Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Veliki potencijal za jačanje saradnje Srbije i Indije - Cilj milijardu dolara trgovinske razmene za

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, 10. januara 2017. godine, u Gandinagaru sa predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, jačanju ekonomske saradnje i trgovinske razmene.

Vučić boravi u Indiji na Globalnom samitu "Vibrant Gujarat Global Summit" čija je centralna tema ove godine održivi ekonomski i socijalni razvoj. On je pozvao premijera Modija da poseti Srbiju, istakavši da bi to bio novi impuls jačanju saradnje dveju zemalja na svim nivoima. Vučić je naveo i da veruje da ukupna trgovinska razmena koja je sada na nivou od 130 mil USD, može da dostigne i čitavu milijardu za pet do sedam godina.

- Razgovarali smo o poljoprivredi, od semenske proizvodnje do prerade, zdravstvu, o vojnoj namenskoj industriji, gde postoji više mogućih tipova saradnje naše države sa njihovim privatnim kompanijama, naših kompanija sa njihovim, na mnogo načina - rekao je Vučić i dodao da se razgovaralo i o zajedničkom izlasku na tržište sa Ruskom federacijom.

Veliki potencijal za saradnju dveju zemalja leži u izvozu jestivog ulja, soje i uljanog semena iz Srbije u Indiju, rekao je premijer Modi i predložio da Srbija bude partner Indije u programu za razvoj prehrambene industrije i prerade hrane za 2017–2018. godinu.

Vučić je razgovarao i sa glavnim ministrom države Gudžarat Vidžajem Rupanijem, koji je istakao da indijske kompanije mogu mnogo da nauče u Srbiji i da je važno da prenesu iskustva i inovacije koje se u Srbiji koriste u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Premijer Vučić se sastao i sa Pankajem Patelom, predsednikom Federacije indijskih privrednih komora, koja broji 2,5 miliona članova. Tema susreta bilo je unapređenje saradnje dveju privrednih komora i uzajamna promocija Srbije i Indije kao turističkih destinacija.

Patel je izneo predlog da Srbija bude partner Federacije privrednih komora Indije na Centralnoevropskom biznis samitu, i naglasio da je naročito važno jačanje saradnje u oblasti namenske industrije, ali i u promociji Srbije kao pogodne destinacije za razvoj filmske industrije i snimanje filmova u indijskoj produkciji.

Globalni samit "Vibrant Gujarat" je jedan od najznačajnijih godišnjih političko-ekonomskih skupova u Indiji, okuplja šefove država i vlada, privrednike, naučnike i druge stručnjake. Ove godine se na tom skupu u indijskom gradu Gandinagaru, u saveznoj državi Gudžarat, očekuje učešće predstavnika više od 100 država, 2.000 indijskih i stranih kompanija i više od dva miliona posetilaca. Među njima će biti i predstavnici kompanija iz IT, naučno-prosvetnog sektora i namenske industrije Srbije.FAP pravi 50 kamiona za Vojsku Srbije, kupuju motore od "Mercedesa"

Fabrika automobila Priboj platila je „Mercedesu“ 30 motora koji bi trebalo da budu isporučeni do januara, kaže za „Blic“ Ranko Vuković, direktor kompanije.

Ovi motori, po ugovoru sa Ministarstvom odbrane iz, biće ugrađeni u kamione za potrebe Vojske Srbije, a prvi kontigent od šest vozila biće isporučen do kraja marta.

Pored 30 kamiona koji se trenutno izrađuju u FAP-u, u ovoj godini biće proizvedeno još 20 takvih za istog kupca, pošto je 30. decembra FAP sa Ministarstvom ugovorio izradu novog kontigenta. Stoga se sprema nova narudžbina motora od „Mercedesa“.

- U prethodne tri godine FAP-ovih pogona je ukupno izašlo 38, a samo ove godine biće napravljeno 50 kamiona. Vrednost ugovora sa Ministarstvom odbrane je oko 500 miliona dinara. U fabrici je trenutno angažovano 230 radnika - kaže Vuković.

 


FAP ugovorio sa Vojskom proizvodnju 50 kamiona

U FAP-u očekuju veliki izvozni posao koji bi, po rečima direktora, trebalo da bude ugovoren sredinom godine, pošto Unapred pripremljeni program reorganizacije, koji je usvojen pred Privrednim sudom u Užicu, postane pravosnažan.Redizajnirani "fića" na tržištu do sredine godine
U kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija juče je startovala ovogodišnja proizvodnja svih verzija modela "fijat 500L". Proizvodni proces organizuje se u dve smene, tokom kojih iz fabrike izlazi do 450 gotovih automobila dnevno
 
 
U poslovodstvu FCA Srbija kažu da je ovogodišnji proizvodni plan te kompanije na nivou onog iz 2016, kad je u kragujevačkoj fabrici, prema zvaničnoj informaciji, proizvedeno oko 85.000 automobila. Nezvanično se saznaje da će tokom ove godine kupcima na evropskim i severnoameričkim tržištima da bude ponuđen i redizajnirani model "fijata 500L", a "veliki fića" na tržištu bi trebalo da se pojavi do sredine godine.

Prethodno će svetskoj i domaćoj javnosti biti predstavljen na nekom od međunarodnih sajmova automobila. Najverovatnije na predstojećem (martovskom) Salonu automobila u Ženevi, koji slovi za najznačajniju planetarnu sajamsku manifestaciju tog tipa, a na kojem je, u martu 2012., svetsku premijeru imao i tada najnoviji Fijatov model - "fijat 500L".
 
 
 


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta