Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Gorenje ostvarilo neto dobit od 8 mil EUR u 2016. - Ukupni prihod 1,25 mlrd EUR
Gorenje grupa je završila prošlu godinu sa neto profitom od 8 mil EUR posle gubitka od, takođe, 8 mil EUR godinu dana ranije, saopštio je taj slovenački proizvođač aparata za domaćinstvo. Kompanija je u 2016. zabeležila prihode od prodaje u iznosu od 1,25 mlrd EUR, što je za 2,6% više nego prethodne godine.

Kako se navodi u saopštenju, Gorenje je povećalo prodaju premijum i inovativnih uređaja, koji su u prometu velikih uređaja za domaćinstvo učestvovali sa 27,4%, dok je prodaja malih kućnih aparata skočila za 33%.

Grupa je ojačala svoje pozicije i prodaju u Rusiji, Ukrajini i istočnoj Evropi, zemljama Beneluksa, Australiji, SAD-u i Aziji. Ulaganja u marketing i razvoj povećana su na 31 mil EUR.

Dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) procenjuje se na 87 mil EUR, što je za 8,6% više nego u 2015, naveli su iz kompanije.

Relativna zaduženost grupacije je nastavila da se smanjuje, svodeći odnos između neto finansijskog duga i EBITDA na 3,9.

U skladu sa svojom strategijom fokusiranja na osnovnu delatnost, Gorenje je prodalo svoje udele u kompaniji za upravljanje otpadom Publicus i njenom ogranku Ecogor.


Gorenje makes net profit of EUR 8 million in 2016 – Total revenues EUR 1.25 billion
Gorenje Group ended 2016 with a net profit of EUR 8 million, following a loss of EUR 8 million a year before, the Slovenian household appliance manufacturer reported. The company had sales revenues of EUR 1.25 billion in 2016, which is 2.6% more than in 2015.

As stated in the report, Gorenje increased the sale of premium and innovative devices, which made up 27.4% of the turnover of large household appliances, whereas the sale of small household appliances jumped by 33%.

The group strengthened its position and sales in Russia, Ukraine and East Europe, Benelux, Australia, USA and Asia. Investments in marketing and development increased to EUR 31 million.

The EBITDA is estimated at EUR 87 million, which is 8.6% more than in 2015, the company said.

Relative debts of the company continued to decrease, with the ratio of net financial debt and EBITDA dropping down to 3.9.

In line with its strategy of focusing on its core activities, Gorenje sold its stock in the waste management company Publicus and its branch Ecogor.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta