecnostrutture is a member of Edil Steel group, a leader in the steel structure sector in the international market. The Zrenjanin facility, as announced earlier, will produce steel structures for building bridges, airports, stadiums, large shopping malls and industrial facilities, and most of the production will be exported.

The investor has already announced further investments in Zrenjanin in the amount of EUR 6 million.

Tecnostrutture is the third big Italian company to operate in Zrenjanin, following Pompea-Modital and Fulgar, which have owned facilities in the Bagljas zone and the Southeast Elemir zone since 2007.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta